Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

Geliri olmayanın genel sağlık sigortası primi devletçe ödenmektedir

24 Mayıs 2009 Pazar

Soru: Bir süre yurt dışında yaşadıktan sonra Türkiye’ye döndüm. 40 yaşında, bekâr, herhangi bir işi ve geliri olmayan bir bayanım. Her ikisi de SSK emeklisi olan anne ve babamın yanında yaşıyorum.
1- Babam üzerinden SGK sağlık yardımlarından yararlanabilmek için izlemem gereken yol konusunda bilgi rica ediyorum.
2- Bu yardımdan yararlanmam halinde, babamın veya benim ödememiz gereken bir aylık aidat / prim söz konusu olur mu?
Gülay BALKAN-ISTANBUL

Cevap: 1) Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 den önce Türkiye’ye dönmüşseniz, babanızın üstünden sağlık yardımı alabilirisiniz. Ancak, yeni yasa 18 yaşını dolduran çocukların ana ve babaları üstünden sağlık yardımı almalarını yasakladığı için, Yurtdışından 1 Ekim 2008 den sonra dönmüşseniz babanızın üstünden sağlık yardımı alamazsınız.

2) Belirttiğimiz gibi babanızın üstünden sağlık yardımı almanız halinde ödeyeceğiniz prim yok. Ancak, babanızın sigortasından sağlık yardımı alamazsanız, sağlık yardımını genel sağlık sigortasından, prim ödeyerek almanız gerekiyor. Ancak, aile içinde kişi başına düşen gelir payının aylık tutarı;

- Asgari ücretin 1/3 ünden az(222 den az) olanların genel sağlık sigortası primi ödemeden,

- Asgari ücretin 1/3 ünden(222 TL) ile asgari ücrete(666 TL) kadar olanlar aylık 27 TL( asgari ücretin 1/3 ünün yüzde 12 si kadar ),

- Asgari ücretten(666) asgari ücretin iki katına(1.332 TL) kadar olanlar aylık 80 TL(asgari ücretin yüzde 12 si kadar),

- Asgari ücretin iki katından fazla olanlar aylık 180 TL ( asgari ücretin iki katının yüzde 12 si kadar) Genel sağlık Sigortası primi ödeyerek sağlık yardımı alabiliyorlar.



Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .