Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

İşsiz kalırsam sağlık yardımını alabilir miyim?

13 Şubat 2009 Cuma

Soru: Sadettin Bey, kesin olmamakla birlikte birkaç ay içerisinde işten çıkarılacağımı düşünüyorum. Zira şirketimiz kriz ortamında sürekli tasarruf tedbirlerine başvuruyor. Yakında işten çıkarmalar da başlayacak gibi. İşten çıkarılmam durumunda sağlık yardımlarını nasıl alacağız? Eskiden 6 aylık bir süre daha karnemizi kullanabiliyorduk. Yeni yasada bunlar nasıl düzenlendi? İsmi mahfuz.

Cevap: Değerli okurum, pek çok çalışanın merak ettiği konuyu sormuşsunuz. Başınıza gelmesini istemeyiz ancak muhtemel bir işsizlik durumunda, sağlık yardımlarını iki şekilde alabilirsiniz. Birincisi, işsizlik sigortasından ödenek alırsanız, bu ödeneği aldığınız süre boyunca aynı zamanda Genel Sağlık Sigortalısı sayılacaksınız. Bu süre boyunca sizin adınıza sağlık primleriniz İş-Kur tarafından SGK’ya ödenecek.

Eğer işsizlik ödeneğine hak kazanamazsanız, bu durumda işten ayrıldığınız tarihten geriye doğru bir yıl içerisinde en az 90 gün prim ödemeniz varsa (90+10) 100 gün daha sağlık yardımlarını alabilirsiniz. Eğer geçmiş bir yılda 90 gün priminiz yoksa bu kez işten ayrıldığınız tarihi takip eden 10 gün boyunca sağlık yardımlarını alabileceksiniz.



Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .