Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

Yurtdışı çalışmanızı değerlendirebilirsiniz

2 Şubat 2009 Pazartesi

Soru: 24 Temmuz 1973 Almanya doğumluyum. Ocak 1991- Haziran 2008 arası Almanya’da çalıştım. Şimdi Türkiye’ye geldim ve burada yaşayacağım. Pasaportumu iptal ettirmedim. 6 ayda bir giriş çıkış yapmak istiyorum.

1-Burada çalışmaya başlarsam emeklilik nasıl olur? Oradaki yıllarım buradakilerin üzerine sayılır mı?

2-Kaç yaşmda emekli olurum? Burada emekli olursam 600 YTL alacağım. Almanya’da çalıştığım üzerine eklenirse daha fazla emekli maaşı alır mıyım? Alırsam farkı ne olur? Burada nerelere başvurabilirim? • Cihan ELEVLÎ

Cevap: 1- Türkiye’de sigortalı olarak çalışmaya başlarsanız, Almanya’daki çalışma süreleriniz ile birleştirip, Türkiye’deki çalışma süreleriniz üzerinden kısmi yaşlılık aylığı bağlatabilirsiniz (emekli olma şartlarını yerine getirmeniz koşuluyla). Almanya mevzuatma göre aranan şartları yerine getirdiğinizde de ayrıca Almanya’dan aylık bağlanır. Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartına tabisiniz. 52 yaşınızı dolduracağınız 24 Temmuz 2025′te emekli olabilirsiniz.Verdiğiniz örnekteki gibi maaş alamazsınız. Almanya’daki süre ile Türkiye’deki süre birleştirilir, emeklilik şartlarınızı yerine getiriyorsanız emekli aylığı hesaplanır. Ancak, hesaplanan emekli aylığının Türkiye’deki sürelerinize isabet eden kısmını aylık olarak bağlanır.Bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il müdürlüğüne başvurabilirsiniz.



Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .