Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

Emekliliği hak etmiş durumdasınız

28 Mayıs 2009 Perşembe

Emekliliği hak etmiş durumdasınız

Soru: 1 Haziran 1960 doğumluyum. 1978 yılının Şubat ayında sigortalı olarak işe başladım. Ocak 1987 yılında Bağ-Kur’a geçtim. Temmuz 1997 yılında Bağ-Kur’dan ayrılarak 2001 yılının Mayıs ayında tekrar sigortalı olarak işe başladım ve hala çalışıyorum. SSK’da prim ödeme gün sayım 2729. Bu şartlarda ne zaman emekli olabilirim?

Münir CAN/ TEKİRDAĞ

Cevap: Tekrar sigortalı olduğunuz Mayıs 2001 ayından itibaren SSK ya 1260 gün prim ödemezin varsa, SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olup, 44 yaşınızı da doldurduğunuzdan istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.



Labels:

İşveren için hangi teşvik daha avantajlı

Soru: Şirketimize yeni aldığımız elemanlar için genç işçi teşviki, özürlü çalışanlarınız için özürlü teşvikinden ve tüm çalışanlarımız içinde 5 puanlık prim indiriminden yararlanma imkânı getirildi. Bu kadar fazla teşvik olunca, hangi teşvik bizim için daha avantajlı olduğu hususunda şaşırmış durumdayız. Hangi teşvikten yararlanırsak daha avantajlı oluruz?

Cemal Höke

Cevap: Gerek genç işçi (18-29 erkek veya 18 yaşından büyük bayan) istihdamında, gerekse zorunlu özürlü istihdamı ile ilgili teşviklerde, asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primin işveren hissesi işsizlik sigortası fonundan karşılanmaktadır. Bir genç işçi için işveren aylık 130 TL avantaj sağlıyor. Zorunlu özürlü çalıştıran işverende her bir özürlü için aynı tutarda avantaj elde ediyor. 5 puanlık prim indirimi de bu kadarlık bir avantaj ancak 2.600 TL lık kazanç üstünden sağlanabiliyor( 2.600 TL x % 5 =130 TL) Dolayısıyla, 2.600 TL den daha fazla ücret ödenen genç işçi ve özürlüler için 5 puanlık indirimden yararlanmak, 2.600 TL den daha az ücret ödenen genç işçiler ve özürlüler için genç işçi istihdamı ve özürlülere sağlanan teşvikten yararlanmak, işveren için daha avantajlı olacaktır.



Labels:

İsteğe bağlı prim ödeyen esnaf gibi emekli olacak

İsteğe bağlı prim ödeyen esnaf gibi emekli olacak

Soru: 3 senedir isteğe bağlı sigortaya prim ödemekteyim. İsteğe bağlı devam edersem, Bağ-Kurlu olacağım ve daha geç emekli olacağım söyleniyor. İsteğe bağlıya devam mı edeyim? Yoksa SSK olarak mı devam edeyim? En kısa sürede nasıl emekli olabilirim? Bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Naciye EROL

Cevap:1 Ekim 2008 den itibaren, SSK da isteğe bağlı kalktı. Bu tarihten itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri 4/b sigortasına(eski adıyla Bağ-Kura) sayılıyor. Yeni yasa kapsamında prim ödemesinin son 1260 gününü(3.5 yılını) isteğe bağlı sigortaya ödeyenler, Bağ-Kur şartlarıyla emekli olma durumunda kalacaklar. Emekli olmak için;20 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödeme şartlarına tabisiniz. 1370 gün daha prim ödeyerek, 3630 gün olan prim ödemenizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte, yaş şartı aranmadan emekli olabileceksiniz. Bu şartlarla emekli olabilmek için, 1 Mayıs 2009 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortaya 34 ay(1020 gün) prim ödedikten sonra, isteğe bağlıdan çıkıp, sigortalı bir işte çalışarak 350 gün prim ödemeniz gerekiyor.



Labels:

İşten ayrılırken alınan primleri faiziyle iade gerekiyor

İşten ayrılırken alınan primleri faiziyle iade gerekiyor

Soru: Temmuz 2001 de astsubaylık görevimden ayrıldım. Hizmet sürem yıpranma payı dâhil 21.5 yıldır. Emeklilik için müracaat ettiğimde, ayrılırken almış olduğum birikimlerimin karşılığında bende 54 bin TL para talep edildi. İstenen paranın anlamını çözemedim. Emekli olmak için ne yapmam gerek? Bu para konusunda aydınlatırsanız sevinirim.

Ahmet

Cevap: İstifa ettiğiniz tarihte, Emekli Sandığındaki emekli keseneklerinizi “toptan ödeme” adı altında geri almışsınız. Ortada sizi emekli edecek hizmet süresi yok. Ancak, “ hizmet ihyası” adı altına almış olduğunuz kesenekleri kanuni faiziyle birlikte ödemeniz halinde, hizmet sürelerinin kazanırsınız. Emeklilik başvurusunda istenilen 54 bin TL, hizmet ihya bedelidir.



Labels:

İşçinin başka bir ile götürülmesi

İşçinin başka bir ile götürülmesi
ImageSoru: SSK lı olarak Kocaeli’nde 5 yıldan beri çalıştığım şirketin sahibi, bei aynı iş üzerine İstanbul’da bir yeni açtığı işyerine getirdi.. Burada çalışıyorum. Şirket yetkilisine sordum, transfer ettim dedi. Şirkete geçtiğim döneme ait maaş bordomda işten çıkış tarihi gözüküyor. Benim her hangi bir maddi kaybım olur mu?

A.Y

Cevap: İşten kendi isteğinizle ayrıldığınıza dair herhangi bir belge, ibraname vb. bir evrak imzalamamışsanız ve iki işyerinin sahibi veya sahipleri aynıysa kıdem haklarınızda kaybınız olmaz. Ancak en doğrusu ve sağlam olanı; işverenle ilk işyerinde hak ettiğiniz kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, izin vd. haklarınızın saklı olduğunu belirten bir ek hizmet sözleşmesi düzenlemektir

Labels:

Birkaç günde emekli aylığı bağlanıyor

Birkaç günde emekli aylığı bağlanıyor

Soru: Yaklaşık 1 sene önce Türkiye’ye kesin dönüş yaptım. SSK’na 29.08.08 tarihinde emeklilik için başvurdum. Dosyamın durumunu sürekli takip etmeme rağmen bana sadece beklememi, dosyamın sırada olduğunu bildirdiler. Ve bunca zamandır beklememize rağmen hala bir sonuç alamadık. Ailem ve ben geçinme zorluğu çekiyoruz. Bu işlemlerin neden bu kadar uzadığını ve işlemlerin yürürlüğe girmesi için neler yapılması gerektiği hakkında bana bilgi verirseniz çok sevinirim.

Mehmet Gedikoğlu -İzmir

Cevap: Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik işlemlerinde oldukça gelişme kaydetti. Belgeleri eksiksiz olanların emekli aylığı birkaç gün de bağlanıyor. Sorunuzdan yurt dışı borçlanma talebiniz olduğu anlaşılıyor. Muhtemelen yurtdışı çalışma sürelerinizin teyidi uzatıyor olabilir. Gecikme nedenini sorup, ona göre işlem yapın.



Labels:

Yabancı dil tazminatı da vergiye tabi

Yabancı dil tazminatı da vergiye tabi

Soru : İngilizce ve Almanca bildiğim için, yeni işyerim ücretim dışında ayrıca yabancı dil tazminatı ödemeyi kararlaştırdı. Bu tazminat gelir vergisi ve sigorta primi kesintisine tabi mi?

Hatice

Cevap :Yeni işyerinizin ödeyeceği yabancı dil tazminatı aynen ücret gibi; gelir vergisi, damga vergisi ve sigorta primi kesintisine tabi.



Labels:

Ölenin eşine aylık bağlanması

Ölenin eşine aylık bağlanması

Soru : Eşimin vefatı nedeniyle iki kızımla birlikte SSK’dan dul ve yetim maaşı almaktayız. Kızlarımın biri Mayıs diğeri de Ağustosta maaştan kesilecekler. Eskiden eşe bağlanan maaş tek kişiye kaldığında maaşın yüzde 75 e yükseliyordu. Yeni yasayla yüzde 50 olacak deniyor. Hangisi doğru?

Cevap : Yeni yasaya göre çalışmayan eşe yüzde 75, çalışan veya emekli olan eşe yüzde 50 aylık bağlanıyor. Çalışmıyor ve emekli aylığı almıyorsanız, kızlarınızın aldığı yetim aylığı kesildiğinde bir dilekçe ile başvuru yaptığınızda aylığınız yüzde 75 oranında yeniden hesaplanır.



Labels:

Saymadıkları 6 ayın isteğe bağlıda değerlendirilmesini talep edin

Saymadıkları 6 ayın isteğe bağlıda değerlendirilmesini talep edin

Soru: 1 Mayıs 1962 doğumluyum. Bağ-Kur giriş tarihim 21 Eylül 1984. Maliye kaydım olmadığı için 22 Mart 1985 tarihine kadar olan 6 aylık prim günüm kabul edilmedi ve parasını yatırdım. Bağ-Kur günüm 22 yıl 7 ay 4 gün olarak görülmektedir. Bağ-Kur’a göre 12. basamaktayım. Askerlik borçlanmasını yaptırırsam kaç yılında? Yaptırmazsam kaç yılında emekli olurum?

Sait Rıza ÖZEL/ MALATYA

Cevap: Emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız 1 Ekim 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz. Sorunuzdan askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınız anlaşılıyor. Askerliğinizin 5 ayını borçlanıp, 49 yaşınızı dolduracağınız 1 Mayıs 2011 tarihine kadar prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız halinde, bu tarihte emekli olabilirsiniz.

Ayrıca, sayılmayan 6 aylık süreye ilişkin primlerinizi her ay düzenli olarak ödemişseniz(aftan veya yapılandırmadan yararlanarak toptan ödememişseniz), prim ödemelerinizin isteğe bağlı sigortada değerlendirilmesini talep edin. Kabul etmezlerse İş Mahkemesine dava açmanız halinde, 6 aylık sigortalılık süresi kazanmanız mümkün. Bu süreyi kazanmanız halinde, askerlik sürenizi borçlanmanıza gerek yok. 49 yaşınızı dolduracağınız 1 Mayıs 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz.



Labels:

Gerideki günlere değil ilerideki günlere prim ödenebiliyor

Gerideki günlere değil ilerideki günlere prim ödenebiliyor

Soru: 1 Mayıs 1960 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 21 Aralık 1978 yılında ödenmiş primlerim 2.404 gündür. Geriye doğru borçlanma yaparak emekli olabilir miyim?

Hatip Maya

Cevap: Maalesef geride kalan prim ödenmemiş günler, borçlanılarak kazanılamıyor. Geriye doğru değil ileriye doğru prim ödeyerek gün kazanabilirsiniz. İki şekilde emekli olmanız mümkün.

1) 2596 gün prim ödeyerek 2404 gün olan prim ödemenizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte.

2) 1196 gün daha prim ödeyerek 2404 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlayıp, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte

Labels:

Defterler kaç yıl saklanacak

Defterler kaç yıl saklanacak

Soru: Market işletiyorum. Tuttuğumun defterlerin zamanaşımı süresi nedir. Yani defterleri kaç sene saklamamız gerekiyor. 5 senesi dolan defterleri imha edebilir miyiz?

Muhsin PAK

Cevap. Vergi uygulamaları açısından defter ve belgelerin ait olduğu yılı takip eden yıldan itibaren 5 yıl süresince saklanması zorunludur.(VUK Md. 253) Türk ticaret Kanununa 68 nci maddesince de defter ve belgelerin kayıt tarihinden itibaren 10 yıl süresince saklanması gerekiyor.



Labels:

Binek otoya çevrilen araçlara yazılan cezalı vergiye af geldi mi?

Binek otoya çevrilen araçlara yazılan cezalı vergiye af geldi mi?

Soru: Eşya taşımaya mahsus taşıtımıza koltuk ilave edilerek, binek otomobile çevirdiğimizden dolayı taşıtın değerinden fazla cezalı Özel Tüketim Vergisi tahakkuk ettirilmişti. Bu vergilerin torba kanun ile kaldırıldığı doğru mu?

İsmail Özliyen

Cevap: Kamuoyunda torba kanun veya kriz kanunu olarak adlandırılan 5838 sayılı yasanın geçici 3 nci maddesi: “4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan ve 1/8/2002 - 21/7/2005 tarihleri arasında 87.03 G.T.İ.P. numarasından özel tüketim vergisi beyan edilmesi gerekirken 87.04 G.T.İ.P. numarasından özel tüketim vergisi beyan edilen araçlarla ilgili olarak, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki dönemler için özel tüketim vergisi tarhiyatı yapılmaz, daha önce yapılan tarhiyatlardan vazgeçilir, tahakkuk eden tutarlar terkin edilir. Tahsil edilmiş tutarlar red ve iade edilmez.” hükmü ile; 1 Ağustos 2002 ile 21 Temmuz 2005 tarihleri arasında eşya taşımaya mahsus olup ÖTV si 87.04 pozisyonundan yüzde 10 oranında ödenen ve daha sonra 5 yıl içinde koltuk ilave edilerek binek otomobile çevrildiğinden dolayı, yüzde 84 ÖTV ödenmesi gerekirken, fark ÖTV ödemediği tespit edilenlere salınan cezalı ÖTV lerden ödenmeyenlerin terkin edilmesi gerekmektedir.



Labels:

Prim ödemenizi 25 yıla çıkartmalısınız

26 Mayıs 2009 Salı

Prim ödemenizi 25 yıla çıkartmalısınız

Soru: 6 Mayıs 1961 doğumluyum. 1980 yılı Haziran ayı başında sigortalılığım başladı. Bu tarihten itibaren 1999 yılının Mayıs ayına kadar 3791 gün prim ödemem var. 1 Haziran 1999 tarihinden bugüne kadar Bağ-Kur’luyum. Ne zaman emekli olabilirim?

Ömer ÖNER/ KOCAELİ

Cevap: Bağ-Kurda emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 51 yaş şartına tabisiniz. Prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız 20 Kasım 2013 tarihinde, 51 yaşınızı da doldurmuş olacağınızdan bu tarihte emekli olabilirsiniz.



Labels:

Bağ-Kurda 9000 gün prim ödemeniz gerekiyor

Bağ-Kurda 9000 gün prim ödemeniz gerekiyor

Soru: 3 Mayıs 1953 doğumluyum. 1980 ve 1997 yılları arasında ödenmiş 2260 prim günüm mevcut. 14 Nisan 1997 tarihinden itibaren Bağ-Kur’luyum. 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla süredir sigortalı olanlar emekli olma şartları açısından eski kanuna tabi mi? 20 ay olan askerlik süremi borçlansam toplam 7080 prim günüm oluyor. Ne zaman emekli olabilirim?

Zeki TAYLAN/ İSTANBUL

Cevap: 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıl ve daha fazla süre sigortalı olan kadınlar ile 23 yıl ve daha fazla süre sigortalı olan erkekler emekli olmak için eski yasa şartlarına tabi bulunuyor. Bağ-Kurda emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. 1980 gün daha prim ödeyerek, askerlik dâhil 7080 gün olan prim ödemenizi 9000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz(Kasım 2014 ayında). SSK ya geçer ve sigortalı bir işte çalışarak 1260 gün prim öderseniz, 25 yıl sigortalılık süresi 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabi olarak SSK dan emekli olabilirsiniz(ara vermeden prim öderseniz Kasım 2012 de)



Labels:

690 gün prim eksiğiniz var

690 gün prim eksiğiniz var

Soru: 10 Ekim 1964 doğumluyum. 1 Şubat 1982 yılında Bağ-Kur’lu oldum. 14 Ekim 1987 tarihine kadar prim ödedim ve bu tarihte sigortalı oldum. 1 Kasım 1996 tarihinde işi bıraktım. Bağ-Kur ve sigorta günüm 4385. Ne zaman emekli olabilirim?

İbrahim AKTAŞ/ KÜTAHYA

Cevap: SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık sürersi, 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. 690 gün daha prim ödeyerek, 4385 gün olan prim ödemenizi 5075 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz(ara vermeden prim öderseniz Mart 2011 ayında).



Labels:

SSK dan iki yıl erken emekli olursunuz

SSK dan iki yıl erken emekli olursunuz

Soru: 10 Mayıs 1960 doğumluyum. 1 Ocak 1988 tarihinden itibaren SSK lı olarak çalışmaya başladım. Aralıksız olarak 1 Mayıs 1997 ye kadar prim ödedim. Bu tarihte işten ayrıldım ve 1 Ocak 1999 dan itibaren de dükkan işletmemden dolayı Bağ-Kur sigortalısı oldum. Halen Bağ-kurluyum Prim borcum yok. Bu durumda Bağ-Kurdan ne zaman emekli olabilirim? Şayet sigortaya geçersem ne zaman emekli olabilirim? SSK ya geçersem askerliği borçlanmam gerekir mi?

Durmuş Kılıç

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız anlaşılıyor. Borçlanmanız halinde sigorta başlangıç tarihiniz askerlik süreniz kadar(20 ay kabul edilmiştir) geri gider ve Bağ-Kurda emekli olmak için, 25 Tam yıl prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. 25 tam yıl prim ödeme sürenizi dolduracağınız 1 Ocak 2013 tarihinde Bağ-Kurdan emekli olabilirsiniz.

SSK ya geçip en az 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK şartlarıyla emekli olma hakkı elde eder ve 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olarak prim ödemenizi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olursunuz.( 1 Mayıs 2009 da SSK lı bir işte çalışmaya başlarsanız 1 Kasım 2011 tarihinde) Sonuç olarak SSK dan 2 yıl erken emekli olabilirsiniz.



Labels:

Polisin emeklilik yaşı 52 dir

Polisin emeklilik yaşı 52 dir

Soru: 15 Ocak 2000 tarihinde polis olarak göreve başladım. Halen de polis olarak çalışıyorum. Yeni yürürlüğe konan sosyal güvenlik kanununa göre en erken ne zaman emekli olabilirim?

M.Demir

Cevap: Yeni yasa emeklilik şartları açısından sizi kapsamıyor. Sizin gibi 1 Ekim 2008 den önce memur olanlar, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanuna tabi olarak emekli olacaklar. Emekli olmak için; 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 60 yaş şartına tabisiniz. Polisler her 360 gün fiili hizmet süresine karşılık 90 gün fiili hizmet süresi zammı alıyor. Fiili hizmet süresi zammı fiili hizmet süresine eklendiği gibi, 3 yılı aşmamak üzere yarısı da emeklilik için aranan yaş haddinden düşerek daha erken emekli olunmasını sağlıyor. 15 Ocak 2020 tarihine kadar polislik görevinde bulunmanız halinde, 5 yıl fiili hizmet zammı alır ve bu tarih itibariyle emekli olmak için aranan 25 yıl fiili hizmet süresi şartını yerine getirirsiniz. Polisler 52 yaşını doldurduğunda emekli edildiğinden, fiili hizmet süresi zammınızın 60 yaştan düşmesinin fazla esprisi yok. Doğum tarihinizi belirtmemişsiniz.15 Ocak 2020 tarihinde 52 yaşınızı dolduruyorsanız bu tarihte emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.



Labels:

Vergi indiriminden ücretli yararlanır emekli aylığına yararı yoktur

Soru: Babam yüzde 50 iş göremez raporlu ve emekli; vergi indiriminden yararlanabilir mi? Babam 1992 yılında Tarım ve Köy İşleri Bakanlığında orman işletmesinden işçi olarak çalıştı. Askeri hastaneden yüzde 50 iş göremez raporu aldığı için askerlikte yapmadı. Babam çalıştığı zamanda ve emekli olduktan sonra da hiç bir zaman vergi indiriminden yararlanmadı. Şimdi başvuru yapsa vergi indiriminden yararlanabilir mi? Geriye dönük 1992 den beri kesilen, vergi kesintilerini toplu olarak alabilir mi?

Bahri Özdemir

Cevap: Ücretli olarak çalışanlardan yüzde 40 ve üzerinde işgücü kaybı olanlar, vergi indirimi alabilir. Ancak, vergi indirimi ücretli olarak çalışanlara uygulanıyor. Vergi indirimi sayesinde çalışan daha az gelir vergisi ödüyor. Örneğin babanız gibi III. Derce özürlülere(yüzde 40-59 arası özürlü olanlar) 2009 yılında uygulanmakta olan vergi indiriminin aylık tutarı 160 TL dr. Ücretin 160 TL kısmı vergi indirimi olarak Gelir Vergisi matrahından düşülerek vergiye tabi tutulmadığından ücretlinin eline ayda 24 TL (160 TL x yüzde 15 = 24 ) fazla para geçmektedir. Babanız emekli olmasına rağmen ücretli olarak çalışmasına devam ediyorsa, vergi indirimi almanız da yarar var. Ancak, babanız emeklilik döneminde ücretli olarak çalışmıyorsa vergi indiriminin bir yararı olmaz. Bugün alacağınız vergi indirim hakkıyla 1992 den emekli olduğu tarihe kadar kesilen vergileri iade almanız mümkün değil. Ayrıca, emekli aylıkları vergiye tabi olmadığından, vergi indiriminin emekli aylığına da bir yararı yoktur.



Labels:

Ne zaman emekli olurum?

Soru: Sayın Sadettin Orhan; öncelikle bizlere verdiğiniz aydınlatıcı bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim. Ben 02/03/1968 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 04/07/1985. Ne kadar prim ödeyerek, ne zaman emekli olurum? İsimsiz

Cevap: Değerli okurum, isim belirtmediğiniz gibi bayan mı erkek mi olduğunuzu da yazmamışsınız. Ancak verdiğiniz bilgilere göre, eğer cinsiyetiniz erkek ise 5300 günü tamamladıktan sonra 49 yaşınızı tamamladığınız 02.03.2017 tarihinde; bayansanız 5075 günü tamamlayarak 42 yaşınızı doldurduğunuz 02.03.2010 tarihinde emekli olursunuz.

Soru: Merhaba Sadettin Bey, ben ne zaman emekli olabileceğimi öğrenmek istiyorum.

Doğum tarihim 08.11.1970. Sigorta başlangıç tarihim 05.01.1994. Şu an iş yerimde 15 yılım bitti. Başlangıç yaptığım tarihten beri sigorta yılımda hiç boşluk olmadı. Toplam iş günüm 5336. Sema Konak

Cevap: Sema Hanım, prim gününüzü 5675 güne tamamladıktan sonra 50 yaşınızı tamamladığınız 08.11.2020 tarihinde emekli olabilirsiniz.



Labels:

Babam yaştan emekli olabilir mi?

Soru: Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederek başlamak istiyorum. Benim babam hakkında sorum olacak. Babam 25.05.1954 doğumludur. Sigorta başlangıç tarihi 24.12.1977′dir. Ödenmiş prim günü 3200 ve ayrıca 500 günlük askerlik borçlanması yaptık. Toplam gün sayısı 3700 oldu. Babam askerliğini sigorta başlangıç tarihinden önce yaptı. Buna göre babam 55 yaşını doldurunca emekli olabilir mi? Yoksa daha geç mi olacak? Bazıları, yaptığımız askerlik borçlanması sebebiyle babamın sigortalılık başlangıcının 08.09.1976 tarihinden önceye gittiğini, dolayısıyla kademeli geçişten etkilenmeyeceğini söylüyorlar. Yani 55 yaşını doldurunca emekli olabileceği söyleniyor. Sizce bu doğru mu?

Ersan Keskiner

Cevap: Ersan Bey, size babanızın kademeli geçişten etkilenmeyeceği yönünde verilen bilgi yanlıştır. Zira sigorta başlangıcı 08.09.1976 ve öncesinde olanlar, normal emeklilik yönünden kademeli geçişe tabi değiller. Yaştan emeklilik konusunda ise bir kimsenin 08.09.1999 tarihinde 15 yıl/3600 gün/55 yaş şartlarını yerine getirme tarihlerine göre bir kademeli geçiş söz konusudur.

Verdiğiniz bilgilere göre babanızın emeklilik tarihi hesaplanırken 3600 gün, 15 yıl sigortalılık süresi ve 55 yaşı tamamlama şartlarının tamamının gerçekleştiği tarihe bakılır. Babanız 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 gün şartlarını tamamlamış. Geriye 55 yaş şartı kalmış ve onu da 25.05.2009 tarihinde tamamlıyor. Ancak babanız bu şartları 2008-2011 yılları aralığında tamamladığı için 55 yaşında değil, 58 yaşını doldurduğu 25.5.2012 tarihinde emekli olacak.



Labels:

Özürlü emeklisi, emeklilikte çalışabilir mi?

Soru: Sadettin Bey, ben internette araştırma yaparken Behçet Hastalığı ile ilgili bir yazınızı gördüm. Bu konuyla ilgili ufak bir sorum olacaktı. Cevap verirseniz çok memnun olurum.

1. Behçet hastası bir kişi işte çalışmaya devam edebilir mi? Mesela % 60 raporu olup emekliye ayrılmış bir Behçet hastası destek primi ödeyerek çalışmaya devam edebilir mi?

2. Rapor % 60′ın altındaysa özürlü kapsamında bir işyerinde çalışmaya devam edebilir mi?

Soner Akdoğan

Cevap: Değerli okurum, bir kimsenin emeklilik sonrası çalışması hastalığının türüne göre değil, malulen mi yoksa özürlü sıfatıyla erken emekli mi olduğuna bakılarak belirlenir.

Sorunuzda malulen emekliliği mi yoksa özürlü sıfatıyla erken emekliliği mi kastettiğinizi tam anlayamadım. Ancak her iki ihtimal için de cevap verelim.

Malulen emekli olanların yeniden çalışması. Bu kapsamda emekli olan sigortalılar (SSK, Emekli Sandığı, Bağ-Kur) malulen emekli olduktan sonra tekrar çalışmaya başlarlarsa malullük aylıkları kesilir. Bu kişilerin sosyal güvenlik destek primi ödeyerek, hem çalıştıkları işyerinden ücretlerini hem de malullük aylıklarını alma hakları yoktur.

Özürlü sıfatıyla erken emekli olanların yeninden çalışması. Bu kapsamda emekli olan engelliler, tıpkı diğer emeklilerde olduğu gibi sosyal güvenlik destek primi ödeyerek, hem emekli aylıklarını hem de çalıştıkları işyerindeki ücretlerini alabilirler. Zira bu kişilerin aslında normal emeklilerden bir farkı yoktur. Sadece özür durumlarına göre emeklilik şartları kolaylaştırılmıştır.

Sorunuza tekrar dönecek olursak, bir kimsenin emeklilikte yeniden çalışmaya başladığında emekli aylığının kesilmesi, hangi hastalıktan özürlü olduğuna değil, emeklilik türüne bakılarak belirlenir. Yani özürlü sıfatıyla erken emekli olmuşsa Behçet hastası da destek primi ödeyerek yeniden çalışmaya başlayabilir.



Labels:

SGK’yı dava edin, tek kuruş geri ödemezsiniz

İki aydan sekiz aya kadar uzayabilen SSK ve Bağ-Kur aylık bağlama işlemlerinin gecikmesinin altındaki temel nedenler birden fazla sigorta sicil numarasına sahip olmak, birden fazla ilde çalışmaları bulunmak ve birden fazla sosyal güvenlik kurumuna tabi çalışmaktan kaynaklanıyor.

Sigortalının hizmetlerinin hizmet birleştirme yöntemine göre birleştirilmesinin sigortalının emekli aylığı başvurusundan sonraya kalması, bu işlemin alacağı süre kadar aylığın sigortalının eline geçmesini ertelemiş oluyor. Bir de önceki Bağ-Kur hizmetlerine ilişkin sürelerin sağlıklı tespitine ilişkin esnaf sicil kaydı, meslek odası, vergi kaydı gibi argümanların saptanmaya çalışılması devreye girince iş uzuyor da uzuyor.

Sigortalılıkların ve sosyal güvenlik kurumlarının birleştirilmesi ile aylık bağlanmalarındaki gecikmelerin görsel mazeretinin kalmadığını gören SGK bu konudaki şikayetleri duyma ve gereğini yapma aşamasına geldi.

Bu amaçla;

1.Birden fazla sigorta sicil numarası bulunan,

2.Birden fazla ilde çalışmaları bulunan,

3.Birden fazla sosyal güvenlik kanununa (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) veya sigortalılık haline (4/a, 4/b veya 4/c) tabi çalışmaları olan,

sigortalıların bu farklı yer, sicil ve kurumlarda geçen hizmetlerini birleştirme işlemleri aylık bağlama talebi yapma tarihlerinden en az bir yıl öncesine kadar tamamlamaları için gerekli hazırlıkları yaptığını belirtip sigortalıların bu konudaki başvurularını bekliyor.

Sigortalıların hizmet birleştirme, mükerrer sigorta sicil numaralarını tekleştirme gibi işlemleri aylık bağlama talebinden en az bir yıl önce gerçekleştirmeleri aylıklarını zamanında bağlatabilmeleri açısından önemli.

Kimleri ilgilendiriyor?
Harekete geçmesi gereken sigortalılar birden fazla yer veya sicil numarası veyahut kuruma tabi çalışması olup hizmet birleştirme yoluyla sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş olarak her üç şartı da 2010’da tamamlayacak olanlar. Daha ileri yıllarda tamamlayacak olanların da davranması gerekiyor.

Başvuru Yeri
İş sözleşmesine tabi (4/a sigortalıları) ve bağımsız çalışan sigortalıların (4/b sigortalılarının) en son çalışmalarının bulunduğu il müdürlüklerimize, kamu çalışanlarının (4/c sigortalılarının) ise çalıştıkları kurumlara aylık talebinden en az bir yıl önce başvurmaları gerekiyor.

4/a ve 4/b sigortalıları için başvurunun en son çalışmanın bulunduğu yer SGK ünitesine yapılması büyük önem taşıyor. Zira SGK ünitelerinin aylık tahsis talep dilekçesini aldıkları sigortalının öncelikle en son çalışmasının bulunduğu ünitenin farklı bir ünite olup olmadığını bilgisayar ortamında araştırmaları, farklı ünite olduğunu tespit etmeleri halinde ise dosyası talep dilekçesiyle birlikte ilgili üniteye göndermeleri gerekiyor. Bu nedenle aylık bağlayacak ünitenin birleştirmeyi yapmış olması aylık bağlamada kolaylık oluşturacak.



Labels:

SGK’yı dava edin, tek kuruş geri ödemezsiniz

İki aydan sekiz aya kadar uzayabilen SSK ve Bağ-Kur aylık bağlama işlemlerinin gecikmesinin altındaki temel nedenler birden fazla sigorta sicil numarasına sahip olmak, birden fazla ilde çalışmaları bulunmak ve birden fazla sosyal güvenlik kurumuna tabi çalışmaktan kaynaklanıyor.

Sigortalının hizmetlerinin hizmet birleştirme yöntemine göre birleştirilmesinin sigortalının emekli aylığı başvurusundan sonraya kalması, bu işlemin alacağı süre kadar aylığın sigortalının eline geçmesini ertelemiş oluyor. Bir de önceki Bağ-Kur hizmetlerine ilişkin sürelerin sağlıklı tespitine ilişkin esnaf sicil kaydı, meslek odası, vergi kaydı gibi argümanların saptanmaya çalışılması devreye girince iş uzuyor da uzuyor.

Sigortalılıkların ve sosyal güvenlik kurumlarının birleştirilmesi ile aylık bağlanmalarındaki gecikmelerin görsel mazeretinin kalmadığını gören SGK bu konudaki şikayetleri duyma ve gereğini yapma aşamasına geldi.

Bu amaçla;

1.Birden fazla sigorta sicil numarası bulunan,

2.Birden fazla ilde çalışmaları bulunan,

3.Birden fazla sosyal güvenlik kanununa (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) veya sigortalılık haline (4/a, 4/b veya 4/c) tabi çalışmaları olan,

sigortalıların bu farklı yer, sicil ve kurumlarda geçen hizmetlerini birleştirme işlemleri aylık bağlama talebi yapma tarihlerinden en az bir yıl öncesine kadar tamamlamaları için gerekli hazırlıkları yaptığını belirtip sigortalıların bu konudaki başvurularını bekliyor.

Sigortalıların hizmet birleştirme, mükerrer sigorta sicil numaralarını tekleştirme gibi işlemleri aylık bağlama talebinden en az bir yıl önce gerçekleştirmeleri aylıklarını zamanında bağlatabilmeleri açısından önemli.

Kimleri ilgilendiriyor?
Harekete geçmesi gereken sigortalılar birden fazla yer veya sicil numarası veyahut kuruma tabi çalışması olup hizmet birleştirme yoluyla sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş olarak her üç şartı da 2010’da tamamlayacak olanlar. Daha ileri yıllarda tamamlayacak olanların da davranması gerekiyor.

Başvuru Yeri
İş sözleşmesine tabi (4/a sigortalıları) ve bağımsız çalışan sigortalıların (4/b sigortalılarının) en son çalışmalarının bulunduğu il müdürlüklerimize, kamu çalışanlarının (4/c sigortalılarının) ise çalıştıkları kurumlara aylık talebinden en az bir yıl önce başvurmaları gerekiyor.

4/a ve 4/b sigortalıları için başvurunun en son çalışmanın bulunduğu yer SGK ünitesine yapılması büyük önem taşıyor. Zira SGK ünitelerinin aylık tahsis talep dilekçesini aldıkları sigortalının öncelikle en son çalışmasının bulunduğu ünitenin farklı bir ünite olup olmadığını bilgisayar ortamında araştırmaları, farklı ünite olduğunu tespit etmeleri halinde ise dosyası talep dilekçesiyle birlikte ilgili üniteye göndermeleri gerekiyor. Bu nedenle aylık bağlayacak ünitenin birleştirmeyi yapmış olması aylık bağlamada kolaylık oluşturacak.



Labels:

Gurbetçilere Danışma Günleri

Hollanda’da gurbetçi olarak çalıştıktan sonra İstanbul, Edirne, Yalova, Sakarya, Kırklareli, Tekirdağ ve Kocaeli şehirlerinde ikamet eden gurbetçilere Türkiye’de sosyal güvenlik sisteminden faydalanma haklarına ilişkin olarak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İstanbul İl Müdürlüğü tarafından bilgilendirme toplantısı yapılıyor.

Hollanda Sosyal Güvenlik Kurumu (SVB-UWB) arasında yapılan ve 1968 yılında uygulamaya giren anlaşma ile gurbetçilerin sosyal güvenlik haklarını Türkiye’de kullanma hakkı bulunmaktadır. Bu hakların açıklanması ve vatandaşların bilgilendirilmesi için 15-17 Nisan tarihlerinde SGK’nun Çırağan caddesi No: 75 Beşiktaş/İstanbul adresinde bulunan SGK sosyal tesislerinde “Türkiye-Hollanda Danışma Günleri” düzenleniyor.



Labels:

Emeklilik için 58 yaşını doldurmalısınız

Benim SSK girişim 02/03/1999 tarihinde olup, 01/06/1977 doğumluyum. Kaç yaşında emekli olurum?

Sayın Emir, 58 yaşını, 25 yıl sigortalılık süresini, 5975 prim gün sayısını doldurmak suretiyle 1.6.2035 tarihinde SSK’dan emekli olabileceksiniz.



Labels:

3600 günle emekli olabileceksiniz

3600 günle emekli olabileceksiniz

1983 Eylül doğumluyum. 13.06.2005 yılında işe başladım ve hala çalışmakta olan bir SSK’lıyım. Yüzde 90 görme özürlü raporum var. Ne zaman emekli olabilirim? Yasemin Çukurluoğlu

Sayın Çukurluoğlu, sakatlık vergi indiriminden yararlanmanız durumunda yüzde 90 özürlü olduğunuz için 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün sayısı ile 4-1/a kapsamında (SSK’dan) emekli olabileceksiniz.



Labels:

Doğum borçlanmasında 300 güne dikkat?

Doğum borçlanmasında 300 güne dikkat?

Ben 1970 doğumluyum. 1986 yılında bir fabrikada işe başladım. 27.02.1990 da evlenip işten çıktım 04.01.1991 yılında doğum yaptım. Toplam olarak 3.048 işgünüm var. Doğum borçlanmasından yararlanabilir miyim? Necla Caner

Sosyal güvenlik reformu ile birlikte kadınların doğum nedeniyle çalışamadıkları ve bu nedenle sigorta primlerinin ödenmemesinden dolayı sigorta primlerinin yatmamasının telafisi amacıyla doğum borçlanması hakkı verildi.

01.01.2009-30.06.2009 döneminde 666,00.- TL ile 4.329,00.- TL arasında, kendilerince belirlenecek günlük kazancın yüzde 32`si üzerinden borçlanma yapılabilecek. Örneğin, asgari ücretten borçlanma yapıldığında bir aylık doğum borçlanması için ödenecek tutar 213,12.- TL olacak.

SSK’lı sigortalı kadının ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladığı tarihten sonra iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden itibaren geçen iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla;

* Hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması,

* Çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan süreler borçlanma kapsamına alınmıştır.

İşten ayrılan sigortalıların doğum borçlanmasında 300 gün koşulu bulunmaktadır. Doğumun işten ayrıldıktan sonra 300 gün içinde gerçekleşmesi, doğumdan sonra adına prim ödenmemesi ve borçlanacağı sürede çocuğunun yaşaması gerekmektedir.

Dolayısıyla 27.02.1990’da işten ayrılmışsınız. Borçlanma için aranan 300 günlük süre geçtikten sonra doğum yapmanızdan dolayı borçlanmanız mümkün olmayacaktır.



Labels:

Bugünlerde İsteğe Bağlı Sigortalıların Kafalarındaki Soru İşaretleri

Bugünlerde İsteğe Bağlı Sigortalıların Kafalarındaki Soru İşaretleri

Image27.05.1970 doğumluyum. 02.02.1993 sigortalılığa başladım. 02.09.2000’e kadar çalışarak 2005’den bu yana isteğe bağlı SSK’lı olarak prim ödüyorum. Halen Ocak 2009 itibariyle 2 bin 687 gün primim var.

1. Bundan sonra normal ve yaştan emeklilik için ne yapmalıyım? 01.10.2008’den sonra isteğe bağlı primlerin Bağ-Kur’a sayılacağını yazılarınızda belirtiyorsunuz. Bu durumda SSK’dan emeklilik hakkını kaybetmeden ne kadar süre çalışarak, ne kadar süre isteğe bağlı olarak ödemeliyim?

2. Emekli olunca veya olmadan vefatım halinde eşime ve çocuklarıma aylık bağlanır mı? Eşim vefat ederse bana aylık bağlanır mı?

3. Emekli Sandığı emeklisi eşimin sağlık yardımı hakkından faydalanabilir miyim? Faydalanamazsam ne yapmalıyım?

4. Emekli olmaktan vazgeçip primlerimi geri alabilir miyim? Bunu tavsiye eder misiniz?

Tülay KURU/HATAY

Sayın Okurum,

1. Vermiş olduğunuz bilgilere göre 5 bin 600 günle 4/a sigortalılığından normal emekliliğiniz için kalan 2 bin 913 günün son bin 260 gününü (3,5 yılını) hizmet akdine tabi çalışarak öderseniz 27.05.2019’da emekli olabilirsiniz. 3 bin 600 günle de 27.05.2028’de emekli olabilirsiniz. Bu defa yalnızca 913 gün prim ödemeniz yeterlidir. Bu kadar primi isteğe bağlı da çalışarak da ödeyebilirsiniz.

2. Sizin veya eşinizin vefatı halinde kalan evlenmediği sürece dul aylığı alabilir. Çocuklarınız da yaş ve cinsiyet durumuna göre yararlanabilirler. Çocuklarınız kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması şartıyla çocuklarınızdan;

a) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayan çocuklara veya,

b) SGK Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirip malûl olduğu anlaşılan çocuklara,

c) Kızınıza yaşı ne olursa olsun evli olmaması, evli olmakla beraber sonradan boşanması veya dul kalması halinde,

yetim aylığı bağlanır.
3. İsteğe bağlı prim öderken Emekli Sandığı emeklisi eşinizin sağlık yardımı hakkından yararlanamazsınız. Bunun için SGK’dan kendi sigortalılığınızdan dolayı provizyon açtırmalısınız. Prim ödemeyi keserseniz 3 ay sonra eşinizin sağlık yardımı hakkından yararlanmaya başlayabilirsiniz.

4. Şimdi emeklilikten vazgeçerek primlerinizi geri alamazsınız, bunun için yaş haddinizi prim ödemeden beklemeniz gerekir. Zira toptan ödeme yaşlılık aylığı bağlanması için gerekli yaş şartını doldurduğu halde malûllük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan sigortalılara ödenen bir haktır. Zaten ben de primlerinizi toptan ödeme biçiminde geri almanızı önermiyorum.



Labels:

Ne Zaman Emekli Olacaklar?

Necati Afacan-Akhisar-Emekli olup şirket ortağı (veya vergi mükellefi) olanların emekli aylığından bu sene yüzde 13, seneye yüzde 14 kesinti yapılmaktadır. Siz de http://app2.sgk.gov.tr/BagkurEmekliBilgileri/AylikPrim.htm linkini tıklayıp vatandaşlık numaranızı girip emekli aylığından kesinti yapılıp yapılmadığını görebilirsiniz. Kesilmiyorsa dilekçe gönderip kesilmesini talep ediniz.

Turhan Balamur-Narlıdere-1987 yılında Bağ-Kur’dan emekli olmuşsunuz 1991 yılında işyerinizi kapatmışsınız ama halen aylığınızdan sosyal güvenlik destek primi kesintisi varsa bunda hata var demektir. Ya Bağ-Kur işyerinizi kapattığınız bilmiyor (siz bildirmemişsiniz) veya vergi mükellefiyetiniz sona ermiş ama dernek-oda kaydınız devam ediyordur. Gidip kapatınız ve her halde Bağ-Kur’daki hatalı kaydı düzelttiriniz ki aylığınızdan 126 lira kesilmesin.

İnci Bodur-Kırşehir-03.08.1994 başlangıcınızdan sonra 8 yıl, 4 ay prim ödedikten sonra 2004 yılında SSK’lı olmuşsunuz ve 985 gün prim ödemişsiniz. Doğum tarihinizi ise yazmamışsınız bu durumda normal olarak 50 yaşından sonra 5675 günle SSK’dan emekli olursunuz ama bunun için SSK’ya en az 1260 gün prim ödemeniz ve toplam priminizi de 5675 güne çıkarmanız gerekir. Yaşlılıktan emekliliğiniz ise doğum tarihiniz bilinmediğinden hesaplanamamıştır.

Meryem Taban-Kastamonu-08.08.1966 doğumunuz ve 07.02.1996 tarihli Bağ-Kur başlangıcınızla 20 tam yıl prim ödeyerek 52 yaşında tam aylıkla emekli olabileceğiniz gibi 15 tam yıl prim ödeyerek 56 yaşında da kısmi aylıkla emekli olabilirsiniz. Emekli olmak için işyerinizi kapatmanıza veya devretmenize gerek yok, işyeri açık olarak emekli olursunuz ve aylığınızdan yüzde 15 SGDP ödersiniz.



Labels:

İşe iade de 30 işçi sayısı ve uluslararası şirket işçileri

işe iade davası ile ilgili aşağıdaki sorunumla ilgili beni bilgilendirirseniz sevinirim. İşe iade davası açtım ancak işyerinin SGK kayıtlarında toplam çalışan 28 kişi görünüyor, fakat yasa gereği çalışan sayısı en az 30 kişi olmalıymış, bu yasa da küçük işletmeleri bu kapsam dışına çıkartmaktır asıl gayesi.

Ancak benim çalıştım şirket çok uluslu bir firma yaklaşık olarak 70 ülkede faal halde çalışıyor, merkezi ABD’de olmak üzere, Türkiye’deki şubesi temsilci mi yoksa şube mi? kesin olarak bilmiyorum.

Yargıtayın bu konuda da kararları var: bir işyerinin gerek yurtiçi gerekse yurtdışında aynı iş kolunda birden fazla işyeri varsa 30 işçi koşulunda tüm işyerlerinde çalışan sayısı esas alınacağı yönünde. Ancak bazıları diyor ki Türkiye’deki işçi sayısı önemli diyor. Bu konuda sizin düşünceniz nedir? Hamid

Sayın okurum, işten çıkarılan işçilerin İŞ GÜVENCESİNDEN yararlanabilmenin koşulları 4857 sayılı İş Kanunu’nda sayılmıştır ve Kanun gereğince, iş güvencesinden yararlanabilmek için üç şartın birlikte gerçekleşmiş olması aranmaktadır.

• Birinci şart: Belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışıyor olmak,

• İkinci şart: 30 veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde çalışmak,

• Üçüncü şart: O işveren emrinde en az altı ay çalışmış olmaktır.

Sizin sorunuz 30 işçi sayısı konusundadır ki, işverenler iş güvencesinden kurtulmak için 30 sayısından az işçi çalıştırmaya gayret sarfetmektedirler. Öte yandan, 30 işçi sayısının tespitinde o işyerinde çalışan sayısına bakıldığı gibi “…İşverenin aynı işkolunda birden fazla işyerinin bulunması halinde, işyerinde çalışan işçi sayısı, bu işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısına göre belirlenir…”

Bana göre; sizin çalıştığınız uluslar arası faaliyet gösteren ABD şirketi ülkemizde, Türk Ticaret Kanunları çerçevesinde ayrı bir tüzel kişilik olarak şirket kurmuşsa, ABD’deki işçileri 30 işçi sayısının hesabında dikkate alınmamalıdır. Eğer, ABD şirketi ülkemizde temsilcilik veya şube açmışsa bu durumda benzer işi yapan işçileri de aynı iş kolunda çalışıyor kabul edilmeli ve 30 işçi sayısının hesabında dikkate alınmalıdır.

Konuyla ilgili bir de Yargıtay Kararı veriyorum…

T.C

YARGITAY

9. HUKUK DAİRESİ

Esas No. 2007/29950

Karar No. 2008/7008

Tarihi: 31.03.2008

lOTUZ İŞÇİNİN BELİRLENMESİ

lİŞÇİLERİN AYNI GRUBA GİREN FARKLI TÜZEL KİŞİLİĞE SAHİP İŞYERLERİNDE BİRLİKTE ÇALIŞTIRILDIĞININ İLERİ SÜRÜLMEMESİ

lSALT FARKLI TÜZEL KİŞİLİKLER ARASINDA ORGANİK BAĞ BULUNDUĞU İÇİN İŞÇİ SAYISININ TESPİTİNDE DİKKATE ALINAMAYACAĞI

ÖZETİ: Somut olayda davalı şirkete ait aynı iş kolundaki toplam işçi sayışırım fesih tarihi itibariyle 28 olduğu anlaşılmaktadır. Aynı gruba ait olsalar da farklı tüzel kişilere ait işyerlerindeki işçi sayısının iş güvencesi kapsamına girme bakımından göz önünde bulundurulması mümkün değildir. Başka bir anlatımla salt aralarında organik bağ bulunduğundan hareketle gruba ait şirketlerde çalışan işçilerin 30 işçi sayısının belirlenmesinde dikkate alınması doğru değildir. Davacı işçinin gruba ait şirketlerce birlikte çalıştırıldığı da iddia ve ispat edilmemiştir. Bu durumda iş güvencesi hükümleri kapsamına girmek bakımından işyerinde 30 veya daha fazla işçi çalışma koşulu gerçekleşmiş olmadığından davanın reddi yerine yazılı şekilde kabulü hatalıdır.

Hollanda’daki gurbetçilere SGK’dan sigorta müjdesi

Hollanda’da gurbetçi olarak çalıştıktan sonra İstanbul, Edirne, Yalova, Sakarya, Kırklareli, Tekirdağ ve Kocaeli şehirlerinde ikamet eden gurbetçilere Türkiye’deki sosyal güvenlik sisteminden faydalanma hakkı bulunduğu belirtildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü (Mustafa KURUCA) tarafından yapılan açıklamada, Hollanda Sosyal Güvenlik Kurumu (SVB-UWB) arasında yapılan ve 1968 yılında uygulamaya giren anlaşma ile gurbetçilerin sosyal güvenlik haklarını Türkiye’de kullanma hakkı bulundukları belirtildi. Bu hakların açıklanması ve vatandaşların bilgilendirilmesi için 15-17 Nisan tarihlerinde kurumun Beşiktaş’ta Çırağan caddesi 75 numarada bulunan sosyal tesislerinde “Türkiye-Hollanda Danışma Günleri” düzenlendiği belirtildi. Bu haklardan işçilerin Hollanda ve Türkiye’de bulunan aile fertlerinin de yararlanabildiği ifade edilen açıklamada, “Danışma Günlerinde, Hollanda’da bulanan Türk vatandaşlarına, emekli olanlarla emekli olmadan Türkiye’ye döndükten sonra söz konusu illerde ikamet edenler ve bunların aile bireyleri yararlanabileceklerdir. Danışma hizmeti, Türkiye-Hollanda Sosyal Güvenlik Sözleşmesinin öngördüğü emeklilik, malullük, ölüm ve hastalık halinde sağlanan yardımlar gibi sosyal güvenlik hakları ve yurtdışında geçen sürelerin borçlanma yoluyla değerlendirilmesine ilişkin sorular Türk ve Hollandalı uzmanlarla birebir yapılacak görüşmelerde cevaplandırılacak” dendi.

Danışma hizmetinin ücretsiz olarak Türkçe ve Hollandaca verileceği de vurgulanan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Danışma hizmetinden yararlanmak isteyenlerin önceden 0312 4587373 numaralı telefondan ya da yurtdisi2@sgk.gov.trBu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresine mail göndererek randevu almaları ve danışma gününe mutlaka kimliği, Türk sigorta sicil numarası, tahsis numarası, Hollanda’da bulunduğu sırada ikamet ve çalışma yerlerine ait belgelerle gelmeleri gereklidir. Toplantı 15 Nisan Çarşamba günü 14.00-17.00, perşembe ve cuma günü ise 9.30-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecektir.”



Labels:

Sağlık yardımlarını nasıl alırız?

Sağlık yardımlarını nasıl alırız?
Soru: Merhabalar Sadettin Bey, ben 24 yaşında üniversite öğrencisi bekar bir bayanım. Şu ana kadar hiç çalışmadım. Eğer çalışmaya baslarsam ve primlerim ödenirse sağlık avantajlarından annem de yararlanabilir mi? Sağlık kurumlarından faydalanmak için ne kadar süre prim yatırmak gerekir? Merve Yararcan

Cevap: Değerli okurum, 30 gün (1 ay) prim ödedikten sonra sağlık yardımlarından hemen yararlanmaya başlayabilirsiniz. Ancak annenizin bu yardımlardan sizin üzerinizden yararlanabilmesi için, annenizin geçimi sizin tarafınızdan sağlanıyor olması ve SGK’nın bunu kabul etmesi gerekir. Aksi halde anneniz doğrudan sağlık yardımlarından yararlanmaya başlayamaz.



Labels:

Sağlık yardımlarını nasıl alırız?

Sağlık yardımlarını nasıl alırız?

Soru: Merhabalar Sadettin Bey, ben 24 yaşında üniversite öğrencisi bekar bir bayanım. Şu ana kadar hiç çalışmadım. Eğer çalışmaya baslarsam ve primlerim ödenirse sağlık avantajlarından annem de yararlanabilir mi? Sağlık kurumlarından faydalanmak için ne kadar süre prim yatırmak gerekir? Merve Yararcan

Cevap: Değerli okurum, 30 gün (1 ay) prim ödedikten sonra sağlık yardımlarından hemen yararlanmaya başlayabilirsiniz. Ancak annenizin bu yardımlardan sizin üzerinizden yararlanabilmesi için, annenizin geçimi sizin tarafınızdan sağlanıyor olması ve SGK’nın bunu kabul etmesi gerekir. Aksi halde anneniz doğrudan sağlık yardımlarından yararlanmaya başlayamaz.s



Labels:

Kendi maaşımla birlikte yetim aylığı da alabilir miyim?

Kendi maaşımla birlikte yetim aylığı da alabilir miyim?

Soru: Sadettin Bey, ben Ocak 1957 doğumlu dul bir bayanım. Size birkaç sorum olacak. Eşimin hiç sosyal hakkı yoktu. Olmadığı için 15.08.1998′de isteğe bağlı BAĞ-KUR ödemeye başladım. Halen (hiç ara vermeden) bütün primlerimi ödüyorum. Babam vefat ettiğinden onun SSK aylığını alıyorum. BAĞKUR’umu ne kadar daha ödemeliyim? Ne zaman emekli olabilirim ve emekli olduğumda kendi maaşımla beraber babamın maaşını da alabilir miyim? Büşra YİĞİT

Cevap: Büşra Hanım, verdiğiniz bilgilere göre Bağ-Kur’dan kısmi (yaştan) emekli olacaksınız. Bunun için 15 yıl (5400 gün) prim ve 56 yaş şartına tabisiniz. Bağ-Kur (4/b) kapsamındaki prim gününüzü 15.08.2013 tarihinde 15 yıla tamamlıyorsunuz. Aynı yıl içerisinde 56 yaşınızı da tamamlayarak kısmi emekli olabilirsiniz. Kendi adınıza emekli aylığı almaya başladığınızda, babanızdan almakta olduğunuz yetim aylığını da almaya devam edebilirsiniz.



Labels:

Bağ-Kur’a geçen gazetecilerin mağduriyeti

Soru: Sadettin Bey, ben 28.12.1966 doğumluyum. 1.1.1990 tarihinden 1.10.2001 tarihine kadar aralıksız basın mesleğinde (212 kapsamında) çalıştım.

1.1.2001 tarihinden sonra da işveren olduğum için Bağ-Kur’a geçtim. Halen Bağ-Kur’luluğum devam ediyor ve 13. basamaktan prim yatırıyorum. Bu arada askerliğimi de saydırmadım. Benim emeklilik sürem nasıl hesaplanacak? 212 kapsamındaki 11 yıl 10 aylık sürem emekliliğime etki edecek mi? Emeklilik tarihim tam olarak nedir? Yanıtlanırsanız çok sevinirim.
Aydın DELİKTAŞCevap: Değerli okurum, sizin durumunuzdaki gibi SSK kapsamında itibari hizmet süresi (yıpranma payı) bulunan sigortalılarla ilgili işlemlerin nasıl yapılacağı 2008/96 sayılı SGK genelgesinde açıklanmış durumda. Söz konusu genelgede “Kanunun yürürlük tarihinden önce 4/a (SSK) kapsamında itibari hizmet süresi bulunup, …aylığa hak kazanma koşullarının 4/b (Bağ-Kur) sigortalılık haline göre belirlenmesi durumunda, itibari hizmet süreleri dikkate alınmayacak, ancak, sigortalıya 4 (a) kapsamında aylık bağlanması durumunda, itibari hizmet süreleri emeklilik için aranan yaş hadlerinden indirilecektir” hükmüne yer verilmiş. Tercüme edecek olursak genelge size diyor ki, “SSK’lı olarak yıpranma payı kazanıp da daha sonra Bağ-Kur’a geçerseniz, sizin yıpranma payınızı emeklilik hesabında dikkate almam. SSK’da kazandığınız yıpranma payı ancak yine SSK’dan (4/a) emekli olmanız durumunda geçerli olur.” Yani siz bundan sonra da Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam eder ve Bağ-Kur’dan (4/b) emekli olursanız, gazeteci olarak çalışmanızın size hiçbir avantajı olmayacak. Bu senaryoya göre 4/b kapsamında 9000 günü doldurduktan sonra 52 yaşınızı tamamladığınız 28.12.2018 tarihinde emekli olacaksınız.

Eğer bundan sonra tekrar SSK’ya (4/a) geçer ve en az 3,5 yıl prim öderseniz, tekrar SSK’lı olarak emeklilik hakkı kazanırsınız. SSK’dan emekli olmanız durumunda yıpranma payınız da dikkate alınacağından, sigorta başlangıcınız yaklaşık 3 yıl (1058 gün) geriye gider ve 1987 yılı olur. Bu durumda yaş olarak 50 yaş şartına tabi olacağınız gibi kazandığınız yıpranma payınız bu yaştan da indirilir. Buna göre SSK’lı emeklilik tarihiniz 20.01.2014 tarihi olur.

Gördüğünüz üzere gazeteci olarak kazandığınız yıpranma payınız sizi SSK’da 5 yıl daha erken emekli ediyor. Ancak Bağ-Kur’da devam etmeniz durumunda aynı süre kadar geç emekli oluyorsunuz. Bu da sizin durumuzdaki çalışanlar için ciddi bir handikap oluşturuluyor. Bize göre SSK kapsamında kazanmış olduğunuz bu ilave sigortalılık sürelerinizin (yıpranma payı) Bağ-Kur’dan emeklilik durumunda da dikkate alınması gerekir. Zira bu süreler sizin için kazanılmış hak teşkil etmektedir.



Labels:

Askerliğiniz borçlanıp 2160 gün prim ödemelisiniz

Askerliğiniz borçlanıp 2160 gün prim ödemelisiniz

Soru: 1 Ocak 1960 doğumluyum. Sigortaya giriş tarihim 5 Ocak 1996 dır. 3065 gün prim ödemem var. Temmuz 1980 de askere gittim. Askerliğimi de borçlanırsam ne zaman emekli olabilirim?

Metin GÜNEY-DÜZCE

Cevap: Girişinizi 5 Ocak 1996 olarak bildirmişsiniz ancak, dosyanızda giriş tarihiniz 5 Temmuz 1996 görünmektedir. Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Askerliğiniz sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınız için, borçlanma sadece prim ödeme gün sayınızı askerlik süreniz(20 ay kabul edilmiştir) artırır ve prim ödemeniz 3665 güne yükselir. 2160 gün daha prim ödeyerek 3665 gün olan prim ödemenizi 5825 güne tamamlamanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz.



Labels:

İşten ayrıldıktan sonra 300 gün içinde doğum yapan borçlanma yapabiliyor

İşten ayrıldıktan sonra 300 gün içinde doğum yapan borçlanma yapabiliyor

Soru: Eşim, 1956 doğumlu. Eşimin 1 Haziran 1979 tarihinde Orman Bakanlığı Orman İşletme Müdürlüğü’nde sezonluk geçici işçi olarak çalışması neticesinde 1439 gün prim ödemesi bulunmaktadır. Bu arada eşim işe girmeden önce üç, girdikten sonra 1 adet olmak üzere dört çocuğumuz bulunmakta. Eşim, yeni çıkan yasalara göre, çocukların tümünden doğum borçlanması kapsamında yararlanabilir mi? Bu bilgilere göre eşim ne zaman ve kaç yaşında emekli olur?

İsmet ATAY/ İÇEL

Cevap: Öncelikle en fazla iki doğum için borçlanma yapılabildiğini belirtelim. Sosyal güvenlik kurumu yayımlamış olduğu tebliğ ve genelge ile doğum borçlanması için, doğum nedeniyle işten ayrılma şartı arıyor. İşten ayrıldığı tarihten itibaren 300 gün içinde doğum yapanı da doğum nedeniyle işten ayrılmış kabul ediyor. Dolayısıyla sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumları için borçlanma yapamaz. Doğum nedeniyle işten ayrılmış veya işten ayrıldıktan sonra 300 gün içinde doğum yapmışsa ve doğumdan sonraki 2 yıl süresince sigortalı olarak çalışmamışsa, borçlanma yaparak 720 gün kazanabilir.

Eşiniz 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla süredir sigortalı olduğundan, eski kanun şartlarıyla emekli olacak. Eski kanuna göre kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi. 2161 gün daha prim ödeyerek, 1439 gün olan prim ödemesini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Doğum borçlanması yapabilirse, borçlanma yaptığı süre kadar az prim ödersiniz.



Labels:

Staj sigortası emeklilik açısından başlangıç sayılmıyor

Staj sigortası emeklilik açısından başlangıç sayılmıyor

Soru: 27 Temmuz 1973 doğumluyum. 22 Ekim 1989 da staj yaparken 14805389 nolu sigorta numarası ile sigortalı oldum. İnternetten baktığımda sigorta başlangıcı olarak bu tarih çıkıyor. Sigorta başlangıcım bu tarih mi? Yoksa 1 Ocak 1996 da çalışmaya başladığım tarih mi geçerli? Ne zaman emekli olabilirim?

Samet Kolukısa

Cevap: Staj döneminde alınan sigorta sicil numarası ve sicil kartı emekli olana kadar kullanılmasına karşın, bu dönemde uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmediğinden emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Emeklilik işlemlerinizde, adınıza ilk defa malullük yaşlılık ve ölüm sigortasına prim ödenen 1 Ocak 1996 tarihi dikkate alınacaktır. Bu başlangıç tarihinize göre emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemenizi 5825 güne tamamlamanız şartıyla 56 yaşınızı dolduracağınız 27 Temmuz 2029 tarihinde emekli olabilirsiniz.



Labels:

Destek primi emekli aylığınızı artırmaz

Destek primi emekli aylığınızı artırmaz

Soru: SSK’dan emekli oldum: (5.023 gün SSK No: 13037413). 2000 ve 2001 yılları arasında bir dükkân açtım direk Bağ-Kurlu oluyormuşum. Bundan benim haberim yoktu. 8 sene sonra emekli olunca benim karşıma çıktı ve 5.000.-TL borç çıktı. Kredi çekerek bunu ödedim ve günlerimi SSK’ya aktardım. Fakat benim maaşıma bir fark ödenmedi. Sadece günüme eklendi. Şimdi maaşımın yarısını krediye ödüyorum. Ve çok zor durumdayım. Beni bu konuda bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Gülşen Akgün

Cevap: Sorunuzdaki prim ödemesi, sanırım sosyal güvenlik destek primi. Emekli olup, emekli aylığını kestirmeden Bağ-Kurlu olmayı gerektiren faaliyette bulunanlar Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemek zorundalar. Sosyal güvenlik Destek Priminin iş kazası ve meslek hastalığı dışında ödeyen emekliye hiçbir faydası yoktur. Hizmet birleşmesi yoluyla emekli aylığını artırması da söz konusu değil. Sonuç olarak emekli aylığınızı kestirmeden dükkan işlettiğinizden Bağ-Kura destek primi ödemeniz gerekiyordu. Destek primi ödemediğinizi tespit eden Bağ-Kur primlerini toplu olarak almış. Destek primi ile emekli aylığınız artırılamayacağından yapılan işlem doğru.



Labels:

Bağ-Kur prim borcunuz her ay gecikme zammı oranında artıyor

Bağ-Kur prim borcunuz her ay gecikme zammı oranında artıyor

Soru:17 Eylül 1967 doğumluyum.1984 de sigortalı olarak çalışmaya başladım. 18 ay askerlik yaptım. 3000 günden fazla prim ödemem var. Nasıl ve ne zaman emekli olabilirim? Bir ara Bağ-Kur girişim oldu. Ama hiç prim ödemedim.

Hakan SAYGIN

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. 2225 gün daha prim ödeyerek 3000 gün olan prim ödemenizi 5225 güne tamamlamanız şartıyla, 48 yaşınızı dolduracağınız 17 Eylül 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz. Bağ-Kura kayıt olup prim ödememişseniz, borcunuz her ay gecikme zammı alarak artıyor. Prim borcunuzu bir an önce ödemenizde yarar var. Ayrıca Bağ-Kura kaç gün prim öderseniz, SSK ya da o kadar az prim ödersiniz. Örneğin; 500 gün Bağ-Kurunuz varsa, SSK ya 2225 gün değil, 1725 gün prim ödersiniz.



Labels:

14 yıl prim ödemesiyle Bağ-Kurdan emekli olunamaz

14 yıl prim ödemesiyle Bağ-Kurdan emekli olunamaz

Soru: 1 Ocak 1959 doğumluyum. 1 Şubat 1975 tarihinde Esnaf ve Sanatkârlar Derneğine kaydoldum. 20 Nisan 1982 ile 30 Nisan 1996 tarihleri arasında Bağ-Kur’a kaydım var. Bağ-Kur’dan emeklilik hakkını kazandığım halde, kayıtlı olduğum Esnaf ve Sanatkârlar Derneği emekliliğimi kabul etmemektedir. Yasalar çerçevesinde ne yapmam gereği hakkında bilgi verebilir misiniz?

Abdullah YURAL/ ŞIRNAK

Cevap: Başka prim ödemeniz yoksa, 20 Nisan 1982 ile 30 Nisan 1996 arasında ödediğiniz primlerle Bağ-Kurdan emekli olmanız mümkün değil. Çünkü: emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 50 yaşınızı doldurmanıza rağmen 25 tam yıl prim ödemediğiniz için emekli olamıyorsunuz. Yaklaşık 11 yıl daha prim ödeyerek 14 yıl olan prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak içinde; 15 tam yıl prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Bir yıl daha prim ödeyerek 14 yıl olan prim ödemenizi 15 tam yıla tamamlamanız şartıyla 58 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2017 tarihinde emekli olabilirsiniz. Sorununuzda belirttiğiniz gibi kayıtlı olduğunuz mesleki derneğin sizi emekli edip etmeme gibi bir yetkisi yoktur. Herhalde yanlış anlaşılma veya yanlış anlatma var.



Labels:

Yedek Subay Okulundaki süreyi borçlanmanızda da yarar var

Soru: 21 Eylül 1961 doğumluyum. İlk SSK girişim 1 Eylül 1988 ‘ dir. 1 Aralık 1986- 14 Aralık 1987 arasında 1 yıl 3 ay 18 gün yedek subay olarak askerlik görevimi yaptım. Askerlik hariç bugüne kadarki hizmet sürem 6886 gündür. SSK lı olduğum dönemde yaklaşık 3 yıl çalışmadım bu durum emeklilik süremi etkiler mi? Askerlik hizmetimi nasıl birleştireceğim? Yedek subay okulundaki 3 aylık Öğrencilik dönemimi borçlanmam gerekir mi? Yedek subay okulu 1 Bu bilgiler çerçevesinde ne zaman emekli olabilirim?

Metin Altınöz

Cevap: Yedek subay okulundaki üç aylık öğrencilik sürenizi borçlanmanız halinde, başlangıç tarihiniz 3 ay geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Eylül 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz. Sigortalılık süreniz içindeki 3 yıl prim ödemediğiniz boş günler emekli olmanıza mani olmaz.



Labels:

SSK No Sorgulama

SSK NO SORGULAMA

ssk no sorgulama için tc kimlik numarası gereklidir

ad,soy ad tc kimli no

http://app2.ssk.gov.tr/sicilsorgulama/hosgeldiniz.do



Labels:

Ssk emekli maaşı sorgulama

ssk emekli maaşını aşağıdaki link tıklayarak öğrenebilirsiniz

SSK EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
Sosyal Sigortalar Kurumu

Ülkemizin en büyük sosyal güvenlik kuruluşu olan Sosyal Sigortalar Kurumu, Ülke nüfusunun yaklaşık % 50’sine sigorta ve sağlık hizmeti sunmaktadır.

Onaylanan Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu, Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK’nın kaldırılarak, “Sosyal Güvenlik Kurumu”nun oluşturulmasını öngörüyor



Labels:

SSK sigortalısıyım, malül aylığı alabilmek için çalışma gücündeki kayıp oranı ne olmalıdır?

SSK sigortalısıyım, malül aylığı alabilmek için çalışma gücündeki kayıp oranı ne olmalıdır?
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile hem çalışma gücü kayıp hem de meslekte kazanma gücündeki kayıp oranı en az %60 olanlar Malül sayılır.

Labels:

Hem malüllük hem de yaşlılık aylığına hak kazanan sigortalıyım. Her iki aylığıda alabilir miyim?

Hem malüllük hem de yaşlılık aylığına hak kazanan sigortalıyım. Her iki aylığıda alabilir miyim?
Hem malüllük hem de yaşlılık aylığına hak kazanan sigortalıya, aylıklardan yüksek olanı; aylıklar eşitse yanlız yaşlılık aylığı bağlanır.

Labels:

SSK sigortalısıyım, malül aylığı alabilmek için çalışma gücündeki kayıp oranı ne olmalıdır?

SSK sigortalısıyım, malül aylığı alabilmek için çalışma gücündeki kayıp oranı ne olmalıdır?
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile hem çalışma gücü kayıp hem de meslekte kazanma gücündeki kayıp oranı en az %60 olanlar Malül sayılır.

Labels:

Sosyal Sigortalar Kurumundan evlenme ödeneği almıştım. İkinci kez evlendim, evlenme ödeneği alabilir miyim?

Sosyal Sigortalar Kurumundan evlenme ödeneği almıştım. İkinci kez evlendim, evlenme ödeneği alabilir miyim?

İkinci kez evlenildiğinde Kurumumuzca evlenme ödeneği ödenmemektedir.
YASAL DAYANAK: 5510 sayılı Kanunun 37.maddesi



Labels:

5510 sayılı Kanuna göre SSK’dan yetim aylığı alan kız çocukları, evlenmeleri halinde evlenme ödeneği alacaklar mı?

24 Mayıs 2009 Pazar

5510 sayılı Kanuna göre SSK’dan yetim aylığı alan kız çocukları, evlenmeleri halinde evlenme ödeneği alacaklar mı?

Talepte bulunmanız halinde, almakta olduğunuz aylık veya gelirin iki yıllık tutarı, bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenir.



Labels:

Sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki sürelerin borçlandırılması halinde, sigortalılığın başlangıç tarihi ne olacaktır?

Sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki sürelerin borçlandırılması halinde, sigortalılığın başlangıç tarihi ne olacaktır?

Sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki sürelerin borçlandırılması halinde, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülecektir.



Labels:

Sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki sürelerin borçlandırılması halinde, sigortalılığın başlangıç tarihi ne olacaktır?

Sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki sürelerin borçlandırılması halinde, sigortalılığın başlangıç tarihi ne olacaktır?

Sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki sürelerin borçlandırılması halinde, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülecektir.



Labels:

Borçlanma bedelinin ödenememesi halinde, tekrar talepte bulunulabilir mi?

Borçlanma bedelinin ödenememesi halinde, tekrar talepte bulunulabilir mi?
Bir ay içinde ödenmeyen borçlanmalar için yeni başvuru şartı aranacak ve primi ödenmeyen borçlanma süreleri hizmetten sayılmayacaktır.

Labels:

5510 sayılı Kanuna göre SSK çalışanlarının malülen emekli olma şartı nedir?

5510 sayılı Kanuna göre SSK çalışanlarının malülen emekli olma şartı nedir?
Malül aylığı bağlanabilmesi için öncelikle sigortalıların malül sayılmaları gerekmektedir.Yeni Kanunda, malüllük sigortasından aylığa hak kazanma koşulu; *En az 10 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 1800 gün,
*Sigortalının, başkasının bakımına muhtaç olması halinde ise; belli bir sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün prim ödeme şartına bağlanmıştır

Labels:

İsteğe bağlı sigortalılık prim oranları ne kadardır?

İsteğe bağlı sigortalılık prim oranları ne kadardır?
İsteğe bağlı sigorta primi; sigortalı tarafından belirlenen prime esas aylık kazancın %32’sidir.
Bunun; %20’si malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi,
%12’si genel sağlık sigortası primleridir.
NOT:Prime esas aylık kazancın tercihinde, 5510 Sayılı Kanunun 82. maddesine göre belirlenen prime esas kazancın alt sınırı ve üst sınırı dikkate alınır.

Labels:

İsteğe bağlı sigortalılık prim oranları ne kadardır?

İsteğe bağlı sigortalılık prim oranları ne kadardır?
İsteğe bağlı sigorta primi; sigortalı tarafından belirlenen prime esas aylık kazancın %32’sidir.
Bunun; %20’si malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi,
%12’si genel sağlık sigortası primleridir.
NOT:Prime esas aylık kazancın tercihinde, 5510 Sayılı Kanunun 82. maddesine göre belirlenen prime esas kazancın alt sınırı ve üst sınırı dikkate alınır.

Labels:

4/b (BAĞ-KUR) Sigortalılarının Prime Esas Kazançları nasıl uygulanacaktır?

4/b (BAĞ-KUR) Sigortalılarının Prime Esas Kazançları nasıl uygulanacaktır?
4/b (BAĞ-KUR) Sigortalılarının,
01.01.2009-30.06.2009 tarihleri arasında ödeyecekleri primler;
Prime Esas Günlük Kazanç alt sınırı (22,20 TL) ile üst sınırı (144,30 TL) arasında kalmak şartı ile kendileri tarafından beyan edilecek kazancın otuz katı olarak,
01.07.2009-31.12.2009 tarihleri arasında ise,
Prime Esas Günlük Kazanç alt sınırı (23,10 TL) ile üst sınır (150,15 TL) arasında kalmak şartı ile kendileri tarafından beyan edilecek günlük kazancın otuz katı olarak uygulanacaktır.

Labels:

4(a) sigortalısı kimlerdir?

4(a) sigortalısı kimlerdir?
5510 sayılı Kanuna tabi olarak, 2008 yılı Ekim ayı başı itibariyle,
hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar;
4(a) SSK sigortalısı sayılmaktadır.

Labels:

4(b) sigortalısı kimlerdir?

4(b) sigortalısı kimlerdir?
5510 sayılı Kanuna tabi olarak, 2008 yılı Ekim ayı başı itibariyle,
hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar;
4(b) BAĞ-KUR sigortalısı sayılmaktadır.

Labels:

4(c) sigortalısı kimlerdir?

4(c) sigortalısı kimlerdir?
5510 sayılı Kanuna tabi olarak, 2008 yılı Ekim ayı başı itibariyle,
4(a) SSK ve 4(b) BAĞ-KUR statüleri dışında çalıştırılanlar, 4(c) sigortalısı sayılmaktadır.

Labels:

Emeklilik için geçerli olan süreler yeni Yasa ile uzatıldı mı?

Emeklilik için geçerli olan süreler yeni Yasa ile uzatıldı mı?
01.05.2008 tarihi itibariyle ilk defa işe girecek sigortalılardan;
*BAĞ-KUR ve Emekli Sandığına tabi olanlar için halen uygulanan 9000 gün şartı korunmuş,
*SSK’lılar için ise 7000 gün yerine 7200 gün şartı getirilmiştir.

Labels:

Özürlü sigortalılara, yaşlılık aylığı bağlanmasının şartları nelerdir?

Özürlü sigortalılara, yaşlılık aylığı bağlanmasının şartları nelerdir?
5510 Sayılı Kanunla;
Çalışma gücündeki kayıp oranı,
* %50 ile %59 arasında olanlar, 16 yıl sigortalılık süresi 4320 gün,
* %40 ile %49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, 18 yıl 4680 gün şartlarını yerine getirmeleri halinde yaşlılık aylığı bağlanacaktır

Labels:

Sağlık karnesi işlemleri için nereye müracaat etmeliyim?

Sağlık karnesi işlemleri için nereye müracaat etmeliyim?
Sağlık karnesi işlemleri bütün Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerinde yapıldığından, müracaatların ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yapılması gerekmektedir.

Labels:

2009 yılına ait Emzirme ödeneği tutarı ne kadardır?

2009 yılına ait Emzirme ödeneği tutarı ne kadardır?
2009 yılı için tespit edilen Emzirme ödeneği tutarı;yaşayan her çocuk için 70 TL’dir.

Labels:

4a (SSK) sigortalısıyım. Emzirme ödeneği alabilmem için aranan prim şartı ne kadardır?

4a (SSK) sigortalısıyım. Emzirme ödeneği alabilmem için aranan prim şartı ne kadardır?
Emzirme ödeneği alabilmeniz için; doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları priminizin bildirilmiş olması gerekmektedir.

Labels:

Sigortalının anne ve babasının, sağlık hak sahipliğinden faydalanabilmesi için gerekli olan şartlar

Sigortalının anne ve babasının, sağlık hak sahipliğinden faydalanabilmesi için gerekli olan şartlar
Sigortalının anne ve babasının, sağlık hak sahipliğinden faydalanabilmesi için gerekli olan şartlar şunlardır;
1-Aylık ve gelirinin olmaması,
2-Asgari ücretin, vergi ve sigorta primi düşüldükten sonra kalan net tutarından az gelirinin
olması,
3-Diğer çocuklarından sağlık yardımı almaması

Labels:

4 b (BAĞ-KUR) sigortalısıyım. Uğradığım iş kazasını Kurumunuza zamanında bildiremedim.Ne yapmam gerekir?

4 b (BAĞ-KUR) sigortalısıyım. Uğradığım iş kazasını Kurumunuza zamanında bildiremedim.Ne yapmam gerekir?

İş kazasına uğrayan BAĞ-KUR sigortalıları, durumlarını zamanında Kurumumuza bildirmemeleri halinde, bu süre içinde geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanamazlar.Tarafınıza ödenecek geçici iş göremezlik ödenekleri bildirim tarihinden itibaren ödenir.



Labels:

İsteğe bağlı sigortalıyım. Eş ve çocuklarım sağlık hak sahipliğimden yararlanabilir mi?

İsteğe bağlı sigortalıyım. Eş ve çocuklarım sağlık hak sahipliğimden yararlanabilir mi?

5510 Sayılı Kanuna göre; eş ve çocuklarınıza gerekli şartları taşımaları halinde bakabilirsiniz.İsteğe bağlı sigorta prim ve prime ilişkin her türlü borcunuzun bulunmaması gerekmektedir.



Labels:

E-Devlet Uygulamaları

  • İllerde önemli telefonlar
  • Başbakanlık bilgi sistemi
  • –>

  • 2006 askerlik celp dönemleri
  • Emniyet
    Sınav sonuçları
    SSK
    Bağ-Kur
  • Tam emekli
  • Kısmi emeklilik
  • –>

    Türk Telekom
  • Fatura sorgulama
  • –>

  • Posta kodu sorgulama
  • ADSL kota sorgulama
  • Ulaşım


    Labels:

    Vatandaşlık hizmetleri



    Labels:

    En Kısa Yoldan Emeklilik İçin Okurlara Öneriler

    07.02.1959 doğumlu eşim 22.12.1996-01.12.1999 tarihleri arasında 341 gün SSK primi ödedi. 14.06.2001’den bu yana ise Bağ-Kur sigortalılığı devam ediyor. Eşimin 27.01.1984-04.09.1989 tarihleri arasında Suudi Arabistan’da geçmiş çalışma sürelerini borçlanırsak SSK veya Bağ-Kur’un hangisinden kolay ve daha kısa yoldan emekli olabilir? Hasbi TANRIKULU
    Sayın Okurum,

    Vermiş olduğunuz bilgilere göre eşiniz şu anda Bağ-Kur’dan emekliliğe tabi durumda bulunuyor. 5 yıl 7 ay 7 günlük yurtdışı çalışma süresini borçlanmadığı takdirde Bağ-Kur’dan yaştan emeklilik tarihi 07.02.2015; yurtdışı borçlanması yaparsa 07.02.2013 olur.

    Bağ-Kur sigortalılığını önce Bağ-Kur’lu olmasına neden olan faaliyetinden başlayarak yöntemine uygun olarak kapatır, yurtdışı çalışmalarından yalnızca 17 ayını borçlanır ve hizmet akdine dayalı olarak çalışmaya başlayarak 07.02.2015 tarihine kadar en az 3,5 yıl (Bin 260 gün) 4/a sigortalılığından (SSK) prim öderse 07.02.2015 tarihinde 4/a sigortalılığından (SSK) yaştan emekli olabilir. Yurtdışı borçlanmasını tamamını da yapsa emeklilik tarihi daha öne çekilmez. Zira eşiniz doğum tarihi itibariyle 50 yaşını 24.05.2008-23.05.2011 tarihleri arasında yerine getirdiği için SSK yaştan emekliliği bakımından en erken 56 yaşına tabi bulunmaktadır.

    Göreceğiniz üzere eşinizin sosyal güvenlik geçmişine göre en kısa yoldan emekliliği yurtdışı çalışma süresini borçlanmak şartıyla 4/b sigortalılığından 07.02.2013’de olabilir.


    Elbette en kısa yoldan emekliliği soran binlerce okurum var ve herkesin çözümü sosyal güvenlik geçmişlerine göre birbirinden farklı oluyor.

    Örneğin 14.05.1965 doğumlu, 05.09.1983 ilk sigortalılık girişli, 31.07.1991’e kadar 628 SSK prim günlü bir sigortalı olarak 01.09.1993’ten itibaren Bağ-Kur sigortalılığını devam ettirdiğini belirten okurum Harun YENER de en erken nasıl emekli olacağını soruyor. Okurum 4/b sigortalılığını (Bağ-Kur) 03.11.2016 tarihine kadar devam ettirirse 14.05.2018’de emekli olabilecek. Ancak 4/b sigortalılığını (Bağ-Kur’u) yöntemince kapatır ve bir işe girerek en az bin 260 gün 4/a sigortalısı (SSK’lı) çalışarak prim öderse bin 260 günü tamamladığında yani diğer yola göre 6 yıl daha önce emekli olabilir.

    Yine 06.08.1968 doğumlu, 03.02.1992 ilk sigortalılık girişli ve 14.05.2005 tarihine kadar 2 bin 460 günlük SSK primi olan okurum Filiz CÖMERT de en kısa yoldan nasıl emekli olabileceğini soruyor. Bu okurum 3 yıl 2 ay daha isteğe bağlı veya çalışarak prim öderse 06.08.2026 tarihinde yaştan emekli olabilir. Okurum son 3,5 yılı (bin 260 günü) çalışarak olmak üzere 3 bin 65 gün (8 yıl 6 ay 5 gün) daha prim öderse 5 bin 525 günü tamamlamak koşuluyla da emekli olabilir.

    Hizmet geçmişi gereği üç ayrı yöntemle de emekli olması mümkün olan okurum Recai YILMAZ da en uygun ve en kısa yöntemin hangisi olduğunu merak ediyor. 10.07.1956 doğumlu, 24.11.1978 – 1987 yılları arasında bin 224 günlük SSK hizmetinden sonra Bağ-Kur kapsamında 18.03.1994’den başlayıp hala devam eden 13 yıl 7 aylık sigortalılığı olan bu okurum 20 aylık askerliğini borçlanmasına gerek kalmadan ve bundan sonra isterse faaliyetine son vererek Bağ-Kur primi ödemese bile 10.07.2014’te 4/b sigortalılığı (Bağ-Kur) yaştan emeklisi ya da 6 yıl 4 ay daha prim ödeyip 20 aylık askerliğini borçlanarak 4/b sigortalılığı normal emeklisi olabilir. Bundan sonra yine Bağ-Kur’lu olmasına neden olan faaliyetine son verdikten sonra en az bin 260 gün 4/a sigortalısı (SSK’lı) olursa 3,5 yıllık bu sürenin sonunda 4/a sigortalılığı (SSK) emeklisi olabilir.

    Görüldüğü üzere herkesin çözümü kendi sosyal güvenlik geçmişine ve durduğu pozisyona özgü bulunuyor. Bu bağlamda ‘En kısa yoldan nasıl emekli olabilirim?’ sorusunun cevabı da tek değil.



    Labels:

    Primi geri alabilirsiniz ama tutar olarak fazla ümitlenmeyin

    Primi geri alabilirsiniz ama tutar olarak fazla ümitlenmeyin

    Soru: Ben 1951 doğumluyum. SSK sigortasına 1820 gün prim ödemem var. SSK dan 58 yaşında bu parayı alabileceğim söylenmişti. Böyle bir imkanım var mı? Varsa ne şekilde geri alabilirim? Konu ile ilgili bilgilendirmenizi rica ederim.

    Azize AKSU

    Cevap: 58 yaşını doldurduğu halde prim ödemeleri emekli aylığının bağlanmasına yetmeyen kadın sigortalılar, ödemiş oldukları primleri yaşlılık toptan ödemesi adı altında geri alabilir. 58 yaşınızı doldurmuşsanız ödediğiniz primleri geri alabilirsiniz. Ancak alacağınız primlere 1 Ekim 2008 tarihine kadar faiz işletilmediği için(1 Ekim 2008 den sonraki süre güncelleniyor), prim ödeme tarihleriniz eskiyse alacağınız para taksi dolmuş paranızı karşılamaz.



    Labels:

    46 yaşınızı doldurduğunuzda emeklisiniz

    46 yaşınızı doldurduğunuzda emeklisiniz

    Soru: 26 Ocak 1966 doğumluyum. 20 Ağustos 1981 tarihinde sigortalı olmuş bulunmaktayım. Ve sigortam halen yatmaya devam etmektedir. Yaklaşık 7500 iş günüm vardır. Ne zaman emekli olabilirim?

    Necati SAĞIROĞLU - Bozüyük

    Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 46 yaşınızı dolduracağınız 26 Ocak 2012 tarihte emekli olabilirsiniz.



    Labels:

    Babanız 61 yaşını doldurmuşsa Emekli Sandığı’ndan emekli olabilir

    Babanız 61 yaşını doldurmuşsa Emekli Sandığı’ndan emekli olabilir

    Soru: Babam 1981 yılında Devlet memurluğuna başladı. 1997 yılında izine itaatsizlikten dolayı işten çıkarıldı. Çıkarıldıktan sonra herhangi bir sosyal güvelik kurumuna prim ödenmedi. Şu an emekli olabilme şansı nedir? Hangi kurumdan en uygun şekilde nasıl emekli olabilir? Emekli ikramiyesini kesintiye uğramadan nasıl alabilir? KEY parası gibi eski Devlet memurlarına tanınmış haklardan nasıl yararlanabilir?

    Zeynep

    Cevap: Babanızın doğum tarihini belirtmemişsiniz. Verdiğiniz bilgilere göre, babanızın hizmet süresi 15 yıldan fazla. Şayet fiili hizmet süresi 15 yıldan fazlaysa ve 61 yaşını doldurmuşsa hemen, doldurmamışsa 61 yaşını doldurduğu tarihte Emekli Sandığından emekli olabilir. Yapılacak işlem Sosyal Güvenlik Kurumu’na bir dilekçeyle emeklilik talebinde bulunmaktır. Talep tarihini takip eden aybaşından itibaren emekli aylığı bağlanır. Emekli Sandığı’ndan sonra başka sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmadığından, son çalıştığı kurum Emekli Sandığı olduğu için çalışma sürelerine ilişkin emekli ikramiyesini de alabilir.



    Labels:

    Ay kaç gün çekerse çeksin tam ay çalışan SSK’ya 30 gün bildirilir

    Ay kaç gün çekerse çeksin tam ay çalışan SSK’ya 30 gün bildirilir

    Soru: SSK’da günlerle ilgili bir sorum olacak. Günleri 31 çeken aylarda da maaşlar değişmiyor. Aynı maaş alınıyor. Bu durumda SSK’ya 31 gün mü bildiriliyor? Yoksa maaş değişmediğinden 30 gün mü bildiriliyor?

    Haydar ZEYBEK

    Cevap: Çalışan sigortalılar Sosyal Güvenlik Kurumu’na takip eden ayın 23 günü mesai saati sonuna kadar prim ve hizmet belgesi ile bildiriliyor. Prim ve hizmet belgesinde sigortalının ay içindeki çalışma gün sayısı ve kazanç tutarına ilişkin bilgilerde yer almaktadır. Tam ay çalışan işçi, çalışma gün sayısı olarak 30 gün olarak bildirilmektedir. Çalışılan ayın 28, 29, 30 veya 31 gün çekmesinin bir önemi bulunmuyor. Örneğin; 28 gün çeken bir Şubat ayında işçi tam ay çalışmışsa; SGK ya çalışma gün sayısı 28 değil, 30 gün bildirilecektir. Aynı şekilde Mart ayı 31 gün çekmesine karşın, tam ay çalışan işçi 31 değil 30 gün olarak bildirilecektir.

    Sonuç olarak, 31 gün çeken aylarda tam çalışan personelinizi çalışma günü olarak SGK’ ya 30 bildireceksiniz.



    Labels:

    Prim ödemeniz yeterli 50 yaşın dolmasını bekleyeceksiniz

    Soru: 18 Şubat 1966 doğumluyum. İlk sigorta giriş tarihim 23 Kasım 1988’dir. Askerden önce sigortasızdım, askerlik bedelini yatırdım. Sigortama sayılır mı? Şu anda 7600 gün primim var. Sigortam hala devam ediyor. Ne zaman emekli olabilirim?

    İrfan Mehmet TÜTÜNCÜLER

    Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız askerlik sürenizi borçlanmanız, sigorta başlangıç tarihinizi askerlik süreniz (18 ay kabul edilmiştir) kadar geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor.(borçlanmasınız 5450 gün prim 51 yaş şartına tabi olacaktınız) Ayrıca prim ödeme gün sayınızı 540 gün artırıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 50 yaşınızı dolduracağınız 18 Şubat 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz.



    Labels:

    Son olarak Emekli Sandığı’na tabi olmayan emekli ikramiyesi alamaz

    Son olarak Emekli Sandığı’na tabi olmayan emekli ikramiyesi alamaz

    Soru: Emekli sandığında fiili olarak 19 yıl fiili hizmet sürem var. 5 yıldan beride Bağ-Kurluyum. Bir yıl sonra emekli olacağım. Memuriyetten istifa edip ayrıldığım için, emekli ikramiye alamıyorum. Fakat emekliliğine 3, 4 yıl kalmış biri SSK veya Bağ-Kur’dan çıkıp Emekli Sandığı mensubu olsa Emekli Sandığı’ndan emekli olup, ikramiyesini alabiliyor. Bu haksız bir uygulama değil mi? Emekli ikramiyemi alabilmem için bir yol var mı?

    Bekir ÇİÇEK

    Cevap: Emekli ikramiyesi almak için; emekli olmadan önce en son olarak tabi olunan kurumun Emekli Sandığı olması gerekiyor. Başka bir ifade ile Emekli Sandığı iştirakçisi iken emekliye ayrılmak gerekiyor. İstifa ettikten sonra 6 ayı geçmeden SSK’lı veya Bağ-Kur sigortalısı olmuşsanız, emekli olmadan SSK’dan veya Bağ-Kur’dan çıkarak Emekli Sandığında isteğe bağlı iştirakçi olup, bir ay dahi prim ödemeniz halinde emekli olursanız, emekli ikramiyenizi alabilirsiniz. Ancak, istifa ettikten sonra 6 ay içinde SSK’lı ve Bağ-Kur sigortanızı başlatmamışsanız, ikramiye alamazsınız.



    Labels:

    İşveren istemediği sürece çocuk sigortası iptal edilemez

    Soru: Nisan 2008 ayında işe giren 15 yaşındaki çocuk için, Sosyal Güvenlik Kurumu kontrol memurlarınca girişlerinin iptali için zorlama yapılıyor. Yasal olarak bu zorlama yapılabilir mi? İptal yapılmaz ise cezai sorumluluğu var mı?
    C.T

    Cevap: Sosyal Güvenlik mevzuatında çocukların sigortalı olmasını engelleyen bir düzenleme yok. Sosyal güvenlik mevzuatında çocukların sigortalılığını engelleyen yasal bir düzenleme olsa, resen çocuğun sigortalılığını iptal ederler. İşvereni zorlamazlar. Yasal ile yapamadıkları için, işvereni sıkıştırarak, iptal bildirgesi vermesini sağlayarak çocukların sigortalılıklarını iptal ediyorlar. İşveren iptal bildirgesi vermediği ve çocuğun fiilen çalışılmadığı yönünde somut bir tespit yapılmadığı sürece, çocuk sigortası iptal edilemez. Fiilen çalışan çocuğun sigortalı yaptırılması, yürürlükten kaldırılan SSK’nın hükmüdür. Hatta söz konusu Yasa’nın 6 ncı maddesinin;

    “….çalıştırılanlar, işe alınmalarıyla, kendiliğinden sigortalı olurlar. Sigortalılar ile bunların işverenleri hakkında sigorta hak ve yükümlülükleri, sigortalıların işe alındıkları tarihten başlar. Bu suretle sigortalı olmak hak ve yükümlüğünden kaçınılamaz ve vazgeçilemez…”

    hükmünce, fiilen çalışan çocuğun sigorta yaptırılması değil, yaptırılmaması suçtur.

    Son olarak Emekli Sandığı’na tabi olmayan emekli ikramiyesi alamaz

    Soru: Emekli sandığında fiili olarak 19 yıl fiili hizmet sürem var. 5 yıldan beride Bağ-Kurluyum. Bir yıl sonra emekli olacağım. Memuriyetten istifa edip ayrıldığım için, emekli ikramiye alamıyorum. Fakat emekliliğine 3, 4 yıl kalmış biri SSK veya Bağ-Kur’dan çıkıp Emekli Sandığı mensubu olsa Emekli Sandığı’ndan emekli olup, ikramiyesini alabiliyor. Bu haksız bir uygulama değil mi? Emekli ikramiyemi alabilmem için bir yol var mı?



    Labels:

    Dayım malulen emekli olabilir mi?

    Dayım malulen emekli olabilir mi?

    Soru: İyi günler Sadettin Bey. Benim size bir sorum olacak. Benim dayım 22.09.1965 doğumlu ve 1993′te sigorta başlangıcı, 1997′de bitişi var. 2005′te Tarım Bağ-Kur başlangıcı var ve halen devam etmekte. Bu arada kendisi by-pass kalp ameliyatı geçirdi ve bacaktan damar ameliyatı var. Kasıklardan ve göbek altından suni damar takıldı ve yüzde 70-80 civarında işitme kaybı var. Bu şartlarda dayım malulen emekli olabilir mi? Başvurduğunda kurula girdi ve kendisine “2/3 iş kaybı yoktur” raporu verdiler ve biz tekrardan başvurduk. Eğer bu raporda da malulen emekli olabilir raporu alamazsak kanuni yollardan hakkımızı savunduğumuzda elimize ne geçer? Yada kendisi bu durumda malulen emekli olabilir mi? Ayrıca normal emekli olmak için dayım ne kadar hizmet yapmış olması gerekir? İsimsiz

    Cevap: Değerli okurum, bir kimsenin hangi sağlık sorunlarıyla ne ölçüde malul sayılacağı benim değil, ilgili sağlık kurullarının vereceği bir karardır. Dolayısıyla bu konuda benim yorum yapmam veya illa dava yoluna başvurun demem doğru olmaz. Ancak bir kimsenin malulen emekli olması için gerekli şartlar bellidir. En az %60 oranında iş gücü veya meslekte kazanma gücü kaybı olması, en az 10 yıllık sigortalılık süresi ve 1800 gün prim ödemesi bulunması (başkasının bakımına muhtaç olanlar için 10 yıllık süre aranmaz) gerekir. Dayınızın %60 oranındaki kurul raporu dışındaki şartları tutuyor. En son başvurunuzdan %60 çıkar mı çıkmaz mı bilemiyorum. Ancak çıkmazsa tabii ki itiraz ve dava yoluna gitme hakkınız var.

    Öte yandan dayınız normal emekli olmak isterse, bundan sonra da Bağ-Kur (4/b) kapsamında devam etmesi durumunda 9000 günle 57 yaşında emekli olabilir. Eğer bundan sonra SSK (4/a) kapsamında prim öderse bu kez 5675 prim gününü tamamladıktan sonra 54 yaşında emekli olur.



    Labels:

    Annem çift aylık alabilir mi?

    Soru: Sadettin Bey, bir konu hakkında bilgi verirseniz teşekkür ederim. Benim annem 1960 doğumlu. 1995 yılında SSK’lı olarak 5-6 ay bir şirkette çalışmış ve ayrılmış. 1999 yılından itibaren de yaklaşık 5 sene isteğe bağlı sigorta primleri ödenmiş ve sonra bırakmış. Şuan rahmetli babamdan kalan emekli maaşını alıyor. Sorularım şunlar;

    1- Annemin primlerini ödemeye devam edersem hem kendi emekli maaşını hem de babamın aylığını alabilir mi?

    2- Eğer alabilirse kaç ay yada kaç yaşını doldurması gerekir?

    3- Eğer alamıyorsa yatırılan isteğe bağlı sigorta primleri faiziyle birlikte geri alınır mı? Ferhat Şeker

    Cevap: Değerli okurum, verdiğiniz bilgilerden annenizin yaklaşık olarak 2000 prim günü olduğu anlaşılıyor. Anneniz için bundan sonra da SSK (4/a) kapsamında prim öder ve 3600 günü tamamlarsanız, 58 yaşını doldurduğu 2018 yılında emekli olabilir. Bundan daha erken emekli olma şansı yok. Anneniz 2018 yılında emekli olur ve aylık almaya başlarsa, hem kendi aylığını hem de babanızdan dul aylığını alabilir. Anneniz için ödenen primleri şu an geri alma şansınız yok. Bunun için annenizin 58 yaşını doldurması gerekiyor ki zaten bu yaşı doldurduğunda 3600 prim günü ile emekliliği hak etmiş oluyor. Size tavsiyem anneniz adına bir işyerinden 4/a’lı olarak prim ödeyin ve 3600 günü tamamlayın.



    Labels:

    Gazetecilerin emekliliği nasıl hesaplanır

    Soru: Sadettin Bey, ben 12.01.1967 doğumluyum. 01.02.1994 tarihinden beri aralıksız olarak basın mesleğinde (212 kapsamında) sigortam yatırıldı.
    Bildiğim kadarıyla geçtiğimiz yıl biz gazetecilerin yıpranma payı kaldırıldı. Benim daha önce yıpranma payı kazanarak çalıştığım süreleri dikkate alırsak, emeklilik tarihim tam olarak nedir? Veysi Candan

    Cevap: Veysi Bey, askerlik yaptınız mı, yaptıysanız borçlandınız mı veya kaç ay yaptınız, bu bilgileri yazmamışsınız. Fakat askerliği yok sayarak hesaplama yapalım. Sizin de belirttiğiniz gibi 1 Ekim 2008 itibariyle basın mesleğinde çalışanlar için itibari hizmet süresi (yıpranma payı) uygulamasına son verildi. Ancak bu tarihe kadar kazanmış olduğunuz itibari hizmet süreleri sigortalılık sürenize ekleneceği gibi, tabi olduğunuz yaş haddinden de indirilecek. Bu anlamda sizin, kazandığınız itibari hizmet süresiyle birlikte sigorta başlangıcınız 01.06.1990 tarihine gider. Buna göre 5225 prim gününü tamamladıktan sonra 48 yaş 4 aylıkken yani 12.05.2015 tarihinde emekli olacaksınız.



    Labels:

    Emekli iş kurarsa bu yıl maaşı yüzde 13 düşecek

    Emekliyim işe girersem aylığım kesilir mi diye soranlar olduğu gibi işyeri açsam, şirket ortağı olsam, borsadan hisse alıp ortak olsam emekli aylığıma bir şey olur mu diye soranlar da çok. Bu arada en çok Bulgaristan göçmenleri merak ediyor bizim emekli aylığımız, işe girince neden kesiliyor diye… Dünyadan emeklisine çalışma izni veren tek, bunun sonucu olarak da çalışan emeklisinden prim alan tek ülkeyiz…

    Emekli olduktan sonra çalışmak ülkemiz gerçeklerinden birisi ve yeni sosyal güvenlik sisteminde de bu duruma uygun düzenleme yapılmıştır. Ancak, (SGDP) Sosyal Güvenlik Destek Primi ile çalışma olgusu yeni dönemde de yani 01.10.2008 günü ve sonrasında eskiye göre epey farklılaştı. Ülkemizde 1986 yılından beri SSK’dan emekli olanların hem emekli aylıklarını alıp hem de sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödeyerek çalışmaya devam etme imkanı vardır. Öte yandan Bağ-Kur’dan emekli olanlara SGDP uygulaması 1999 yılından beri uygulanmaktadır. 1- Emekli olduktan sonra İŞÇİ olarak çalışanların durumu

    01.10.2008 öncesinde;

    Nereden emekli olursa olsun emekli olduktan sonra bir fabrikada veya işyerinde işçi olarak çalışmaya başlayan bir kişinin emekli aylığına hiç dokunulmaz. Sadece işe başladığı işyerinde aldığı ücretin yüzde 30’u oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) SSK’ya ödenirdi. Bu yüzde 30 oranının dörtte biri yani yüzde 7,5’u işçi ücretinden, yüzde 22,5’u da işverenden alınırdı.

    01.10.2008 sonrasında;
    Kanun 01.10.2008 gününde yürürlüğe girdi ve yukarıda açıklanan uygulamada çok önemli bir değişiklik olmadı ama ödenecek prim oranı biraz arttı. Yüzde 30 olan SGDP oranına bir de işyerinde yapılan işin tehlike derecesine göre yüzde 1 ila yüzde 6,5 arasında olmak kaydıyla kısa vadeli sigorta primi de alınmaya başlandı ve bu primi işveren ödeyecektir. Yani prim oranı yüzde 31 ila 36,5 arasında olacaktır.

    2- Emekli olduktan sonra BAĞIMSIZ (Bağ-Kur’lu) çalışanların durumu

    01.10.2008 öncesinde;

    Eskiden geçerli olan 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu gereğince; Bağ-Kur’dan emekli birisi yine Bağ-Kur’a tabi olan işine devam ederse aldığı emekli aylığından yüzde 10 oranında kesinti yapılırdı. Bağ-Kur dışındaki kurumlardan (SSK veya Emekli Sandıkları’ndan) emekli olan birisi Bağ-Kur’a tabi olmayı gerektirecek şekilde vergi mükellefi veya şirket ortağı olursa emekli aylığını almaya devam eder ama Bağ-Kur’un 12’nci basamağının gelir tutarının yüzde 10’u kadar yani 75 YTL Sosyal Güvenlik Destek Primini her ay götürüp Bağ-Kur’a ödemek zorundaydı.

    01.10.2008 sonrasında;
    Nereden (SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandıkları) emekli olursa olsun Bağ-Kur’a tabi olmayı gerektirecek şekilde vergi mükellefi veya şirket ortağı olanların SGK’dan aldıkları emekli aylıklarından yüzde 15 oranında kesinti yapılacaktı ama yüzde 15 oranı reformun yürürlüğe girdiği yıl olan 2008’de yüzde 12 olarak uygulandı ve takip eden yıllarda da birer puan artırılarak yüzde 15’e yükseltilecektir. Mesela bu sene oran yüzde 13’dür. 3-Emekli olduktan sonra aylıkları kesilecek olanlar a- Emekli olduktan sonra kamuda işe girenin emekli aylığı kesilir Nereden emekli olursa olsun ne kadar ücret alıyor olursa olsun kamuda memur veya işçi olarak işe başlayanların emeklilere, 5335 Sayılı Kanun gereğince EMEKLİ AYLIĞI ödenmez. Eski ve yeni durumda da bir değişiklik yapılmamıştır. Eskiden olduğu gibi şimdi de nereden emekli olursa olsun emekli olanlardan kamuda işe girenlerin emekli aylığı alma hakkı yoktur.

    b- Yurtdışında iş bulanın emekli aylığı kesilir İster şimdi emekli olsun isterse şu an çalışan veya reformdan sonra ilk kez sigortalı olsun ne zaman emekli olursa olsun bir kişi yurtdışında bir işe girerse SGK’dan (Sosyal Güvenlik Kurumundan) aldığı emekli aylığı verilmeyecektir ama SGK’nın konuya ilişkin genelgesine göre yeni Kanun’un yürürlük tarihi olan 01.10.2008 günü (veya öncesinde) yurtdışında çalışıyor olanların aylıkları kesilmeyecek olup, bunlardan işi bırakıp sonra yeniden yurtdışında işe girenlerin emekli aylıkları kesilecektir. Tabi 01.10.2008 gününden sonra Türkiye’de emekli olup da yurtdışında işe giren olursa tespiti halinde emekli aylıkları SGK tarafından kesilecektir.

    c- 01.10. 2008 günü ve sonrası İLK DEFA sigortalı olanlara çalışma yasak

    5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile halen emekli olanlar ile çalışanlar için SGDP uygulaması yukarıda açıklandığı gibi bazı küçük-büyük değişikliklerle devam edecektir. Ancak, 01.10.2008 günü ve sonrasında ilk defa işe girenlerin, ilerde 65 yaşına gelip de emekli olduktan sonra işçi-memur olmaları halinde SGDP ile çalışma hakları olmayacaktır. Yani, 5510 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa sigortalı olan kişilerden yaşlılık (emeklilik) aylığı bağlandıktan sonra şimdiki adıyla SSK, T.C. Emekli Sandığı veya özel banka-borsa sandıklarına veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlayanların yaşlılık (emeklilik) aylıkları, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başında kesilecektir. Fakat bu kişiler şimdiki adıyla Bağ-Kur yeni adıyla 4/b’li olarak çalışırlarsa, yani vergi mükellefi-şirket ortağı olanlar, emekli aylıklarının kesilmemesi için yazılı istekte bulunurlarsa, emekli aylıklarının ödenmesine devam edilecek ama bunlardan, almakta oldukları aylıklarının yüzde 15’i oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilecektir.

    d-Yurtdışı borçlanması yapanlar çalışırsa aylıkları kesilir Yurtdışı Borçlanması ile ilgili 3201 sayılı Kanun’un 2008 yılı mayıs ayında değiştirilen 6 ıncı maddesinin (B) bendine göre;” Kanun hükümlerinden yararlanmak suretiyle aylık bağlananlardan tekrar yurt dışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışanlar, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alanlar ile Türkiye’de sigortalı çalışmaya başlayanların aylıkları, tekrar çalışmaya başladıkları veya ikamete dayalı bir ödenek almaya başladıkları tarihten itibaren kesilir. 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun sosyal güvenlik destek primi hakkındaki hükümleri, bu Kanun hükümlerinden yararlanmak suretiyle aylık bağlananlar için uygulanmaz.” diyerek yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanlara SGDP ödeyerek çalışmayı yasaklamıştır.

    Buna göre; Yurtdışı borçlanması ile emekli olanlar, tekrar yurtdışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışırlarsa, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alırlarsa veya Türkiye’de sigortalı çalışmaya başlarlarsa aylıkları, tekrar çalışmaya başladıkları veya ikamete dayalı bir ödenek almaya başladıkları tarihten itibaren kesilmektedir. Reformdan sonra da bu uygulama aynen devam edecektir. Ancak, yeni bir uygulama olarak Türkiye’de de işe girerlerse, vergi mükellefi olurlarsa da aylıkları kesilecektir ama SGK’nın konuyla ilgili genelgesine göre 08.05.2008 gününden önce yurtdışı borçlanması yapmış olup da eskiden beridir SGDP ödeyerek çalışanlar mevcut işlerine devam ettikleri sürece bu uygulama kapsamı dışına çıkarılmışlardır. 08.05.2008 gününden sonra işe girenlerin ise aylıkları kesilecektir. Bundan en çok etkilenenler de Bulgaristan’dan zorunlu göçe tabi tutulup ülkemize gelenlerden yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanlar etkilenmektedir.



    Labels:

    2010 da 48 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

    2010 da 48 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

    Soru: 15 Eylül 1962 doğumluyum. Bağ- Kur girişim 3 Mart 1986. Ara vermeden bugüne kadar primlerimi ödedim. 1985 yılına ait 140 gün SSK prim günüm var. 600 Gün olan askerlik borçlanmamı yaparsam, ne zaman emekli olabilirim?

    Feridun ÜLKER/ İSTANBUL

    Cevap: Askerliğinizi hangi tarihte yaptığınız belirtmemişsiniz. Sigorta başlangıç tarihinden önce askerlik yaptığınız anlaşılıyor. Askerliğinizi borçlanırsanız başlangıç tarihiniz 600 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan 48 yaşınızı dolduracağınız 15 Eylül 2010 tarihinde emekli olabilirsiniz.



    Labels:

    Malulen değil engelli hakkıyla emekli olabilirsiniz

    Malulen değil engelli hakkıyla emekli olabilirsiniz

    Soru: 1 Ocak 1956 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1 Kasım 1981’dir. Böbrek rahatsızlığımdan dolayı yüzde 42 vergi indirimim var. 2009 Mart ayına kadar ödenmiş 3640 prim günüm mevcut. Ne zaman ve kaç günle emekli olabilirim? Malulen emekli olacağım için maaşımda herhangi bir azalma olur mu?

    Mehmet KILIVAN/ İZMİR

    Cevap: Malulen emekli olmak için en az yüzde 60 iş gücü kaybı gerekiyor. Malulen emekli olamazsınız. Ancak, 6 Ağustos 2003 tarihi itibariyle sizin gibi 12 yıldan fazla süredir sigortalı olan vergi indirimi almış özürlülere tanınan, 15 yıl sigortalık süresi, 3600 gün prim ödeme şartlarına tabi olarak, istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Aylık kaybınız olmaz.



    Labels:

    Bağ-Kur 1000 gün prim ödeseniz de SSK dan emekli olabilirsiniz

    Bağ-Kur 1000 gün prim ödeseniz de SSK dan emekli olabilirsiniz

    Soru: Doğum tarihim 1 Mayıs 1960. İşe giriş tarihim 1 Kasım 1981. İsteğe bağlı yatırdığım 1232 Prim günümle birlikte toplam 4000 prim günüm var. Geri kalan prim günlerini isteğe bağlı yatırabilir miyim? Bu verilere göre ne zaman emekli olabilirim?

    Fatma AK/ ANTALYA

    Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 40 yaş şartlarına tabisiniz. 1000 gün daha prim ödeyerek 4000 gün olan prim ödemenizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayılıyor. Bu tarihten itibaren isteğe bağlı sigortaya 1260 gün(3.5 yıl) prim ödeyenler, Bağ-Kur şartlarıyla emekli olma durumunda kalacaklar. Ancak 1 Ekim 2008 den bugüne kadar isteğe bağlı prim ödemeniz 180 gün. 1000 günde eksiğini de isteğe bağlı ödeseniz toplam isteğe bağlı prim ödemeniz 1180 gün edeceğinden, eksik günlerinizi isteğe bağlı ödeyerek tamamlamanızın sakıncası yok.



    Labels:

    48 yaşınızı dolduracağınız 24 Ağustos 2011 de emekli olabilirsiniz

    Soru: 24 Ağustos 1963 doğumluyum. İlk sigorta başlangıcım 1 Aralık 1985 tarihindedir. Askerliğime 21 Mart 1984 tarihinde başladım ve 550 gün olarak yaptım. 5148 gün prim ödemem var. Askerliğimi bu yıl içerisinde borçlanmayı düşünüyorum. Ne zaman emekli olabilirim?

    Ali BÜBER/ KONYA

    Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 550 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de, 48 yaşınızı dolduracağınız 24 Ağustos 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz.



    Labels:

    Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .