Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

3.5 dolarla Yurtdışı Borçlanması tarih oldu

4 Şubat 2009 Çarşamba

Soru: Ben yurtdışında çalışan bir Türk işçisiyim. Yeni sosyal güvenlik yasasının bizim Türkiye’de emekli olmamızı zorlaştırdığını duydum. Daha önce günlük 3.5 dolardan ödeme yaparak emekli olabiliyorduk. Yeni yasa bizim durumumuzda ne tür bir değişiklik yarattı.

Ömer-Almanya

Cevap: Duyumlarınız maalesef doğru. 8 Mayıs 2008 tarihine kadar sizin gibi Yurtdışında çalışan vatandaşlarımız, yurtdışındaki çalışma sürelerini günlüğü 3.5 ABD doları üstünden borçlanarak emekli olabiliyorlardı. Yeni yasa ile 8 Mayıs 2008 den itibaren borçlanma usulü değiştirildi ve dövizle borçlanma usulü tarih oldu.

8 Mayıs 2008 den itibaren bir günlük yurtdışı çalışması için: borçlanma yapacak kişinin prime esas günlü kazancın alt sınırı(günlük asgari ücret olup bugün için 22.20 TL dir) ile üst sınırı (günlük asgari ücretin 6.5 katı olup 144.30 TL dir) arasında belirleyeceği kazanç tutarı üstünde yüzde 32 oranında borçlanma bedeli ödenecek. Bir günlük yurtdışı çalışması için en az 7.10 TL, bir aylık yurtdışı çalışması için 213.12 TL ve yıllık yurtdışı çalışması için ise 2.557.44 TL borçlanma beldi ödenecek. Örneğin; 25 yıl yurtdışında çalışan biri 63.936 TL borçlanma bedeli ödeyecek.

Ayrıca önceki uygulama da borçlanma bedeli emekli olunana kadar ödenebilirken, yeni uygulamada 3 aylık ödeme süresi getirildi. Borçlanma bedelinin tebliğ tarihinden itibaren en geç üç ay içinde özenmesi zorunlu



Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .