Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

Hükümet 7200 güne razı oldu ama 65 yaştan taviz vermedi

27 Ocak 2009 Salı

SSK’lılarda prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200 işgününe düşürülmesi konusunda uzlaşma sağlandı. Tasarının temel parametreleri sayılan 65 yaş emeklilik ve güncelleme kat sayısında ise mutabakata varılamadı..

Çalışma Bakanlığı ile sosyal taraflar SSK’lılarda prim gün sayısının 9 binden 7 bin işgününe düşürülmesi konusunda uzlaşmaya vardı. Aylık bağlama oranları da sistemde bulunanlar için ilk 10 yıl yüzde 3, sonraki yıllarda da yüzde 2 olacak. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nın temel parametreleri sayılan 65 yaş emeklilik, fiili hizmet zammı ve güncelleme kat sayısında ise mutabakata varılamadı. Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı üzerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile sosyal tarafların 4.5 saat süren görüşmesinde emeklilik yaşı, fiili hizmet zammı, prim gün sayısı, aylık bağlama oranları, ortez protez, güncelleme kat sayısı ve sivil toplum kuruluşlarının Sosyal Güvenlik Kurumu yönetiminde yer alması ele alındı.

ÜZERİNDE ANLAŞILAN MADDELER

SSK’lılarda prim gün sayısının 9 bin günden 7 bin 200′e düşmesi kararlaştırılırken, emeklilik için 65 yaş sınırı korundu. Sistemde bulunanlar için aylık bağlama oranlarında da uzlaşma sağlanırken, yasa tasarısında yüzde 2 olması öngörülen aylık bağlama oranın ilk 10 yıl için yüzde 3, sonraki yıllarda ise yüzde 2 olması kararı alındı. Yasa tasarısının yürürlüğe girmesinden sonra sisteme yeni girecekler için ise aylık bağlama oranı yüzde 2 olacak. Ortez ve protezde ise 18-45 yaş sınırı ve kurumların yüzde 50 ödeme payı yasa tasarısından çıkarıldı. Sivil toplum örgütleri göre Sosyal Güvenlik Kurumu toplantılara katılabilecek.

ANLAŞMAZLIK MADDELERİ

Taraflar, 65 yaş emeklilikte, fiili hizmet zammında ve güncelleme kat sayısında ise mutabakata varamadı. Yetkililerden, görüşmede, sosyal tarafların getirdiği gündem haricinde maddelerin konuşulmadığı öğrenildi. Toplantı sonrasında açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sosyal taraflarla bir araya gelerek Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Yasa Tasarısı’nı bir hafta boyunca değerlendirdiklerini belirterek, “Bu yasa tasarısı 70 milyonu ilgilendiriyor. Bununla ilgili günü birlik kararlar veya seçimlik kararların Türkiye’ye ne gibi faturalar ödettiğini geçmiş yıllarda hepimiz gördük” dedi. Bu görüşmelerden kimsenin dört dörtlük mutabakat beklememesi gerektiğinin altını çizen Çelik, böyle bir şeyin mümkün olmadığını söyledi. Çelik, önemli konularda mutabakata vardıklarını dile getirerek, 19 maddenin büyük çoğunluğunda anlaştıklarını kaydetti.

GÖRÜŞMELERE DEVAM

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, kavga etme niyetinde olmadıklarını sürekli ifade ettiklerini hatırlatarak, sosyal güvenlik sisteminin değişmesini savunduklarını söyledi. Kumlu, “Mutabakat sağlanamayan fiili hizmet zammı, güncelleme kat sayısı ve emeklilik yaşının Meclis Genel Kurul aşamasında bakanlık tarafından yeniden gözden geçirileceğini umuyoruz” diye konuştu. Toplantı sonrasında basının sorularını yanıtlayan Çelik, tasarıyı bu hafta içinde Genel Kurul’a getirmeyi düşündüklerini söyledi. Bir gazetecinin 7 bin 200 prim gününün yalnızca SSK’lılar için mi sorusu üzerine Bakan Çelik, prim gün sayısındaki indirimin yalnızca SKK’lılar için olduğunu, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’luların mevcut düzenlemede prim gün sayısının zaten 9 bin gün olduğunu kaydetti.



Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .