Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

İşyerinin Tescili

25 Ocak 2009 Pazar

A- İŞYERİ BİLDİRGESİNE GÖRE TESCİL
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 8 inci maddesinde;
İşveren, örneği Kurumca hazırlanacak bildirgeyi, sigortalı çalıştırmaya başladığı tarihten itibaren en geç bir ay içinde, Kurumun ilgili teşkilatına vermekle veya taahhütlü olarak göndermekle yükümlüdür? denilmekte iken;
Bu uygulama, 08.09.1999 günlü Resmi Gazetede yayımlanan 4447 sayılı yasanın 1. maddesiyle yayım tarihinden geçerli olmak üzere ?işveren, örneği kurumca hazırlanacak işyeri bildirgesini işçi çalıştırmaya başlayacağı tarihten önce Kuruma doğrudan vermek veya iadeli taahhütlü olarak göndermekle yükümlüdür? şeklinde değiştirilmiştir.
İşverene, Kurumca bildirgenin alındığını bildirir bir belge verilir veya taahhütlü olarak gönderilir.
Bildirgenin verilmemesi veya geç verilmesi bu kanunda belirtilen hak ve yükümleri kaldırmaz.
Sigortalı çalıştırılan bir işin veya işyerinin başka bir işverene devrolunması veya intikal etmesi halinde de, yeni işveren bildirge vermekle yükümlüdür. Bu işlerde çalışan sigortalıların hak ve yükümleri devam eder.
08.09.1999 tarihinden önce;
a) İşyerinde sigortalı çalıştırmaya başlayan,
b) Sigortalı çalıştırılan bir işyerini devir alan,
c) Sigortalı çalıştırılan işyeri intikal eden,
İşverenlerin, en geç bir ay içinde örneği kurumca hazırlanan işyeri bildirgesini iki nüsha tanzim ederek, kendisine ve varsa aracılara ait belgeleri de ekine koymak suretiyle işyerinin kurulu bulunduğu yeri çevresine alan Kurum ünitesine vermesi veya taahhütlü olarak göndermesi gerekmektedir.
08.09.1999 tarihinde;
08.09.1999 tarihinde ilk defa işçi çalıştırmaya başlayan veya sigortalı çalıştırılan bir işyerini devir alan işverenlerin aynı gün işyeri bildirgesini veya işyeri devir bildirgesini kuruma vermesi veya iadeli taahhütlü olarak göndermesi gerekmektedir.
08.09.1999 tarihinden sonra:
a) İşyerinde sigortalı çalıştıracak olan işverenlerin, işyeri bildirgesini sigortalı çalıştırmaya başlamadan önce,
b) Sigortalı çalıştırılan bir işyerini devir alan işverenlerin, işyeri devir bildirgesini işyerini devir almadan önce,
Kuruma vermeleri veya iadeli taahhütlü olarak göndermeleri gerekmektedir.
c) Sigortalı çalıştırılan işyeri intikal eden işverenin mirasçılarının, mirası açık irade beyanı ile kabul etmeleri durumunda irade beyanının yapıldığı tarihin intikal tarihi olarak, mirasçıların açık irade beyanı ile kabul ettiklerini bildirmemeleri halinde ise işverenin (murisin) ölüm tarihinden itibaren geçecek üç aylık sürenin son gününün işyerinin intikal tarihi olarak kabul edilmesi ve işyeri intikal bildirgesinin asgari bu tarihten bir gün önce kuruma verilmesi gerekmektedir.

B- KURUMCA TESPİT ÜZERİNE TESCİL
İşveren tarafından işyeri bildirgesi verilmemiş olması halinde, işyeri,
a) Kurumun Sigorta Müfettişleri, Kurum Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilen yoklama memurları ve genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idarelerin denetim elemanlarınca düzenlenen ve işyeri bildirgesinde bulunması gerekli bilgileri ihtiva eden durum tespit tutanağına,
b) İhale makamları, ruhsata tabi işlerde ruhsatı veren merciler (maden arama ve işletme, inşaat, taş ocağı ruhsatı verenler vb.), çalışma müdürlükleri, vergi daireleri, liman reislikleri, trafik müdürlükleri gibi resmi kuruluşlardan alınan bilgilere,
istinaden resen tescil edilir.

C- YAPIMI BİTİRİLDİKTEN SONRA ÖĞRENİLEN BİNA İNŞAATLARININ TESCİLLERİ
506 sayılı Kanunun uygulanması, ülkemizin her yerinde, bir sigortalı çalıştırılan işyerlerine teşmil edilmiş olduğundan, bir sigortalının çalıştırılması tescil için yeterli bulunmaktadır.
İnşaatların işçi çalıştırılmadan yaptırılması mümkün görülmemektedir. Bu nedenle;
İşverenleri tarafından sigortalı çalıştırıldığını belirtir işyeri bildirgesi verilmeyen veya yapımı süresinde Kurumumuzca sigortalı çalıştırıldığı tespit edilemeyen, ancak, varlığı, yapımı bitirildikten sonra öğrenilen inşaatların tescil işlemlerinin yapılmasında;
a) Sigortalı çalıştırılmaya başlandığı tarih tespit edilebildiği takdirde, tespit edilen,
b) Herhangi bir tespit yoksa inşaat yapı ruhsatı tarihi itibariyle, tescilleri yapılır.



Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .