Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

İsteğe bağlı prim ödeyenlere yazık oldu

3 Şubat 2009 Salı

Soru: 15 Mart 1963 doğumlu ev hanımıyım. 1 Mart 1999 tarihinde isteğe bağlı SSK primi ödemeye başladım. 1 Ekim 2008 tarihine kadar 3465 gün prim ödedim. Bu tarihten sonra ödediğim primler Bağ-Kur’a mı ödenmiş sayılacak? SSK’dan emekli olabilmem için, son 7 yılın 3.5 yıldan fazlasını SSK’lı olarak mı ödemem gerekiyor? Bağ-Kur’lu veya SSK’lı olarak hangi tarihte ve şartlarda emekli olabilirim? Hangisi benim için daha avantajlı olur? Ayrıca eşim 2004 yılında emekli sandığından emekli oldu. Bende emekli olduktan sonra eşim veya benim ölümümüz halinde, diğerimiz iki aylıktan da faydalanabilecek miyiz?

Ev Hanımı olduğum için eşimin sağlık yardımından faydalanmaktayım. Sahip olduğum bir güvence için neden benden ek prim ödemem isteniyor? Ayrıca yeni yürürlüğe giren yasa, hangi hakla benim yıllardır ödediğim isteğe bağlı SSK primlerini, bana tercih hakkı bile tanımadan, Bağ-Kur’a devrederek kazanılmış haklarımı elimden alabiliyor?

Fatma Alarslan

Cevap: 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı prim ödemelerinin 4/b sigortasına(eski adıyla Bağ-Kura) sayılması hususundaki eleştirinizde çok haklısınız. Bir hukuk devletinde bu tür bir uygulamanın olmaması gerekir. Normalde uygulamanın yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 den önce SSK ya isteğe bağlı prim ödeyenleri kapsamaması gerekiyordu. Maalesef ülkemizde yasa yaparken genel kabul görmüş hukuk kurallarına dikkate edilmemesi adeta alışkanlık haline geldi. Bu noktada SSK ya isteğe bağlı prim ödeyenler mağdur edildi.

Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. 2510 gün daha prim ödeyerek, 3465 gün olan prim ödemenizi 5975 güne tamamlamanız şartıyla 55 yaşınızı dolduracağınız 15 Mart 2018 tarihinde emekli olabilirsiniz. Bu takdirde 41 ay isteğe bağlı prim ödeyip kalan 1280 gün prim eksiğinizi sigortalı bir işte çalışarak ödemeniz halinde, Bağ-Kura tabi olmadan aynı şartlarla emekli olabilirsiniz.

Ayrıca 135 gün daha prim ödeyerek, prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 55 yaşlınızı dolduracağınız 15 Mart 2018 de kısmi yaşlılık aylığı ile de emekli olabilirsiniz(yaş haddinden emeklilik). 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı sigortalılar genel saplık sigortası kapsamına alınarak sağlık yardımlarından yararlanmaları sağlandı. İsteğe bağlı prim öderken eşinizden sağlık yardımı alamazsınız. İkisi de emekli aylığı alan eşten birinin vefatı halinde diğer eşe dul aylığı bağlanır.



Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .