Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

7000 prim 60 yaş şartıyla emekli olacaksınız

10 Şubat 2009 Salı

Soru 1982 doğumluyum. 1998 yılında lise öğrenimimde Kocaeli Tüpraş rafinerisinde staj yaptım. Numaramı bu tarihte aldım. Ama malum prim yatırılmadığından dolayı emekli olacağım süremi tespit edemiyorum. 2006 Mayısta Bağ-Kur’a kayıt oldum. Bağ-Kur primlerimi ödedim. 13 Ağustos 2007’de başka bir işte çalışmaya başladım halen çalışmaktayım. 2005 Şubat ayında askere gittim. Askerlik sürem 15 ay. Ne zaman emekli olabilirim? 1998’de yürürlükteki kanuna mı tabiyim yoksa SGK’ ya günün yattığı tarihteki Mayıs 2006 kanuna mı tabiyim?

Gökhan KARTAL

Cevap: Staj döneminde kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmediğinden, emeklilik açısından başlangıç sayılmıyor. Bu dönemde verilen sigorta sicil numarası ve kartının emekli olana kadar kullanılması haklı olarak sigortalıyı yanıltıyor. Emeklilik için başlangıç tarihi olarak, Mayıs 2006 dikkate alınacaktır. SSK de bu başlangıç tarihinde göre emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödememelerinizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla 60 yaşınız dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.



Labels:

Askerliğinizi borçlanırsanız yaş şartı 54 den 53 e düşer

Soru: 9 Nisan 1971 doğumluyum. Sigorta başlangıcım Şubat 1993 dür. SSK ya ödenen toplam primim 5484 gündür. Emekli olmak için 7000 iş gününe mi tabiyim? Askerlik süresini borçlanırsam ne zaman emekli olabilirim?

Cumhur Akbulut

Cevap: Emekli olmak için 7000 güne tabi değilsiniz. 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sizin gibi 8 yıldan fazla 9.5 yıldan az süredir sigortalı olanlar emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabi bulunuyor. 191 gün daha prim ödeyerek 5484 gün olan prim ödemenizi 5675 güne tamamlamanız şartıyla 54 yaşınızı dolduracağınız 9 Nisan 2025 de emekli olabilirsiniz.

Şayet askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız borçlanmanız halinde sigorta başlangıç tarihiniz askerlik süreniz kadar(16 ay kabul edilmiştir) geri gider ve emekli olmak için 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabi olursunuz. Askerlik borçlanmasıyla prim ödemeniz yeterli olacağından bundan sonra prim ödemeseniz de 53 yaşınızı dolduracağınız 9 Nisan 2024 de emekli olabilirsiniz.



Labels:

Yetim aylığı alan sağlık yardımı da alır

Soru: 1979 doğumlu bayanım.1 Ocak 2005 tarihinde SSK lı olarak işe başladım.Ağustos 2007 yılında işi bıraktım.Şu an çalışmadığım için babamın emekli sandığı üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanmaktayım.İlerde SSK lı olarak işe girip çalışmaya başlarsam tekrar SSK dan faydalanacağım için tekrar işi bırakmam durumunda sigortalı olamayacağımdan dolayı tekrar babamın emekli sandığı üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanabilir miyim?

Serkan

Cevap: Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle ana veya babalarının sigortasından sağlık yardımı almakta olan kız çocukları; durumlarında değişiklik olana kadar,

(sigortalı bir işe girip çalışmaya başlayana veya evlendiği tarihe kadar) ana ve babalarının sigortasından sağlık yardımı almaya devam edecekler. Nitekim sizde yetim aylığı alan biri olarak babanızın sigortasından sağlık yardımı alıyorsunuz. Yetim aylığını emekli sandığından aldığınızdan, sigortalı çalışanız da yetim aylığınız kesilmez. Ancak, sağlık yardımı kendi sigortanızdan alırsınız. İşsiz kalmanız halinde ise, babanızın sigortasından sağlık yardımı almaya başlarsınız.



Labels:

Doğum borçlanması için 300 gün içinde doğum yapmak gerekiyor

Soru: Eşimle ilgili sorum olacak. Eşim 24 Mart 1970 doğumlu. Sigortalı olarak çalışmaya 2 Eylül 1982 tarihinde başlamış. 1082 sigorta günü ödedikten sonra isteğe bağlıda 13 aydır ödüyoruz. Yaklaşık 1500 gün toplam ödememiz var. 1 Ekim 2008 den sonra isteğe bağlı Bağ-Kurlu olmuşuz yasa gereği. Eşim daha ne kadar prim ödeyecek? ve ne zaman emekli olur. SSK dan emekli olmak için ne yapmalıyız,bizim için hangi kurum avantajlı olur. Devlet emekli ederken son 7 yılı dikkate alıyormuş, hangi kurumdan fazla prim ödemen varsa oradan emekli ediyormuş. Bizi bilgilendirmenizi bekliyoruz. Birde eşim 1991 ve 1992 de iki doğum yaptı bunları borçlanabilir miyiz? Bu tarihlerde eşim çalışmıyordu.


Metin Acar

Cevap: Eşiniz emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 40 yaş şartlarına tabi. 3500 gün daha prim ödeyerek 1500 gün olan prim ödemesini 5000 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Eşiniz gibi 1 Ekim 2008 den önce sigortalı olanlar primi ödenmiş son 7 yılda fazla prim ödediği kurumdan emekli oluyor. Eşinizin SSK şartlarıyla emekli olabilmesi için, 3500 gün priminin 74 ayını(2220 gün) isteğe bağlı ödedikten sonra, kalan 1280 gün primini isteğe bağlıdan çıkıp sigortalı bir işte çalışarak ödemeli. Yasaya göre eşiniz 2 doğumu içinde borçlanma yaparak 4 yıl(1440 gün) kazanabilir. Ancak Sosyal güvenlik Kurumu yayımladığı genelgede doğum borçlanması yapabilmek için, doğum nedeniyle işten ayrılmak veya işten ayrılma tarihinden itibaren 300 gün içinde doğum yapma şartını arıyor. Ayrıca, doğumdan sonra 2 yıl süresince sigortalı olarak çalışmamış olmak gerekiyor. Eşiniz işinden ayrıldığı tarihlerden itibaren 300 gün içinde doğum yapmış ve doğum sonrasında 2 yıl süresince sigortalı olarak çalışmamışsa doğum borçlanması yapabilir.



Labels:

Yüksek olan aylığın tamamını az olanın yarısını alabilirsiniz

Soru: 11 Aralık 1964 doğumluyum. SSK giriş tarihim 1 Mayıs 1981. İşten ayrılma tarihim 2003 olup, bugüne kadar toplam 5450 gün prim sayısı bulunmaktadır. Size sorum ne zaman emekli olabilirim? Öğrenmek istediğim 1993 yılında iş kazası geçirdim. SSK bana kısmi maaş veriyor kazadan dolayı. Emekli olduğum zaman bu maaş kesilir mi? Yoksa emeklilik maaşı ve kısmi maaşı yani ikisini de birlikte alabilir miyim?
Şeref Kaya

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 46 yaşınızı dolduracağınız 11 Aralık 2010 tarihinde emekli olabilirsiniz. Emekli olduğunuz da emekli aylığınız ile iş kazasından dolayı almakta olduğunuz sürekli iş görmezlik gelirinden tutar itibariyle yüksek olanın tamamı ile az olanın yarısını alabilirsiniz.



Labels:

Karşılıksız Çek ve Prostestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Kanun

Ödeme tarihi bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce olup da; kullandığı nakdî ve gayrî nakdî kredinin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin kayıtları,

28.01.2009 Tarihli Resmi Gazete
Sayı : 27124

KANUN

KARŞILIKSIZ ÇEK VE PROTESTOLU SENETLER İLE KREDİ VE KREDİ KARTLARIBORÇLARINA İLİŞKİN KAYITLARIN DİKKATEALINMAMASI HAKKINDA KANUN



Kanun No. 5834
Kabul Tarihi: 22/1/2009

Amaç ve kapsam

MADDE 1 - (1) Ödeme tarihi bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce olup da; kullandığı nakdî ve gayrî nakdî kredinin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin kayıtları, söz konusu borçların bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce veya bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde borcun tamamının ödenmesini müteakiben Merkez Bankasında tutulan kayıtlardan silinir.

(2) Merkez Bankasınca kayıtların silinmesinden sonra, bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve tüketici finansman şirketlerince yapılacak kredilendirme, çek karnesi verilmesi ve diğer işlemlerde silinmiş kayıtlar dikkate alınmaz.

Yürürlük

MADDE 2 - (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 3 - (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.



Labels:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .