Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Hasta Babam Nasıl Erken Emekli Olabilir

30 Haziran 2009 Salı

09.08.1966 doğumlu babam 18 aylık askerliğinden sonra 01.06.1988 tarihinde sigortalı işe girdi. Askerlik borçlanmasıyla birlikte toplam 4 bin 800 günü var. 1999’da hepatit B hastalığına yakalandı ve hala tedavisi devam ediyor. Bu nedenle ağır iş yapamıyor. Babam ne zaman emekli olabilir? Şu anda emekli olma olasılığı var mıdır? Varsa ne şekilde olduğunu açıklar mısınız?

Vermiş olduğunuz bilgilere göre babanızın 4/a sigortalısı (SSK’lı) olarak normal emekli olması için 50 yaşını dolduracağı 09.08.2016‘da 5 bin 375 güne sahip olması gerekiyor. Babanızın bu tarihten önce emekli olabilmesi ya malûl olmasına veya engellilere tanınan yaşa tabi olmaksızın emeklilik hakkından yararlanmaya hak kazanıp kazanmamasına bağlıdır. Malûllük aylığı için gerekli sigortalılık süresi ve gün sayısına sahip olduğu göz önüne alınarak SGK’ca yetkilendirilmiş sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca düzenlenecek raporlar sonucu çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında yitirmiş olduğunun SGK Sağlık Kurulu’nca da onaylanmış olması gerekiyor.

Söz konusu kurullarca verilen rapor oranı yüzde 60’dan az ve yüzde 40’dan fazla olduğu saptanmış ise bu defa özürlülere tanınan haktan yararlanarak emekli olması mümkündür. Bunu SGK ile sözleşmeli bir sağlık kurumundan alacağı çalışma gücünü en az yüzde 40 oranında kaybetmiş olduğuna ilişkin sağlık kurulu raporunun SGK Sağlık Kurulunca onanmasıyla sağlayabileceği gibi engellilere özgü vergi indiriminden yararlanma hakkını kazanarak da sağlayabilir. Vergi indirimine dayalı bu hakkı isteyen engelli çalışanın fiilen çalışmakta olduğu işyerinden alacağı o işyerinde çalışmakta olduğuna ilişkin belgeyle birlikte nüfus kâğıdının örneği ile illerde Defterdarlık Gelir Müdürlüğüne, bağımsız Vergi Dairesi bulunan ilçelerde Vergi Dairesi Müdürlüğüne, diğer ilçelerde Malmüdürlüğü’ne bir dilekçe ile başvurması gerekiyor. Bu kurumlar aracılığıyla Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkındaki Yönetmelikte belirtilen esaslar çerçevesinde sağlık kurulu raporunu düzenlemeye yetkili hastanelere sevk edilir ve Maliye Bakanlığı Başhekiminin başkanlığında, Sağlık Bakanlığı’nca görevlendirilecek iki uzman hekim ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca görevlendirilecek bir uzman hekimden ve Gelirler Genel Müdürlügü’nün bir temsilcisinden oluşan Merkez Sağlık Kurulu’nca kabul edilecek sağlık kurulu raporu sonucu çalışma gücünü en az yüzde 40 oranında kaybettiği saptanırsa buna dair vergi indirim hakkı kazanır ve işvereninden alacağı ücrette bir ay dahi bu indirim hakkından yararlanması halinde yaşa tabi olmaksızın hemen emekli olabilir.
Hasta Babam Nasıl Erken Emekli Olabilir

Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .