Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

Bugünlerde İsteğe Bağlı Sigortalıların Kafalarındaki Soru İşaretleri

26 Mayıs 2009 Salı

Bugünlerde İsteğe Bağlı Sigortalıların Kafalarındaki Soru İşaretleri

Image27.05.1970 doğumluyum. 02.02.1993 sigortalılığa başladım. 02.09.2000’e kadar çalışarak 2005’den bu yana isteğe bağlı SSK’lı olarak prim ödüyorum. Halen Ocak 2009 itibariyle 2 bin 687 gün primim var.

1. Bundan sonra normal ve yaştan emeklilik için ne yapmalıyım? 01.10.2008’den sonra isteğe bağlı primlerin Bağ-Kur’a sayılacağını yazılarınızda belirtiyorsunuz. Bu durumda SSK’dan emeklilik hakkını kaybetmeden ne kadar süre çalışarak, ne kadar süre isteğe bağlı olarak ödemeliyim?

2. Emekli olunca veya olmadan vefatım halinde eşime ve çocuklarıma aylık bağlanır mı? Eşim vefat ederse bana aylık bağlanır mı?

3. Emekli Sandığı emeklisi eşimin sağlık yardımı hakkından faydalanabilir miyim? Faydalanamazsam ne yapmalıyım?

4. Emekli olmaktan vazgeçip primlerimi geri alabilir miyim? Bunu tavsiye eder misiniz?

Tülay KURU/HATAY

Sayın Okurum,

1. Vermiş olduğunuz bilgilere göre 5 bin 600 günle 4/a sigortalılığından normal emekliliğiniz için kalan 2 bin 913 günün son bin 260 gününü (3,5 yılını) hizmet akdine tabi çalışarak öderseniz 27.05.2019’da emekli olabilirsiniz. 3 bin 600 günle de 27.05.2028’de emekli olabilirsiniz. Bu defa yalnızca 913 gün prim ödemeniz yeterlidir. Bu kadar primi isteğe bağlı da çalışarak da ödeyebilirsiniz.

2. Sizin veya eşinizin vefatı halinde kalan evlenmediği sürece dul aylığı alabilir. Çocuklarınız da yaş ve cinsiyet durumuna göre yararlanabilirler. Çocuklarınız kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması şartıyla çocuklarınızdan;

a) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayan çocuklara veya,

b) SGK Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirip malûl olduğu anlaşılan çocuklara,

c) Kızınıza yaşı ne olursa olsun evli olmaması, evli olmakla beraber sonradan boşanması veya dul kalması halinde,

yetim aylığı bağlanır.
3. İsteğe bağlı prim öderken Emekli Sandığı emeklisi eşinizin sağlık yardımı hakkından yararlanamazsınız. Bunun için SGK’dan kendi sigortalılığınızdan dolayı provizyon açtırmalısınız. Prim ödemeyi keserseniz 3 ay sonra eşinizin sağlık yardımı hakkından yararlanmaya başlayabilirsiniz.

4. Şimdi emeklilikten vazgeçerek primlerinizi geri alamazsınız, bunun için yaş haddinizi prim ödemeden beklemeniz gerekir. Zira toptan ödeme yaşlılık aylığı bağlanması için gerekli yaş şartını doldurduğu halde malûllük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan sigortalılara ödenen bir haktır. Zaten ben de primlerinizi toptan ödeme biçiminde geri almanızı önermiyorum.



Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .