Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

3.5 yıldan az prime ihtiyacı olanın isteğe bağlı prim ödemesinde sakınca yok

27 Ocak 2009 Salı

Soru: İsteğe bağlı olarak iki bin küsur gün prim ödedim. SSK şartlarında emekli olmak istiyorum. Fakat artık isteğe bağlı ödeyince Bağ-Kurlu olarak emekli olunuyormuş. Bunun doğruluğu nedir? Eğer böyle bir şey varsa, kalan iki yıl primi bir yere bağlı olarak mı ödeyeyim? Yoksa isteğe bağlı olarak ödemeye devam edeyim mi? Yardımcı olmanızı bekliyorum.

Cevap: Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri 4/b sigortasına(eski adıyla Bağ-Kura) sayılıyor. 1 Ekim 2008 den itibaren SSK ya isteğe bağlı sigortaya prim ödenemiyor. 1 Ekim 2008 den önce sigortalı olanlar, son yedi yılda(primi ödenmiş son 2520 günde) fazla prim ödenen kurumdan emekli olduğundan, son yedi yılında isteğe bağlı sigortaya 1260 gün(3.5 yıl) ve daha fazla prim ödeyenler, Bağ-Kur şartlarıyla emekli olmak zorunda kalabilirler. Bağ-Kur şartlarıyla emekli olmak zorunda kalmak ise, yüzde 80 lere kadar varan oranda daha fazla prim ödemek anlamına geliyor. Çünkü erkek sigortalılar sigorta başlangıç tarihine göre SSK dan 5000 gün ile 5975 gün arasında prim ödemesiyle emekli olurken, Bağ-Kurdan emekli olması için en az 9000 gün prim ödemeleri gerekiyor.

1 Ekim 2008 tarihi itibariyle emekli olmak için 1260 günden az süre kalanların isteğe bağlı prim ödemelerinde bir sakınca yok. Çünkü, Bağ-kura 1260 günden az prim ödeyeceklerinden son yedi yılda SSK ya daha fazla prim ödemeleri olacağından SSK şartlarıyla emekli olabilecekler. Sonuç olarak emekli olmak için 2 yıl(720 gün) prim eksiğiniz varsa, isteğe bağlı prim ödemeniz de bir sakınca yok. İsteğe bağlıya 720 gün ödseniz de SSK dan emekli olabilirsiniz.



Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .