Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

Yaş haddini beklerken tazminat alabilirsiniz

27 Ocak 2009 Salı

Yaş haddini beklerken tazminat alabilirsiniz

R.Aslan-İlk defa 26 Mart 1980 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. 16 Mayıs 1963 doğumluyum. Prim ödeme gün sayım 8000 günü geçti. Emeklilik için yaşımın dolmasını bekliyorum. Bu arada, işverenimle anlaşmazlığa düştük. İş yerinden ayrılmak istiyorum ama kıdem tazminatı konusunda kafam karışık. Sosyal Sigortalar Kurumunun yayınladığı genelgeye göre 60 yaşından önce işten ayrılanlara emeklilik için yaş beklerken yazı verilmiyormuş. Bazı kişiler ise işten çıkarsan kıdem tazminatı alabilirsin diyor. Bu konuda doğru olan bilgiyi almak için size yazmaya karar verdim. Şu an işten ayrılırsam yaş haddini beklediğim için kıdem tazminatı alabilir miyim? Sosyal Sigortalar Kurumu emekliliğe hak kazanmıştır, kıdem tazminatı alabilir diye bir yazı verir mi? Ne zaman emekli olabilirim?
Sosyal Sigortalar Kanununa tabi çalışan sigortalıların emeklilik süreleri 4447 sayılı Kanunun getirdiği düzenlemeye göre kademeli olarak artırılmıştı. Bu düzenleme yapılırken, İş Kanununun “kıdem tazminatı”nı düzenleyen ilgili maddesine yapılan ek ile, 25 yıllık sigortalılık süresini ve Kanunun aradığı prim ödeme gün sayısını tamamlayan sigortalıların, emekli olmak için gerekli olan yaş haddini beklerken işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatı almalarına imkan tanınmıştır.
Kanunda sadece 25 yıllık sigortalılık süresi değil, en az 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödemesi olanların da yaş haddini beklerken kıdem tazminatı almalarının yolu açılmıştı. Ancak, bu konu SSK tarafından çıkarılan bir yazı ile, 25 yıl sigortalılık süresi ve en az 4500 gün prim ödemesi olanların yaş haddini beklerken kıdem tazminatı alabilecekleri şeklinde talimatlandırıldı. Sizin sorunuz bu kısma girmediği için bu konunun ayrıntısına girmiyorum. Konu ile ilgili olarak köşemizde daha önce ayrıntılı bilgi vermişti.
Sizin sorunuza dönecek olursak, 1475 sayılı mülga İş Kanununun halen yürürlükte olan ve kıdem tazminatı konusunu düzenleyen 14’üncü maddesi gereği, 25 yıllık sigortalılık süresi ve gerekli olan prim gün sayısını tamamladığınız için, emeklilik için gerekli olan 45 yaşın ikmalini bekliyorsunuz. Bu nedenle, anılan Kanun maddesi gereği Sosyal Sigortalar Kurumuna müracaat ederek “emekliliğe hak kazandığınıza” dair bir yazı alabilirsiniz. Bu yazı ile birlikte işvereninize müracaat ettiğinizde kıdem tazminatınızın tarafınıza ödenmesi yasal bir zorunluluktur.
Böyle bir yazıya rağmen işvereniniz kıdem tazminatı ödemezse, ilk olarak Bölge Çalışma Müdürlüklerine müracaat ederek İş Kanunu çerçevesinde hak arayabilirsiniz. Bir sonuç alamamanız halinde İş Mahkemesine dava açmanız gerekecektir.
Emeklilik tarihinize gelince, verdiğiniz bilgilere göre 45 yaşınızı ikmal edeceğiniz 16 Mayıs 2008 tarihinden sonra Kuruma müracaat ederek aylık talebinde bulunabilirsiniz. Bahsettiğiniz 60 yaş olayı sizin için geçerli değildir. Yukarıda belirttiğimiz gibi, 25 yıl ve 4500 gün prim ödemesi olan erkek sigortalılar 60 yaşını beklerken, kadınlar ise 58 yaşını beklerken işten ayrılarak kıdem tazminatı alabilirler. Bu konu üzerinde yargı kararları ile uygulama arasındaki farklılık halen devam ediyor.

İstirahat parası için SSK’ya gidilmeyecek
Sosyal Güvenlik Kurumu, e-devlet projesi çerçevesinde yürütülen projelerine bir yenisini daha ekliyor. Bundan sonra, Sosyal Sigortalar Kanununa tabi olarak çalışan sigortalılar, sağlık kurumlarından almış oldukları istirahat sonrası geçici iş göremezlik ödenekleri için sigorta müdürlüklerine gitmek zorunda kalmayacaklar.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hastanelere gönderilen yazıda, rapor alan işçilerin işlemlerinin bir an önce yapılabilmesi için söz konusu raporların en geç üç iş günü içinde sigortalının tabi olduğu sigorta müdürlüğüne gönderilmesi istendi.
Şimdiye kadar olan uygulamada sigortalı istirahat parasını alabilmek için birtakım belgeler hazırlayarak sigorta müdürlüğüne gidiyor ve istirahat parasını bizzat elden alıyordu. Kurum yapmış olduğu yeni düzenlemeyle bu uygulamaya son verecek. Sigortalının istirahat belgesi hastaneler tarafından ilgili sigorta müdürlüğüne gönderilecek. Sigorta müdürlükleri bu belgelere istinaden sigortalıya en yakın olan PTT şubelerine istirahat parasını gönderecek.
Bu uygulama sigortalılara ciddi bir kolaylık sağlayacağı gibi, şüphesiz işverenlere de önemli avantajlar sağlayacaktır. Şöyle ki; istirahat parasını almak için bir gün veya iki gün işçi izin almak ve işe gelmemek durumundaydı. Bundan dolayı ortaya çıkan iş kaybı önlenmiş olacak. Bu projeye emeği geçen tüm Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarına sizler adına teşekkür ediyoruz.



Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .