Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

Bebek sigortalıya geçit yok

27 Ocak 2009 Salı

Sosyal Güvenlik Reformu`nun 65 yaş düzenlemesinden etkilenmemek için sigortalanan bebekler müfettişlerin denetimine takıldı.

Sosyal Güvenlik Reformu`nun 65 yaş düzenlemesinden etkilenmemek için sigortalanan bebekler müfettişlerin denetimine takıldı. Matbaada, reklam ajansında çalışıyor gösterilen 18 bine yakın bebeğin sigortaları iptal edildi. Müfettişlerin, 15 yaş altındaki 142 bin 242 sigortalının evlerine yaptığı ziyaretler devam ediyor. uruma bildirilen bu şekildeki sigortalıların yüzde 90 oranlarında durdurulduğunu belirten Genel Müdür, büyükşehirlerde çocuklarını sigortalı gösterenlerin SGK`ya iptal bildirimi yapması çağrısında bulundu.

STAR-Sosyal Güvenlik Reformu`nun yürürlüğe girmesi nedeniyle 2007 yılında patlama yapan sigortalı sayısında düzenlemeler yapılıyor. Reformun yasalaşmasından önce sigortalı olanlar arasındaki bebek ve çocuklar sistemden çıkarılıyor. 65 yaşında emekli şartından etkilenmemek için çalışıyor gösterilen 142 bin 242 çocuk üzerinde yapılan incelemelerde ilginç örneklere rastlandı. Matbaa işçisi gösterilen 9 aylık bebekten, reklam yıldızı miniklere kadar şaşırtan kayıtlar müfettişler tarafından SGK yönetimine bildirildi. SGK yönetimi ise İzmir, İstanbul, Ankara, Bursa gibi büyükşehirler başta olmak üzere Türkiye genelindeki haksız sigortalı bebek ve çocukları iptal etti.

Cihan Haber Ajansı`nın Başkent Konukları programına katılan Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) Sosyal Sigortalar Genel Müdürü İbrahim Ulaş, çocuk sigortalılardaki son durumu değerlendirdi. Ulaş, emeklilik yaşıyla ilgili düzenlemeden çocuklarının etkilenmesini istemeyen anne babaların 15 yaşın altındaki çocuklarını sigortalı yaptığını söyledi. Bu çerçevede, 142 bin 242 bebeği takibe aldıklarını belirten Ulaş, `Bugüne kadar yapılan incelemelerde 17 bin 991 sigortalı iptal edildi. Bu sigortalıların fiili çalışmaya dayanmadığını belirledik. Bunları iptal ettik. Geri kalanlarla ilgili incelemeler sürüyor.` diye konuştu. Kuruma bildirilen bu şekildeki sigortalıların yüzde 90 oranlarında durdurulduğunu belirten Genel Müdür, büyükşehirlerde çocuklarını sigortalı gösterenlerin SGK`ya iptal bildirimi yapması çağrısında bulundu.

`KIZ ÇOCUKLARININ SAĞLIK PRİMİNİ DEVLET KARŞILAYACAK`

Ulaş, reformun sağlıktaki düzenlemesiyle 18 yaşını dolduran kız çocuklarının tedavi hizmetlerinden yararlanıp yararlanamayacağını da değerlendirdi. Anne babasından dolayı aylık alan kızların sağlıktan yararlanmaya devam edeceğini söyleyen Ulaş, `Sağlıktan yararlanma konusunda, kanunun yürürlük tarihi 1 Ekim 2008`den önce sağlık karnesi olanlar, anne babalarından dolayı hakkı olup da sağlık karnesi almayan kızların hakları devam ediyor.` diye konuştu.

Ulaş, 1 Ekim sonrası 18 yaşını dolduran ve üniversite mezunu 25 yaşını geçen kızların düzenlemeden etkileneceğini belirtti. Bu kişiler için de yeni imkanlar getirdiklerini dile getiren Ulaş, gelir testi talebinde bulunan genç kızların gelirleri brüt asgari ücretin 3`te birinden az ise bunların sağlık sigortasının devlet tarafından karşılanacağını söyledi. Ulaş yöntemi şöyle anlattı:

`4 kişilik ailede toplam gelirp 4`e bölünecek. 638 YTL`nin üçte birinden daha az gelir düşüyorsa (212 YTL altında) ise vatandaşların sağlık sigortası devlet tarafından karşılanacak. Kişi başına düşen gelir 638 YTL ile üçte birinden fazla aralığında ise 25 YTL`yi kızlar ödeyecek. Ancak büyük çoğunluğunun primleri devlet tarafından karşılanacak statüye gireceklerini düşünüyoruz.`



Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .