Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

Serbest çalışan engellide erken emekli aylığı alacak

3 Şubat 2009 Salı

Soru: Ben özürlü bir çalışanım. Yeni sosyal güvenlik yasası’yla özürlülerin emekli olmalarının zorlaştırıldığını duydum. Bu konuda bana bilgi verir misiniz. Sakatlık derecesine göre mi emeklilik zorlaşacak. Bir özürlünün emekli olabilmesi için hangi koşullar gerekiyor.

Kemal

Cevap: Sizin gibi 1 Mayıs 2008 tarihinden önce sigortalı olanlar eski yasa şartlarıyla emekli olacaklarından, yeni yasa emekli olma yaşınızı değiştirmedi. Eski yasaya göre emekli olma şartlarını, sigortalılık süresi ve özür derecesi kriterleri belirliyor. Emeklilik için yaş şartı aranmıyor.

Örneğin; 6 Ağustos 2008 tarihi itibariyle 9 yıldan fazla 12 yıldan az süredir sigortalı olan, vergi indirim hakkı almış yüzde 40 özürlü biri, 16 yıl sigortalılık süresi ve 3760 gün prim ödeme şartıyla emekli olabiliyor.

Yeni yasa Bağ-Kurluları da kapsama alarak, özürlülerin erken emekli olmasına ilişkin uygulamanın kapsamını genişletti. Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce malûl sayılmayı gerektirecek derecede(yüzde 60 oranında) hastalık veya özürlü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılar, en az 15 yıl sigortalılık süresi ve 3960 gün prim ödeme şartıyla emekli olabilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilen hastanelerin sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

-Yüzde 50 ila yüzde 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,

- Yüzde 40 ila yüzde 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün prim ödemek şartıyla emekli olabilecekler.



Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .