Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

Yazılı başvuru ile sigortanızın devam ettirilmesini talep etmeliydiniz

3 Şubat 2009 Salı

Soru: 30 Eylül 1962 doğumluyum. Mayıs 1984 Bağ-Kur girişliyim. 1991 tarihine kadar vergi kaydım vardı. O tarihten sonra kapattım. Ve şoför olarak esnaf sicilim devam etti. Bağ-Kurla birlikte 2006 yılında esnaf sicilimi ve esnaf odası kaydımı kapattım. Günümüze kadar olan Bağ-Kur borçlarımı yapılandırmadan yararlanıp peşin ödedim. Bağ-Kura hiç borcum yok. Ne zaman emekli olabilirim emekli olurken bana zorluk çıkarırlar mı? Çünkü üzerimde hiçbir şey yok. Yani vergi kaydım yok.

Yakup Dağ

Cevap: 1 Haziran 2002 tarihi itibariyle 25 tam yıl prim ödeme süresini doldurmaya 6.5 yıldan fazla 8 yıldan az süre kalanlar emekli olmak için, 25 tam yıl(9000 gün) prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Mayıs 2010 tarihine kadar prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla çıkartmanız şartıyla, 48 yaşınızı dolduracağınız 30 Eylül 2010 tarihinde emekli olabilirsiniz.

4 Ekim 2000 tarihine kadar vergi, meslek odası ve esnaf sicili kayıtlarına göre, Bağ-Kur sigortalısı olunmaktaydı. Ancak, bu tarihten itibaren vergiden muaf esnaf hariç, sadece vergi kaydına göre Bağ-Kurlu olunmaya başlandı. Bu tarihten önce meslek odası veya esnaf sicil kaydına göre sigortalı olanların sigortalılıkları bu tarihten itibaren de devam ettirildi. Ancak 21 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe konan 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun 7 nci maddesi ile, vergi kaydı olmayan ve vergiden muaf olmayan esnafın sicil kayıtları 15 Ağustos 2005 tarihi itibariyle silinmiştir. Bu durumda olan, yani vergi kaydı olmayıp esnaf sicil kaydı ile Bağ-Kur sigortasını devam ettirenlerin haklarının ölmemesi için 5362 sayılı yasanın geçici 3 ncü maddesi hükmü ile, yükümlülüklerini yerine getirenlerin Bağ-Kur sigortalılıklarının devam ettirilmesi sağlanmıştır. Bu maddeden yararlanarak sigortalılığını devam ettirmek isteyenlerin Bağ-Kura yazılı olarak başvurup, yükümlülüklerini yerine getirerek sigortasını devam ettirmek istediklerini beyan edip, primlerini de düzenli olarak ödemeleri gerekiyordu. Dilekçe vermemeniz ve primlerinizi af kanunundan yararlanarak toplu olarak ödemenizden dolayı, emekli olurken sorun yaşamanız muhtemeldir. Ancak, sorunu yargıda aşabileceğinizi düşünüyoruz.



Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .