Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

İşveren istemediği sürece çocuk sigortası iptal edilemez

24 Mayıs 2009 Pazar

Soru: Nisan 2008 ayında işe giren 15 yaşındaki çocuk için, Sosyal Güvenlik Kurumu kontrol memurlarınca girişlerinin iptali için zorlama yapılıyor. Yasal olarak bu zorlama yapılabilir mi? İptal yapılmaz ise cezai sorumluluğu var mı?
C.T

Cevap: Sosyal Güvenlik mevzuatında çocukların sigortalı olmasını engelleyen bir düzenleme yok. Sosyal güvenlik mevzuatında çocukların sigortalılığını engelleyen yasal bir düzenleme olsa, resen çocuğun sigortalılığını iptal ederler. İşvereni zorlamazlar. Yasal ile yapamadıkları için, işvereni sıkıştırarak, iptal bildirgesi vermesini sağlayarak çocukların sigortalılıklarını iptal ediyorlar. İşveren iptal bildirgesi vermediği ve çocuğun fiilen çalışılmadığı yönünde somut bir tespit yapılmadığı sürece, çocuk sigortası iptal edilemez. Fiilen çalışan çocuğun sigortalı yaptırılması, yürürlükten kaldırılan SSK’nın hükmüdür. Hatta söz konusu Yasa’nın 6 ncı maddesinin;

“….çalıştırılanlar, işe alınmalarıyla, kendiliğinden sigortalı olurlar. Sigortalılar ile bunların işverenleri hakkında sigorta hak ve yükümlülükleri, sigortalıların işe alındıkları tarihten başlar. Bu suretle sigortalı olmak hak ve yükümlüğünden kaçınılamaz ve vazgeçilemez…”

hükmünce, fiilen çalışan çocuğun sigorta yaptırılması değil, yaptırılmaması suçtur.

Son olarak Emekli Sandığı’na tabi olmayan emekli ikramiyesi alamaz

Soru: Emekli sandığında fiili olarak 19 yıl fiili hizmet sürem var. 5 yıldan beride Bağ-Kurluyum. Bir yıl sonra emekli olacağım. Memuriyetten istifa edip ayrıldığım için, emekli ikramiye alamıyorum. Fakat emekliliğine 3, 4 yıl kalmış biri SSK veya Bağ-Kur’dan çıkıp Emekli Sandığı mensubu olsa Emekli Sandığı’ndan emekli olup, ikramiyesini alabiliyor. Bu haksız bir uygulama değil mi? Emekli ikramiyemi alabilmem için bir yol var mı?



Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .