Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

Davayı kazanmamanız için bir neden yok

17 Ocak 2009 Cumartesi

Soru: 1 Eylül 1990′da anonim şirket kurucu ortağı olmam nedeniyle Bağ-Kur sigortalılığın tescil edildi. Ortağı bulunduğum anonim şirket 31 Aralık 1991′de tasfiyeye gitti. Tasfiyeden hemen sonra hizmet akdi ile sosyal sigortalar kurumu sigortalısı olarak çalışmaya başladım.

Şu anda SSK’dan emekliliğim dolmuş olduğundan tahsis talebinde bulundum. Bağ-Kur ile yapılan yazışmalarda şirketin tasfiye hali devam ettiğinden, Bağ-Kur sigortalılığın da devam etmekte olup tarafıma borç çıkartılmıştır. Yasalara göre şirketin tasfiyeye girdiği tarih olan 31 Aralık 1991′ den itibaren hizmet akdi ile SSK sigortalısı olarak çalıştığım için Bağ-Kur sigortalılığımın 31 Aralık 1991 itibarıyla sona ermesi gerekmez mi?

Cevap: 5 yıl ve daha fazla prim borcunuz olduğundan, isterseniz Bağ-Kur’un Ek 19′uncu madde hükmüne göre, Bağ-Kur’a yazılı olarak başvuruda bulunarak sigortanızı durdurmak suretiyle, prim borcunuzu sildirebilirsiniz. Ancak, Ek 19′uncu madde 1 Ekim 2008′e kadar yürürlükte olmasına karşın, Bağ-Kur, yasanın bu açık hükmünü uygulamıyor. Bağ-Kur’un da bir suçu yok. Çünkü, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın emrini yerine getirerek uygulamıyor. Ek 19′uncu maddenin uygulanmamasının geçerli bir nedeni yok. Hukukun üstün olduğu ülkelerde yürürlükte olan bir yasa hükmünün, bireyin talebine rağmen uygulanmaması olsa olsa suç olabilir. Kurum açıklamasa da, Ek 19′uncu madde uygulama nedeni 8 Mayıs 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve tamamı 1 Ekim’de yürürlüğe girecek olan yeni Sosyal Güvenlik Yasası’nın, geriye dönük olarak 30 Nisan 2008 itibanyla uygulamaya konan birkaç maddesinden biri olan, sizin gibi 5 yıl ve daha fazla prim borcu olanların prim borçlannın silinmesiyle ilgili, geçici 17′nci maddedir. Bu madde hükmüne göre, Sosyal Güvenlik Kurumu bir genel tebliğ yayımlayarak, 5 yıl ve daha fazla Bağ-Kur prim borcu olanlara prim borçlarını 6 ay içinde ödemedikleri takdirde, sigortalılıklarının durdurulacağını duyuracak. Tebliğ yayımlandıktan sonra, 6 ay içinde borcunu ödemeyenlerin sigortalılıkları durdurulacak ve sigortalının prim borcu silinecek. 30 Nisan 2008′ den itibaren sigortalılığın’ durdurularak prim borcunun silinmesi için yürürlükte iki yasa • maddesi var. Bunlardan biri sigortalı lehine hüküm ifade eden 1479 sayılı yasanın
Ek 19′uncu maddesidir. Diğeri de sigortalı aleyhine hüküm ifade edilen 5510 sayılı
yasanın geçici 17′nci maddesidir. Sonuç olarak, ek 19′uncu madde hükmüne göre, sigortalılığınızın durdurulmasını talep ederek, borcunuzu sildirir ve SSK’ dan emekli olabilirsiniz. Bağ-Kur’ a yazılı olarak sigortanızın durdurularak prim borcunuzun silinmesi için başvuruda bulunun. Sigortalılığınızın durdurulması halinde SSK’ dan emekli olacağınızı, talebinizin reddedilmesi halinde, yasanın açık hükmünü uygulamayanlar hakkında, yasal takibat yapacağınızı belirtir. Talebiniz reddedilirse, vakit geçirmeden İş Mahkemesi’ne dava açın. Davayı kazanmamanız için bir neden yok.

Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .