Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

Yasadan önce 1 gün dahi sigortalı olan kârlı çıkacak

27 Ocak 2009 Salı

Sosyal güvenlik yasa tasarısında Çalışma Bakanlığı ile sendikalar arasında geçen haftadan bu yana süren uzlaşma turları kısmi mutabakatla sonuçlandı.
Bakanlık, tasarı ile 9 bine çıkması öngörülen prim gün sayısını 7 bin 200’e çekti. Emekli aylıklarının miktarını doğrudan etkileyen aylık bağlama oranında ise ikili bir yapıya gidildi. Buna göre, aylık bağlama oranı mevcut çalışanlar için sigortalık başlangıcından 10 yıla kadarki çalışmaları için yüzde 3, daha sonraki çalışma yılları için yüzde 2 olacak.
Yasa yürürlüğe girdikten sonra sigortalı olacaklar için ise bu oran tüm çalışma yılları için yüzde 2 olarak uygulanacak. Yani yasa yürürlüğe girmeden önce 1 gün dahi sigortalı olanların emekli aylıkları daha yüksek olacak.
Yaklaşık 5 saat süren toplantıya Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, Hak-İş Başkanı Salim Uslu, KESK Başkanı İsmail Tombul, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Gencay Gürsoy, Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve bürokratlar katıldı.

Uzlaşılamayan konular
Çelik, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, önemli konularda mutabakata vardıkları, ancak konfederasyonların bazı meslek kollarında fiili hizmet zammının kaldırılmaması, emeklilik yaşının 58-60’ta korunması, güncelleme katsayısında gelişme hızının yüzde 100 oranında dikkate alınması, sağlıkta katılım payının kaldırılması önerilerini bakanlık olarak kabul edemediklerini söyledi.

‘Dört dörtlük olmadı’
Çelik, bütün sivil toplum örgütleriyle aynı ölçüde mutabakata varmalarının mümkün olmadığını aktararak, “Dört dörtlük mutabakat aranmamalı” dedi.
Kumlu da, “Uzlaşılmayan unsurlar Genel Kurul aşamasında da değişmezse, oturup değerlendireceğiz” diye konuştu.

Hemen sigortalı olan 200 gün kazanacak
Uzlaşılan maddeler şöyle:
- SSK’lılar için tasarı ile 9 bin olması öngörülen prim ödeme gün sayısı 7 bin 200 olacak. Yani yasa yürürlüğe girdikten sonra sigortalı olanların emeklilik için 7 bin 200 gün prim ödemesi gerekecek.
- Aylık bağlama oranında ikili bir yapı olacak. Halen sigortalı olanların aylık bağlama oranları yasanın yürürlük tarihine kadar mevcut mevzuata göre uygulanacak.
Yasa yürülüğe girdikten sonra sigortaya giriş tarihlerinden itibarenki 3 bin 600 gün (10 yıl) için yüzde 3 olacak. Yani bu çalışanlar emekli aylığı için her yıl kazancının yüzde 3’ün kazanacak.
10 yılını dolduran sigortalıların aylık bağlama oranı ise yüzde 2 olacak. Yasanın 2009’da yürürlüğe girdiğini kabul edersek, bu tarihte 1 yıllık sigortalılığı olan bir kişinin aylık bağlama oranı 9 yıl boyunca yüzde 3’ten hesaplanacak. Yasa yürürlüğe girdikten sonra ilk defa sigortalı olacakların aylık bağlama oranları tüm çalışma yılları için yüzde 2 olarak uygulanacak.
Bu durumda yasa yürürlüğe girmeden önce 1 gün dahi sigortalı olanların emekli aylıkları (kazanç ve çalışma günlerinin eşit olduğu varsayıldığında) yasanın yürürlük tarihinden sonra sigortalı olacaklara göre daha yüksek olacak.
- Diş protezlerinde 18 yaşını doldurmamış veya 45 yaşından gün almamış kişilere protez bedelinin yüzde 50’sini cepten ödemeyi öngören düzenleme kalkacak.
Yani diş protez bedeli diğer protez hizmetlerindeki gibi yüzde 10-20 katılım payı ödenmesi koşulu ile devlet tarafından karşılanacak.



Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .