Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

Şirket çalıştırdığı emekli için ödediği destek primini gider yazar

4 Şubat 2009 Çarşamba

Soru: Emekli sandığından emekli öğretmenim. Kendime ait limitet bağlı dershanede müdür olarak görev yapmaktayım. Sosyal güvenlik destekleme primi yatırmam gerekir mi? Eğer gerekiyorsa bunu vergiden düşebilir miyiz? Gelir vergisinin 41/2 maddesi ile ne düzeyde örtüşür?

Kemal Özen

Cevap: Limitet şirketten ücret alıyorsanız, ücretinizden yüzde 7.5 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilmesi gerekir. Şirkette yüzde 23.5 oranında(işyerinizin iş kazası ve meslek hastalığı prim oranı yüzde 1 olduğu hesabıyla)destek primi işveren payı olarak ödeyecek. Sonuç olarak, her ay ücretinizin toplam yüzde 31 i kadar destek primi ödenmesi gerekiyor. Ücret ve işveren prim hissesini şirketiniz gider yazarak, kazancından indirebilir. Gelir Vergisi Kanunun 41/2 nci maddesi gerçek kişilerin ticari kazancını tespiti için hüküm ifade etmekte olup, tüzel kişiliğe sahip şirketleri kapsamamaktadır.


Şirketten ücret almıyorsanız, şirket ortağı olarak destek primi ödemek zorundasınız. 1 Ekim 2008 den sonra emekli aylığınızdan 2008 sonuna kadar yüzde 12, 2009 da yüzde 13, 2010 da yüzde 14 ve 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren de yüzde 15 oranında destek primi kesilmesi gerekmektedir



Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .