Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

Yeni e-Devlet’te sosyal güvenliğin eskisi var

4 Şubat 2009 Çarşamba

www.türkiye.gov.tr web sayfası açıldı ve tüm devlet hizmetlerine buradan ulaşabileceğiniz gibi kamu kurumlarının yaptıkları hizmetlerin neler olduğunu da bu sayfadan öğrenebiliyorsunuz. Ancak benim uzmanlık dalım olan sosyal güvenlikteki bütün bilgiler HATALI VE EKSİK

1-e-devlet sayfasında Sosyal Güvenlik Reformu’nun esamesi bile yok

Memur rehberi yapmışlar, 5434 sayılı Kanun’dan bahsediyor,

İşçi rehberi yapmışlar, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’ndan bahsediyor,

Serbest çalışan rehberi yapmışlar 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu’ndan bahsediyor.

Ancak bu kanunların hiçbiri yok, hepsinin yerine 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu var ama bundan SGK ve de e-devletin haberi yok. Haberleri olmadığından da vatandaşları bilgilendiremiyorlar.

SGK’nın Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü’nün de bir şeyden haberi yok, vatandaş bilgilendirmesinde,· Bağ-Kur’lular için olmayan basamaklardan bahsediyor,· Eş ve çocuklar için 6 aylık vizite kağıdından bahsediyor,· Sanki önüne konulan üç keçiden ikisini kaybetmiş çobanlar gibi görevini eksik yaptıklarını e-Devlet kapısından halka duyuruyorlar, komik hale

geliyorlar.· Sosyal Güvenlik Reformu’nun altında nasıl kaldıklarını, beceremedikleri ilan ediyorlar.

Vatandaşları en temel sosyal güvenlik haklarını nasıl kullanacakları konusundaki bilgilendirme amaçlı SGK linklerindeki rehberlik bilgilerinin dört yıldır yıldır saati durmuş vaziyette. Yani “Sigortalı Rehberi”, Serbest Çalışan Rehberi” “Memur Rehberi” gibi bölümlerdeki son birkaç yıldaki bilgiler güncel değil ve yurttaşlarımız özellikle buraları açtıklarında yanlış yönlendirilmiş oluyorlar.

2- e-Devlet’te emeklilik müracaatını becerememişler

Tıpkı borçlanmalar için genelge çıkaramayan, bilgisayar programı yazdıramayanlar e-Devlet’e geçerken en önemli amaç olan vatandaşın elektronik ortamda başvuru yapması işlemini ise becerememiş, altından kalkamamışlar.· Şifreler PTT’den TC kimlik numaraları kullanılarak, devlet hizmetlerini tek bir kapıdan vatandaşa ulaştırmak amacı var ama uygulama yok. e-Devlet’ten şifreli işlem yapmak isteyen vatandaşlar PTT bürolarına gidip kendileri için özel olarak üretilecek şifrelerini alabilecekleri gibi diğer internet servis sağlayıcıların sundukları elektronik imza seçeneğiyle de e-Devlet’in kapısından içeri girmeyi başarabilecekler.

3- İtirazdan sonra sıra mahkemede

KEY konusunda yasa çıkarıldığında Tasfiye Halindeki Emlak Bankası ile SGK’nın durumunu bildiğimden yakında 6 milyon daha davamız olacak demiş ve

bu köşeden de yayınlamıştım. Bunun için kâhin olmaya da gerek yoktu çünkü belge ve bilgi saklama yükümlülüğü olan devlet belgeleri saklamamış ve bu belgeleri vatandaşın bulmasını istiyordu ve bu hukuki değildi. Öte yandan Emlak Bankası yönetimi ise bu işin altından kalkamayacağı her seferinde ben muhatap değilim diye açıklamaları ile kamuoyuna duyuyorken, SGK daha yasadan bile haberdar olmadığını bize itiraz için gelmeyin diyerek ortaya koyuyordu. Şimdi durum ortada 5,8 milyon itiraz var ama listenin 28 Aralık gününe kadar yetişmesi imkânsız gibi. Bu durumda tek çözüm mahkeme olacak.

4-Dilekçeleri buradan yayınlayacağım

Kamu kurumlarına itiraz eden, yaklaşık 1,5 milyon memurların dava açma yeri idari yargı mercileri olmalı ve dava açma süresi de dilekçelerine cevap verilmişse o günden itibaren 30 gün, verilmemişse de dilekçelerini verdikleri günden itibaren 90 gündür. O halde ayrı bir yasa çıkmazsa kamu görevlileri için dava açma süresi fazla değildir.

Emekliler ve çalışanlar için iş mahkemelerinde dava açılmalıdır ve onların dava açma süresi genel zamanaşımı süresi olmalı. İşte bu konularda yakında bu köşeden sizlere her bir senaryoya göre ayrı ayrı dava dilekçeleri hazırlayıp yayınlayacağım.

KEY için dava dilekçeleri yayınlayacağız

Okurlarımızdan binlercesinden KEY ile sorular ve sorunlar geliyor ama bunları şu an cevaplandırmıyorum çünkü henüz yasal prosedür sona ermedi.

1-İkinci KEY listeleri 28 Aralık’ta yayınlanmalı

İlki 27-28 Temmuz 2008 günü Resmi Gazete’de yayımlanan, KEY listelerine itirazlar 5664 sayılı Kanun gereğince 28 Ekim 2008 gününe kadar yapıldı. KEY paralarının tamamen veya kısmen alamayan 6 milyon kişinin itirazları sonrasında SGK ve kamu kurumları araştırma yapıyorlar ve ikinci liste Kanun gereğince 28 Aralık 2008 günü Resmi Gazete’de yayımlanmalı.

2- 5 milyon 800 bin kişi itiraz etti

İtirazları incelemeye alan SGK’nın, 28 Aralık gününe kadar incelemeleri yetiştirme imkanı yok gibi görünüyor. Hatta duyumlara göre, iki ay içinde tamamlayarak Tasfiye Halindeki Emlak Bankası’na devretmesi gereken SGK, kontrol edilmesi gereken hak sahibi sayısının 5.8 milyona ulaşması nedeniyle, listeleri teslim edemeyeceğini düşünerek, Hazine Müsteşarlığı’ndan erteleme için yasa çıkarılmasına başvurmuş. Gelen bilgilere göre; 1987-1995 arasında memur olup da itirazlarını kamu kurumlarına yapanların sayısının 1,5 milyon olduğu, SGK’ya itiraz eden emekliler ile işçilerin dilekçesi sayısı ile 4,3 milyona ulaştığı şeklindedir yani toplam itiraz dilekçesi sayısı 5,8 milyon

Kaynak:Akşam Gazetesi



Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .