Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

Dayım malulen emekli olabilir mi?

24 Mayıs 2009 Pazar

Dayım malulen emekli olabilir mi?

Soru: İyi günler Sadettin Bey. Benim size bir sorum olacak. Benim dayım 22.09.1965 doğumlu ve 1993′te sigorta başlangıcı, 1997′de bitişi var. 2005′te Tarım Bağ-Kur başlangıcı var ve halen devam etmekte. Bu arada kendisi by-pass kalp ameliyatı geçirdi ve bacaktan damar ameliyatı var. Kasıklardan ve göbek altından suni damar takıldı ve yüzde 70-80 civarında işitme kaybı var. Bu şartlarda dayım malulen emekli olabilir mi? Başvurduğunda kurula girdi ve kendisine “2/3 iş kaybı yoktur” raporu verdiler ve biz tekrardan başvurduk. Eğer bu raporda da malulen emekli olabilir raporu alamazsak kanuni yollardan hakkımızı savunduğumuzda elimize ne geçer? Yada kendisi bu durumda malulen emekli olabilir mi? Ayrıca normal emekli olmak için dayım ne kadar hizmet yapmış olması gerekir? İsimsiz

Cevap: Değerli okurum, bir kimsenin hangi sağlık sorunlarıyla ne ölçüde malul sayılacağı benim değil, ilgili sağlık kurullarının vereceği bir karardır. Dolayısıyla bu konuda benim yorum yapmam veya illa dava yoluna başvurun demem doğru olmaz. Ancak bir kimsenin malulen emekli olması için gerekli şartlar bellidir. En az %60 oranında iş gücü veya meslekte kazanma gücü kaybı olması, en az 10 yıllık sigortalılık süresi ve 1800 gün prim ödemesi bulunması (başkasının bakımına muhtaç olanlar için 10 yıllık süre aranmaz) gerekir. Dayınızın %60 oranındaki kurul raporu dışındaki şartları tutuyor. En son başvurunuzdan %60 çıkar mı çıkmaz mı bilemiyorum. Ancak çıkmazsa tabii ki itiraz ve dava yoluna gitme hakkınız var.

Öte yandan dayınız normal emekli olmak isterse, bundan sonra da Bağ-Kur (4/b) kapsamında devam etmesi durumunda 9000 günle 57 yaşında emekli olabilir. Eğer bundan sonra SSK (4/a) kapsamında prim öderse bu kez 5675 prim gününü tamamladıktan sonra 54 yaşında emekli olur.



Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .