Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

2006 yılında borcunu yapılandıran ancak taksitlerini ödeyemeyenler

17 Ocak 2009 Cumartesi

2006′da prim borçlannı yeniden yapılandıran ancak, taksitlerini öngörülen sürelerde ödeyemediğinden, yapılandırması bozulanlara, iki seçenek sunuluyor:

1) 2006′da prim borçlarını yeniden yapılandıran, ancak taksitlerini ödeyemediğinden, yapılandırması Haziran 2008 sonuna kadar bozulanlar, 28 Temmuza kadar kadar yazılı olarak başvurarak, ödeyemediği veya eksik ödediği taksitlerin ödeyecekleri tarihe kadar ayn ayn ödeyebilecek. Bir önceki aya ait YTL cinsinden iskontolu ihraç edilen, Devlet İç Borçlanma Senetlerinin, aylık ortalama faiz oranına 1 puan eklenerek bulunacak faiz oranının, bileşik bazda uygulanması sonucunda hesaplanacak faiziyle birlikte, borç aslının başvuru tarihinden itibaren altı ay içinde ödenecek. Başka bir ifadeyle, taksit ödemediği için yapılandırma hakkını kaybedenler, geçmiş taksitlerini faiziyle birlikte 6 ay içinde ödemek şartıyla, tekrar yapılandırma hakkı kazanacak ve 2006′daki taksitlendirmedeki, taksitlerini vadelerinde ödeyerek borçlarından kurtulacaklar.

Örnek: 30 bin YTL Bağ-Kur prim borcunu Mayıs 2006′da, aylık 500 YTL olmak üzere, 60 ay takside bağlatan, 18 taksit ödemesine rağmen üst üste 6 taksidini ödeyemediğinden dolayı yapılandırması bozulan ve taksit hakkını kaybeden Ahmet Bey, ödeyemediği 6 taksit tutan olan 3000 YTL’yi hesaplanacak gecikme faiziyle birlikte, 6 ay içinde ödeyecek ve 2006′daki yapılandırması ihya edilecek. Kalan 36 taksidini vadesinde ödeyerek borcundan kurtulacak.

2) 2006′da prim borçlannı yeniden yapılandırarak takside bağlatan, ancak taksitlerini ödeyemediğinden, yapılandırması bozulanlann, ödedikleri taksit tutarlan, prim borcuna mahsup edilecek ve kalan prim borcu ile işletilen faizler dikkate alınarak, yeni yasa kapsamında peşin veya 24 aya kadar taksitle ödeme imkanı sağlanacak.

Örnek: 2006 yapılandırmasından yararlanarak SSK prim borcunu 60 ay taksite bağlatan, 14 taksit ödedikten sonra taksitlerini ödeyemediğinden dolayı yapılandırması bozulan Ahmet Bey, borcunu peşin öderse, gecikme zammının yüzde 85′i, 12 ay taksitle öderse yüzde 55′i, 24 ay taksitle öderse yüzde 30′u silinecek.

Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .