Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

Maaşlı 80 bin ölü yakalandı

2 Şubat 2009 Pazartesi

SGK, öldüğü halde maaş alan 80 bin kişinin maaşını bloke etti. Devletten çıkan 40 milyon YTL engellendi

Sigortalı ve emekli kayıtlarını elektronik ortama atan SGK, öldüğü halde maaş alan 80 bin kişi olduğunu tespit etti. Bu kişilerin maaşları bloke edilirken, bu sayede devletin kasasından her ay 40 milyon YTL çıkması engellendi.

Öldüğü halde yıllardır maaş alan 80 bin kişi Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) incelemelerine takıldı. Sigortalı ve emekli kayıtlarını elektronik ortama atan SGK, haksız maaş ödemeleriyle karşılaştı. Yapılan incelemelerde yaşamını yitiren 80 bin emeklinin yakınları tarafından maaşlarının çekildiği tespit edildi. Tespitler sayesinde devletin kasasından her ay 40 milyon çıkması engellendi.
Gazete haberleri harekete geçirdi

‘Ölen annesinin maaşını almak için mezar taşını değiştirdi, 6 yıl boyunca ölen babasının maaşını çekti’. Gazetelerin manşetlerine konu olan bu örnekler, hükümeti harekete geçirdi. Sosyal güvenlik açıklarını oluşturan haksız ödemelerin önüne geçmek için 2003′te başlatılan kapsamlı takipler sonuçlandı. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sayesinde 70 milyonun bilgileri elektronik ortama atıldı. Bu sırada SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sigortalı ve emekli kayıtları da kağıt ortamından bilgisayara geçildi. Tek tek yapılan elektronik kayıtlarda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri’nden gelen bilgiler karşılaştırıldı. Yenilenen kayıtlar sırasında öldüğü halde yıllardır maaş yatırılanların hesapları takibe alındı.

Evlere ziyarete gidildi

Mezarda gözüken, ancak her ay bankamatikten para çekenlerin evlerine ziyaretler yapıldı. Ev ziyaretine giden müfettişler, vefat ettiği bilgisine ulaştıkları emeklilerin isimlerini nüfusa bildirerek kütükten düşmelerini sağladı. Müfettişlerin kayıtlarda yanlışlık olabileceğini dikkate alarak yaptığı nezaket ziyaretlerinde 80 bin kişiye gereksiz yere maaş verildiği ortaya çıktı. Annesini babasını yaşıyor gibi göstererek ölmüş yakınlarının maaşını çekenler hakkında yasal işlem başlatıldı. Ödenen maaşın faiziyle geri alınması için açılan davalar ise sürüyor.

Ölen annesinin yerine geçmişti

Balıkesirli Şerafettin Gencel(47), 2003′te ölen annesi Ümmühan Gencel’i (78), kimselere haber vermeden evinin bodrumuna gömüştü. Annesine ait elbiseleri giyerek onun yerine geçen ve iki yıl boyunca bankadan annesinin emekli maaşını çeken Gencel, son maaşı çekerken sesini değiştinmeye unutunca yakayı ele vermişti. Gencel’in ölen annesinin kıyafetleriyle bankadan 2 yılda 8 bin 879 YTL çektiği ortaya çıkmıştı.

40 MİLYON DEVLETTE KALDI

SGK yetkilileri, mezar da maaşın sona ermesiyle devletin aylık 40 milyonluk ödemeden kurtulduğunu söyledi. Emeklilere en az 500 YTL ödendiğini kaydeden SGK’dan üst düzey bir yetkili, “500 YTL x 80 bin kişi, aylık 40 milyon ediyor. Yıllık ise 480 milyona tekabül ediyor. Bu paranın devlette kalmasını sağladık” dedi. Şu anda ölen bir yakının maaşının alınmasının mümkün olmadığını dile getiren aynı yetkili, kayıtların 15 günde bir yenilendiğini, ölen emeklinin nüfus kütüğünden düştüğü anda SGK kayıtlarında da ölü gözüktüğünü belirtti.

Otobüs işletmelerinde kayıtdışı çalışan patladı

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) geçen yıl dershane, sürücü kursu, otel ve otobüs işletmelerine yönelik sektör denetimlerinde, görüşme yapılan çalışanların büyük çoğunluğunun kayıtdışı istihdam edildiği ortaya çıktı. 2007 yılı faaliyet raporundaki sonuçlar özetle şöyle:

Kurum müfettişleri geçen yıl 18 bin 994 işyerini denetledi.
Denetimlerde toplam 324 bin 648 sigortalı tespit edildi. Kayıtdışı çalıştıkları belirlenen 12 bin 673 kişinin tescili sağlandı.
Müfettişler, dershanelerde 5 bin 593 kişi ile görüştü. Bu kişilerin 3 bin 398′inin kayıtdışı çalıştıkları tespit edildi. Otobüs işletmelerinde görüşülen 5 bin 281 çalışandan 4 bin 429′unun kayıtdışı olduğu belirlendi.
Buna göre bu işletmelerde çalışanların yüzde 84′ü kayıtdışı.
Otellerde ulaşılan 2 bin 569 kişiden bin 523′ünün kayıtdışı çalıştırıldığı tespit edildi.
Sürücü kurslarında görüşülen 445 çalışandan 384′ünün kayıtdışı olduğu belirlendi.



Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .