Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Emekliliği hak etmiş durumdasınız

28 Mayıs 2009 Perşembe

Emekliliği hak etmiş durumdasınız

Soru: 1 Haziran 1960 doğumluyum. 1978 yılının Şubat ayında sigortalı olarak işe başladım. Ocak 1987 yılında Bağ-Kur’a geçtim. Temmuz 1997 yılında Bağ-Kur’dan ayrılarak 2001 yılının Mayıs ayında tekrar sigortalı olarak işe başladım ve hala çalışıyorum. SSK’da prim ödeme gün sayım 2729. Bu şartlarda ne zaman emekli olabilirim?

Münir CAN/ TEKİRDAĞ

Cevap: Tekrar sigortalı olduğunuz Mayıs 2001 ayından itibaren SSK ya 1260 gün prim ödemezin varsa, SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olup, 44 yaşınızı da doldurduğunuzdan istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.



Labels:

İşveren için hangi teşvik daha avantajlı

Soru: Şirketimize yeni aldığımız elemanlar için genç işçi teşviki, özürlü çalışanlarınız için özürlü teşvikinden ve tüm çalışanlarımız içinde 5 puanlık prim indiriminden yararlanma imkânı getirildi. Bu kadar fazla teşvik olunca, hangi teşvik bizim için daha avantajlı olduğu hususunda şaşırmış durumdayız. Hangi teşvikten yararlanırsak daha avantajlı oluruz?

Cemal Höke

Cevap: Gerek genç işçi (18-29 erkek veya 18 yaşından büyük bayan) istihdamında, gerekse zorunlu özürlü istihdamı ile ilgili teşviklerde, asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primin işveren hissesi işsizlik sigortası fonundan karşılanmaktadır. Bir genç işçi için işveren aylık 130 TL avantaj sağlıyor. Zorunlu özürlü çalıştıran işverende her bir özürlü için aynı tutarda avantaj elde ediyor. 5 puanlık prim indirimi de bu kadarlık bir avantaj ancak 2.600 TL lık kazanç üstünden sağlanabiliyor( 2.600 TL x % 5 =130 TL) Dolayısıyla, 2.600 TL den daha fazla ücret ödenen genç işçi ve özürlüler için 5 puanlık indirimden yararlanmak, 2.600 TL den daha az ücret ödenen genç işçiler ve özürlüler için genç işçi istihdamı ve özürlülere sağlanan teşvikten yararlanmak, işveren için daha avantajlı olacaktır.



Labels:

İsteğe bağlı prim ödeyen esnaf gibi emekli olacak

İsteğe bağlı prim ödeyen esnaf gibi emekli olacak

Soru: 3 senedir isteğe bağlı sigortaya prim ödemekteyim. İsteğe bağlı devam edersem, Bağ-Kurlu olacağım ve daha geç emekli olacağım söyleniyor. İsteğe bağlıya devam mı edeyim? Yoksa SSK olarak mı devam edeyim? En kısa sürede nasıl emekli olabilirim? Bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Naciye EROL

Cevap:1 Ekim 2008 den itibaren, SSK da isteğe bağlı kalktı. Bu tarihten itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri 4/b sigortasına(eski adıyla Bağ-Kura) sayılıyor. Yeni yasa kapsamında prim ödemesinin son 1260 gününü(3.5 yılını) isteğe bağlı sigortaya ödeyenler, Bağ-Kur şartlarıyla emekli olma durumunda kalacaklar. Emekli olmak için;20 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödeme şartlarına tabisiniz. 1370 gün daha prim ödeyerek, 3630 gün olan prim ödemenizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte, yaş şartı aranmadan emekli olabileceksiniz. Bu şartlarla emekli olabilmek için, 1 Mayıs 2009 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortaya 34 ay(1020 gün) prim ödedikten sonra, isteğe bağlıdan çıkıp, sigortalı bir işte çalışarak 350 gün prim ödemeniz gerekiyor.



Labels:

İşten ayrılırken alınan primleri faiziyle iade gerekiyor

İşten ayrılırken alınan primleri faiziyle iade gerekiyor

Soru: Temmuz 2001 de astsubaylık görevimden ayrıldım. Hizmet sürem yıpranma payı dâhil 21.5 yıldır. Emeklilik için müracaat ettiğimde, ayrılırken almış olduğum birikimlerimin karşılığında bende 54 bin TL para talep edildi. İstenen paranın anlamını çözemedim. Emekli olmak için ne yapmam gerek? Bu para konusunda aydınlatırsanız sevinirim.

Ahmet

Cevap: İstifa ettiğiniz tarihte, Emekli Sandığındaki emekli keseneklerinizi “toptan ödeme” adı altında geri almışsınız. Ortada sizi emekli edecek hizmet süresi yok. Ancak, “ hizmet ihyası” adı altına almış olduğunuz kesenekleri kanuni faiziyle birlikte ödemeniz halinde, hizmet sürelerinin kazanırsınız. Emeklilik başvurusunda istenilen 54 bin TL, hizmet ihya bedelidir.



Labels:

İşçinin başka bir ile götürülmesi

İşçinin başka bir ile götürülmesi
ImageSoru: SSK lı olarak Kocaeli’nde 5 yıldan beri çalıştığım şirketin sahibi, bei aynı iş üzerine İstanbul’da bir yeni açtığı işyerine getirdi.. Burada çalışıyorum. Şirket yetkilisine sordum, transfer ettim dedi. Şirkete geçtiğim döneme ait maaş bordomda işten çıkış tarihi gözüküyor. Benim her hangi bir maddi kaybım olur mu?

A.Y

Cevap: İşten kendi isteğinizle ayrıldığınıza dair herhangi bir belge, ibraname vb. bir evrak imzalamamışsanız ve iki işyerinin sahibi veya sahipleri aynıysa kıdem haklarınızda kaybınız olmaz. Ancak en doğrusu ve sağlam olanı; işverenle ilk işyerinde hak ettiğiniz kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, izin vd. haklarınızın saklı olduğunu belirten bir ek hizmet sözleşmesi düzenlemektir

Labels:

Birkaç günde emekli aylığı bağlanıyor

Birkaç günde emekli aylığı bağlanıyor

Soru: Yaklaşık 1 sene önce Türkiye’ye kesin dönüş yaptım. SSK’na 29.08.08 tarihinde emeklilik için başvurdum. Dosyamın durumunu sürekli takip etmeme rağmen bana sadece beklememi, dosyamın sırada olduğunu bildirdiler. Ve bunca zamandır beklememize rağmen hala bir sonuç alamadık. Ailem ve ben geçinme zorluğu çekiyoruz. Bu işlemlerin neden bu kadar uzadığını ve işlemlerin yürürlüğe girmesi için neler yapılması gerektiği hakkında bana bilgi verirseniz çok sevinirim.

Mehmet Gedikoğlu -İzmir

Cevap: Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik işlemlerinde oldukça gelişme kaydetti. Belgeleri eksiksiz olanların emekli aylığı birkaç gün de bağlanıyor. Sorunuzdan yurt dışı borçlanma talebiniz olduğu anlaşılıyor. Muhtemelen yurtdışı çalışma sürelerinizin teyidi uzatıyor olabilir. Gecikme nedenini sorup, ona göre işlem yapın.



Labels:

Yabancı dil tazminatı da vergiye tabi

Yabancı dil tazminatı da vergiye tabi

Soru : İngilizce ve Almanca bildiğim için, yeni işyerim ücretim dışında ayrıca yabancı dil tazminatı ödemeyi kararlaştırdı. Bu tazminat gelir vergisi ve sigorta primi kesintisine tabi mi?

Hatice

Cevap :Yeni işyerinizin ödeyeceği yabancı dil tazminatı aynen ücret gibi; gelir vergisi, damga vergisi ve sigorta primi kesintisine tabi.



Labels:

Ölenin eşine aylık bağlanması

Ölenin eşine aylık bağlanması

Soru : Eşimin vefatı nedeniyle iki kızımla birlikte SSK’dan dul ve yetim maaşı almaktayız. Kızlarımın biri Mayıs diğeri de Ağustosta maaştan kesilecekler. Eskiden eşe bağlanan maaş tek kişiye kaldığında maaşın yüzde 75 e yükseliyordu. Yeni yasayla yüzde 50 olacak deniyor. Hangisi doğru?

Cevap : Yeni yasaya göre çalışmayan eşe yüzde 75, çalışan veya emekli olan eşe yüzde 50 aylık bağlanıyor. Çalışmıyor ve emekli aylığı almıyorsanız, kızlarınızın aldığı yetim aylığı kesildiğinde bir dilekçe ile başvuru yaptığınızda aylığınız yüzde 75 oranında yeniden hesaplanır.



Labels:

Saymadıkları 6 ayın isteğe bağlıda değerlendirilmesini talep edin

Saymadıkları 6 ayın isteğe bağlıda değerlendirilmesini talep edin

Soru: 1 Mayıs 1962 doğumluyum. Bağ-Kur giriş tarihim 21 Eylül 1984. Maliye kaydım olmadığı için 22 Mart 1985 tarihine kadar olan 6 aylık prim günüm kabul edilmedi ve parasını yatırdım. Bağ-Kur günüm 22 yıl 7 ay 4 gün olarak görülmektedir. Bağ-Kur’a göre 12. basamaktayım. Askerlik borçlanmasını yaptırırsam kaç yılında? Yaptırmazsam kaç yılında emekli olurum?

Sait Rıza ÖZEL/ MALATYA

Cevap: Emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız 1 Ekim 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz. Sorunuzdan askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınız anlaşılıyor. Askerliğinizin 5 ayını borçlanıp, 49 yaşınızı dolduracağınız 1 Mayıs 2011 tarihine kadar prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız halinde, bu tarihte emekli olabilirsiniz.

Ayrıca, sayılmayan 6 aylık süreye ilişkin primlerinizi her ay düzenli olarak ödemişseniz(aftan veya yapılandırmadan yararlanarak toptan ödememişseniz), prim ödemelerinizin isteğe bağlı sigortada değerlendirilmesini talep edin. Kabul etmezlerse İş Mahkemesine dava açmanız halinde, 6 aylık sigortalılık süresi kazanmanız mümkün. Bu süreyi kazanmanız halinde, askerlik sürenizi borçlanmanıza gerek yok. 49 yaşınızı dolduracağınız 1 Mayıs 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz.



Labels:

Gerideki günlere değil ilerideki günlere prim ödenebiliyor

Gerideki günlere değil ilerideki günlere prim ödenebiliyor

Soru: 1 Mayıs 1960 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 21 Aralık 1978 yılında ödenmiş primlerim 2.404 gündür. Geriye doğru borçlanma yaparak emekli olabilir miyim?

Hatip Maya

Cevap: Maalesef geride kalan prim ödenmemiş günler, borçlanılarak kazanılamıyor. Geriye doğru değil ileriye doğru prim ödeyerek gün kazanabilirsiniz. İki şekilde emekli olmanız mümkün.

1) 2596 gün prim ödeyerek 2404 gün olan prim ödemenizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte.

2) 1196 gün daha prim ödeyerek 2404 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlayıp, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte

Labels:

Defterler kaç yıl saklanacak

Defterler kaç yıl saklanacak

Soru: Market işletiyorum. Tuttuğumun defterlerin zamanaşımı süresi nedir. Yani defterleri kaç sene saklamamız gerekiyor. 5 senesi dolan defterleri imha edebilir miyiz?

Muhsin PAK

Cevap. Vergi uygulamaları açısından defter ve belgelerin ait olduğu yılı takip eden yıldan itibaren 5 yıl süresince saklanması zorunludur.(VUK Md. 253) Türk ticaret Kanununa 68 nci maddesince de defter ve belgelerin kayıt tarihinden itibaren 10 yıl süresince saklanması gerekiyor.



Labels:

Binek otoya çevrilen araçlara yazılan cezalı vergiye af geldi mi?

Binek otoya çevrilen araçlara yazılan cezalı vergiye af geldi mi?

Soru: Eşya taşımaya mahsus taşıtımıza koltuk ilave edilerek, binek otomobile çevirdiğimizden dolayı taşıtın değerinden fazla cezalı Özel Tüketim Vergisi tahakkuk ettirilmişti. Bu vergilerin torba kanun ile kaldırıldığı doğru mu?

İsmail Özliyen

Cevap: Kamuoyunda torba kanun veya kriz kanunu olarak adlandırılan 5838 sayılı yasanın geçici 3 nci maddesi: “4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan ve 1/8/2002 - 21/7/2005 tarihleri arasında 87.03 G.T.İ.P. numarasından özel tüketim vergisi beyan edilmesi gerekirken 87.04 G.T.İ.P. numarasından özel tüketim vergisi beyan edilen araçlarla ilgili olarak, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki dönemler için özel tüketim vergisi tarhiyatı yapılmaz, daha önce yapılan tarhiyatlardan vazgeçilir, tahakkuk eden tutarlar terkin edilir. Tahsil edilmiş tutarlar red ve iade edilmez.” hükmü ile; 1 Ağustos 2002 ile 21 Temmuz 2005 tarihleri arasında eşya taşımaya mahsus olup ÖTV si 87.04 pozisyonundan yüzde 10 oranında ödenen ve daha sonra 5 yıl içinde koltuk ilave edilerek binek otomobile çevrildiğinden dolayı, yüzde 84 ÖTV ödenmesi gerekirken, fark ÖTV ödemediği tespit edilenlere salınan cezalı ÖTV lerden ödenmeyenlerin terkin edilmesi gerekmektedir.



Labels:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .