İşten ayrıldıktan sonra 300 gün içinde doğum yapan borçlanma yapabiliyor
Soru: Eşim, 1956 doğumlu. Eşimin 1 Haziran 1979 tarihinde Orman Bakanlığı Orman İşletme Müdürlüğü’nde sezonluk geçici işçi olarak çalışması neticesinde 1439 gün prim ödemesi bulunmaktadır. Bu arada eşim işe girmeden önce üç, girdikten sonra 1 adet olmak üzere dört çocuğumuz bulunmakta. Eşim, yeni çıkan yasalara göre, çocukların tümünden doğum borçlanması kapsamında yararlanabilir mi? Bu bilgilere göre eşim ne zaman ve kaç yaşında emekli olur?
İsmet ATAY/ İÇEL
Cevap: Öncelikle en fazla iki doğum için borçlanma yapılabildiğini belirtelim. Sosyal güvenlik kurumu yayımlamış olduğu tebliğ ve genelge ile doğum borçlanması için, doğum nedeniyle işten ayrılma şartı arıyor. İşten ayrıldığı tarihten itibaren 300 gün içinde doğum yapanı da doğum nedeniyle işten ayrılmış kabul ediyor. Dolayısıyla sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumları için borçlanma yapamaz. Doğum nedeniyle işten ayrılmış veya işten ayrıldıktan sonra 300 gün içinde doğum yapmışsa ve doğumdan sonraki 2 yıl süresince sigortalı olarak çalışmamışsa, borçlanma yaparak 720 gün kazanabilir.
Eşiniz 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla süredir sigortalı olduğundan, eski kanun şartlarıyla emekli olacak. Eski kanuna göre kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi. 2161 gün daha prim ödeyerek, 1439 gün olan prim ödemesini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Doğum borçlanması yapabilirse, borçlanma yaptığı süre kadar az prim ödersiniz.
Labels: Soru Cevap , Ssk , Ssk Soruları
0 yorum:
Yorum Gönder