Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

Bağ-Kur’lular da Artık Askerliklerini Kısmen Borçlanabilirler

4 Şubat 2009 Çarşamba

05.01.1962 doğumlu olup, 20.04.1982 tarihinde Bağ-Kur sigortalısı oldum. 01.08.1982 tarihinde askere giderken Bağ-Kur sigortalılığımı bitirdim. Asker dönüşümden sonra 01.08.1984 tarihinde tekrar Bağ-Kur sigortalısı oldum ve hala kesintisiz devam etmekteyim. Askerlik borçlanmamı yapmayı düşünüyorum. Borçlanırsam ne zaman, borçlanmazsam ne zaman emekli olabilirim? Askerliğimi 18 ay değil de ihtiyacım kadar borçlanabilir miyim? Ramazan DEMİRAY

Sayın Okurum,

Vermiş olduğunuz bilgilere göre askerliğinizi borçlanmaksızın 4/b sigortalılığından (Bağ-Kur’luluktan) emeklilik yaşınız 48’dir. 1 Ekim 2008 öncesinde SSK’lılar ve Emekli Sandığı iştirakçisi memurlar askerliklerinden diledikleri kadarını borçlanma hakkına sahip bulunuyorken Bağ-Kur’lular askerliklerini borçlanmak istediklerinde tamamını borçlanmak durumundaydılar. Oysa 1 Ekim 2008’den sonra Bağ-Kur sigortalıları da artık askerliklerini kısmen borçlanma hakkına sahip bulunuyorlar.
Zira 5510 sayılı Kanun kapsamında aralarında ayırt edilmeksizin 4/a sigortalıları, 4/b sigortalıları ve 4/c sigortalıları borçlanılacak sürelere ait aylık prim tutarını, talepte bulundukları tarihte geçerli prime esas alt ve üst sınırlar arasında olmak üzere kendilerince belirlenen günlük kazancın yüzde 32’si oranında (Şu an en az 213 TL olarak) hesaplanacak.

Tahakkuk ettirilen borç tutarı, sigortalılara iadeli taahhütlü olarak tebliğ edilecek. PTT alındısının sigortalıya teslim edildiği tarih borcun tebliğ tarihi olacak.



Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .