Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

Af için son dört gün, kaçıran pişman olacak

17 Ocak 2009 Cumartesi

Af için son dört gün, kaçıran pişman olacak
Kamuoyunda Af yasası olarak algılanan, SSK ve Bağ-kur prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenleme için başvuru süresi 28 temmuz Pazartesi günü, mesai saati sonunda bitiyor. Düzenleme ile prim borcu olanlar çok büyük avantaja sahip oluyor.
Görülmemiş duyulmamış avantaj
26 Mayıs 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 5763 sayılı yasa ile prim borçlanma getirilen ödeme kolaylığında, prim borcunu peşin ödeyenlere bugüne kadar görülmemiş, duyulmamış oranda avantaj sağlanıyor. Af ile gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 85′i siliniyor. Örneğin, 20 bin YTL prim, 80 bin YTL gecikme zammı ve cezası olmak üzere 100 bin YTL prim borcu olan biri, yazılı başvuruda bulunup, başvuru tarihinden itibaren bir ay içinde 20 bin YTL prim aslı ile 12 bin YTL gecikme zammı olmak üzere 32 bin YTL ödediğinde, gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun kalan yüzde 85′i olan 68 bin YTL siliniyor.
Aftan yararlanan prim borçları
5763 sayılı yasa ile getirilen avantajdan yararlanan prim borçlan. Mart 2008 ve önceki dönemlere ait olup, başvuru tarihine kadar ödenmemiş olan,

• SSK prim borçlan, gecikme cezası ve gecikme zammı,

• İşsizlik sigortası prim borçlan, • İdari para cezalan,

• Sosyal yardım zammı,

• 31 Mart 2008′e kadar bitirilmiş olan özel bina inşaatı ile ihale konusu işlerden Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan ön değerlendirme, araştırma ve tespit sonucunda yeterli işçilik bildirmediği anlaşılanlann fark işçiliğine ilişkin borçlan (başvuru haziran sonu olarak belirlendiğinden başvuru süresi geçmiş bulunuyor), # Mayıs 2003 ile Mart 2008 dönemi arasında isteğe bağlı sigortalılığın devam ettiği süre içindeki prim borçları,

• Topluluk sigortasına tabi olanların, Mart 2008 öncesi prim borçlan,

• 31 Mart 2008′e kadar olan Bağ-Kur prim borçlan, gecikme cezası ve gecikme zammı,

• 31 Mart 2008′e kadar olan Bağ-Kur Sosyal Güvenlik Destek Prim borçlan,

• 31 Mart 2008′e kadar olan Tarım Bağ-Kur’u prim borçlan,
Kısa olan süre yetersiz kaldı
Bu düzenleme için maalesef başvuru süresi kısa ve yetersiz kaldı. Çünkü, Sosyal Güvenlik Kurumunun, yasanın nasıl uygulanacağının usul ve esaslarını belirleyen, 3 Haziran 2008 tarihli 2008/50 sayılı Genelgesinin İl Müdürlükleri’ne ulaşması 10 gün gecikmeli oldu.
Bu da il müdürlüklerinde izdihama yol açtı. Ancak, bilmenizde yarar var, başvuru posta kanalıyla da yapılabiliyor. Başvurularını posta kanalıyla yapacak olanlar talep dilekçelerini iadeli taahhütlü postaya vermelerine özellikle dikkat etmelidir. Çünkü, başvuru dilekçesinin iadeli taahhütlü postaya verildiği tarih, dilekçenin kuruma veriliş tarihi olarak kabul ediliyor. Adi postada ise dilekçe postanın kurum kayıtlarına ulaştığı tarihte verilmiş sayılıyor. Yasa prim borçlusuna, peşin, 12 taksit ve,24 taksite kadar ödeme olmak üzere üç değişik seçenek sunuyor.
Gecikme cezası ve zammının yüzde 85′i silinecek
Başvuru tarihinden itibaren prim aslı ile başvurunun yapıldığı ayın sonuna kadar hesaplanacak gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 15′inin, başvuru tarihini takip eden ay içinde ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 85′i silinecek.
Örneğin, SSK’ya 20 bin YTL prim, 80 bin YTL gecikme cezası ve gecikme zammı (temmuz sonuna kadar hesaplanan) olmak üzere 100 bin YTL borcu olan bir işveren, temmuz ayı içinde ödeme kolaylığı yasasından yararlanmak için başvuruda bulunup, 20 bin YTL prim aslı ile 80 bin YTL gecikme zammı borcunun yüzde 15′i olan 12 bin YTL’yi (toplam 32 bin YTLyi) en geç başvuru tarihini takip eden bir ay içinde ödemesi halinde, gecikme zammı borcunun yüzde 85′i olan 68 bin YTL borç silinerek, borç sıfırlanacak. Yasa peşin ödemeyi teşvik etmek için, gecikme zammı ve gecikme cezasının yüzde 85′ini silme gibi bir büyük imkan sağlıyor. Adeta borçlulan peşin ödemeye mecbur ve mahkum ediyor.
Her türlü borçlanmaya değer
Prim borcu olanlar her türlü imkanı kullanarak, son yıllann en avantajlı düzenlemesinden yararlanmalı. Gerekirse malını mülkünü satarak, hatta banka kredisi kullanarak prim borcunu peşin ödemesinde yarar var. Bu fırsat bir daha gelmez. Nitekim, yetkililer hafta başında, Halk Bankası ile prim borcunu af kapsamında ödeyeceklere kredi verilmesi hususunda anlaşmaya vardıklannı açıkladılar. Aftan yararlanarak kendi imkanıyla prim borcunu ödeyemeyenler, Halk Bankasından kredi kullanarak prim borçlannı ödeyebilirler. Ayrıca borcun peşin ödenmesi hemen bugün yarın gidip paranın yatırılması anlamına da gelmiyor. Önemli olan bugün dahil önümüzdeki 4 gün içinde başvuruda bulunmak. Çünkü yasa, başvuru tarihini takip eden bir ay içinde ay sonuna kadar yapılan ödemeleri peşin ödeme kabul ediyor. Yasadan en son yararlanma süresi, 28 Temmuz 2008 olduğuna göre, son gün başvuruda bulunan kişi prim borcunu en geç 28 Ağustos 2008 tarihine kadar ödeyebilecek.
12 taksit ödeyenin gecikme zammının yüzde 55′i silinecek
Prim borcunun aslı ile başvuru yapılan ay sonuna kadar hesaplanacak olan gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 45′inin 12 ay taksitle ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 55′i siliniyor. Örneğin, 40 bin YTL SSK primi, 200 YTL gecikme zammı borcu (haziran sonuna kadar hesaplanan) olan işveren, 40 bin YTL prim aslı ile 200 YTL gecikme zammı borcunun yüzde 45′i olan 90 bin YTL’yi 12 ay taksitle ödemesi halinde gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun yüzde 55′i olan 110 bin YTL borç silinerek sıfırlanacaktır. Ödenecek taksit tutarı, prim aslına, gecikme zammı ve gecikme cezası borcunun yüzde 45′inin ilave edilerek bulunacak tutann taksit sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanacaktır. Yukarıdaki örnekte, 40 YTL prim borcuna, gecikme zammı ve gecikme cezasının yüzde 45′i
olan 90 bin YTL ilave edilmesi suretiyle bulunacak olan 130 bin YTL 12 ye bölünerek bulunacak olan 10.833 YTL bir aylık taksit tutarını oluşturacaktır. İlk taksit ödemesi ise başvurunun yapıldığı ayı takip eden aydan başlayacak. Örneğimizdeki ilk taksit Ağustos 2008de ödenecektir.
24 ay taksitte gecikme zammının yüzde 30′u siliniyor
Prim borcunun aslı ile başvuru yapılan ay sonuna kadar hesaplanacak olan. gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 70′inin 24 ay taksitlendirilerek ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 30′u siliniyor.
ÖmeK: SSK’ya 60 bin YTL prim, 240 bin YTL gecikme zammı borcu (haziran sonuna kadar hesaplanan) olmak üzere 300 bin YTL. borcu olan iş adamı,
25 Temmuz 2008′de ödeme kolaylığı yasasından
yararlandığında, borcunun yüzde 70′i olan 168 bin
YTL nin 24 ay taksitle ödemesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun yüzde 30′u olan 72 bin YTL borcu silinecek. Taksit tutan prim aslına gecikme zammı ve gecikme cezası borcunun yüzde 70′inin ilave edilerek bulunacak tutann 24 takside bölünmesi ile hesaplanacak.
Kurum yeni yasaya göre ödenecek borcu hesaplayamıyor

2006 yılında prim borcu yapılandıranlar, aftan yararlanmak için, yeni yasaya göre borç tutarını bilmeleri gerekiyor. Çünkü, yeni yasa ile 2006′daki yasaya göre borç tutarlarını karşılaştırarak, avantajlı olanı tercih edebileceklerdir. Ancak, borçlu bu hakkını doğru dürüst kullanamıyor. Çünkü, SSK ve Bağ-Kur, yeni yasaya göre ödenmesi gereken prim borcunu hesaplayamıyor. İlgili memurlar, durumun bilgisayar programından kaynaklandığını belirtiyorlar. Küçük bir bilgisayar programı ile çözülebilecek sorun, ilgisizlikten dolayı giderilemiyor. Kurumun bir an önce bilgisayar programını düzelterek, yeni yasa kapsamında ödemesi gereken borç tutarını soranlara, borcun tutarını bildirebilmelidir.

Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .