Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

Özürlü emeklisi, emeklilikte çalışabilir mi?

26 Mayıs 2009 Salı

Soru: Sadettin Bey, ben internette araştırma yaparken Behçet Hastalığı ile ilgili bir yazınızı gördüm. Bu konuyla ilgili ufak bir sorum olacaktı. Cevap verirseniz çok memnun olurum.

1. Behçet hastası bir kişi işte çalışmaya devam edebilir mi? Mesela % 60 raporu olup emekliye ayrılmış bir Behçet hastası destek primi ödeyerek çalışmaya devam edebilir mi?

2. Rapor % 60′ın altındaysa özürlü kapsamında bir işyerinde çalışmaya devam edebilir mi?

Soner Akdoğan

Cevap: Değerli okurum, bir kimsenin emeklilik sonrası çalışması hastalığının türüne göre değil, malulen mi yoksa özürlü sıfatıyla erken emekli mi olduğuna bakılarak belirlenir.

Sorunuzda malulen emekliliği mi yoksa özürlü sıfatıyla erken emekliliği mi kastettiğinizi tam anlayamadım. Ancak her iki ihtimal için de cevap verelim.

Malulen emekli olanların yeniden çalışması. Bu kapsamda emekli olan sigortalılar (SSK, Emekli Sandığı, Bağ-Kur) malulen emekli olduktan sonra tekrar çalışmaya başlarlarsa malullük aylıkları kesilir. Bu kişilerin sosyal güvenlik destek primi ödeyerek, hem çalıştıkları işyerinden ücretlerini hem de malullük aylıklarını alma hakları yoktur.

Özürlü sıfatıyla erken emekli olanların yeninden çalışması. Bu kapsamda emekli olan engelliler, tıpkı diğer emeklilerde olduğu gibi sosyal güvenlik destek primi ödeyerek, hem emekli aylıklarını hem de çalıştıkları işyerindeki ücretlerini alabilirler. Zira bu kişilerin aslında normal emeklilerden bir farkı yoktur. Sadece özür durumlarına göre emeklilik şartları kolaylaştırılmıştır.

Sorunuza tekrar dönecek olursak, bir kimsenin emeklilikte yeniden çalışmaya başladığında emekli aylığının kesilmesi, hangi hastalıktan özürlü olduğuna değil, emeklilik türüne bakılarak belirlenir. Yani özürlü sıfatıyla erken emekli olmuşsa Behçet hastası da destek primi ödeyerek yeniden çalışmaya başlayabilir.



Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .