Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

Key ödemelerinde merak edilen herşeyi öğrenin

25 Ocak 2009 Pazar

Meşhur key ödemeleri(konut edindirme yardımı) ödemeleri yapıldı bittiama hala sıkıntıda olan parasını alamayan yada farklı sebepler yüzünden parasını hiç alamayan, hakettiğinden az para alan haksahipleri için bir araştırma yaptık sizlere faydalı olabilmek için

İtirazlar ne zamana kadar, nereye yapılacak? Ölmüş hak sahiplerinin ödemeleri ne olacak?

Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerine 28 Temmuz’dan başlandı ama ilk günden ne hak sahiplerinin ne de sistemin sorunları bitmedi.

Beklediğinden azıyla yetinenler de oldu, hakkı olduğunu düşündüğü parayı alabilmek için itiraz edenler de. Kayıtlarda sadece SSK ve Emekli Sandığı numarasıyla yer alanlar da KEY ödemelerinin yapıldığı ilk günlerde paralarını alamadı. Onların sorunları da son iki hafta içinde çözüldü ve Ziraat Bankası şubelerine ödeme listeleri gönderildi.
Pek çok hak sahibi herhangi bir sorunla karşılaştıklarında nereye başvuracaklarını bilmedikleri için KEY ile ilgili yapılan her açıklama, Ziraat Bankası şubelerinde izdiham yaşanmasına neden oluyor. İşte hak sahiplerinin KEY ödemeleri hakkında merak ettiği her şey ve yanıtları

TC KİMLİK NUMARASI ŞART

Ödemeler tek başına Emekli Sandığı ya da Sosyal Güvenlik numarasıyla yapılmıyor. O yüzden KEY paralarını alabilmek için bir an önce TC kimlik numarasını öğrenmek ve tüm başvuruları bu numarayla yapmak gerekiyor.

ÖLMÜŞ HAK SAHİBİNİN VARİSİ ALABİLECEK

Hak sahibinin ölmüş olması halinde, veraset ilamına dayanılarak yapılacak ödemelerde yasal mirasçıların tümü aslen/vekaleten birlikte başvuracak veya miras ortaklığına temsilci atanabilecek. İştirak halinde mülkiyetin müşterek mülkiyete dönüştürüldüğüne ilişkin mahkeme kararının sunulması durumunda ise hisse oranında ödeme yapılacak.
Vekaletname ile yapılacak ödemelerde, genel vekaletnameye istinaden ödeme yapılabilecek, özel bir vekaletname istenmeyecektir. Ancak, ibraz edilecek genel vekaletnamede vekilin bankadan para çekme yetkisi bulunacak.

5 YIL ÖDEME YAPILACAK

KEY paraları 5 yıl süreyle ödenebilecek. Bu sürede alınmayan paralar için faiz uygulanmıyor. Süre sonunda alınmayan paralar Hazine’ye devredilecek.

SSK NUMARASIYLA KAYDI BULUNANLAR NUMARA ALACAK

Listede sadece SSK numarası ile yer alan 710 bin 289 kişi, SGK’nın ilgili il ve ilçe müdürlüklerine başvurarak, kendilerine verilen kod numaralarını alacak. Bu kod numarası ve kimlik bilgileri ile Ziraat Bankası şubelerine başvuran hak sahiplerine, KEY paraları ödenebilecek. Hak sahibinin kod numarası ile kimlik bilgileri karşılaştıracak. O kod numarası, kimlik bilgilerini doğruluyorsa, ödeme yapılacak. Bu şekilde sorunu çözülen 710 bin 289 kişiye, toplam 67 milyon YTL KEY parası ödenecek.’ Kod numarasını almak için bizzat başvurulacak.

EMEKLİ SANDIĞI MENSUPLARININ SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Konut Edindirme Yardımı’nı TC kimlik numarası olmadığı için alamayan Emekli Sandığı mensuplarının sıkıntısı da giderildi ve KEY ödemeleri yapılmaya başlandı. Emekli Sandığı’na mensup 332 bin 69 kişi de Ziraat Bankası şubelerine, TC kimlik numarası ve Emekli sandığı numarasıyla gidip KEY ödemelerini alabilecekler.

BİLGİLER İNTERNETTE

Key ödemeleriyle ilgili bilgiler www.keyodemeleri.com internet sitesinden öğrenilebiliyor. Bu sitedeki sorgulama kısmına, Sosyal Güvenlik veya TC kimlik numaralarını girip sorulama yaparak bilgilerine ulaşılabilecek.

İTİRAZLAR ÖNCE ÇALIŞILAN KURUMLARA YAPILACAK

TC kimlik numarası ile yapılan sorgulama sonucunda listede isimlerini bulamayanlar, Sosyal Güvenlik numarası ile yapılan sorgulamada TC kimlik numarasını bulamayanlar ya da Konut Edindirme Yardımı hak sahibi olduğu halde ismini bulamayan ve ödenecek tutarın doğru olmadığını düşünenler üç ay içinde; öncelikle adlarına ödeme yapan kurumlara (çalışmış oldukları kurumlar), bu kurumlardan sonuç alınamaması durumunda ise Sosyal Güvenlik kurumlarına müracaat itiraz edebilecek.

İTİRAZ SÜRESİ 28 EKİM’DE SONA ERECEK

İtiraz süresi 28 Ekim’de sona erecek. Sosyal güvenlik kurumlarının, itirazları 2 ay içinde değerlendirip, yeni listeleri 28 Aralık’a kadar Tasfiye Halindeki Emlak Bankası’nın KEY birimine iletmesi gerekiyor.

TOPLAM ÖDEME 2.8 MİLYAR YTL

KEY’in tasfiyesi kapsamında 8.5 milyon kişiye toplam 2.8 milyar YTL ödenecek. Ödeme dilimlerine göre en çok hak sahibini 0-50 YTL arasında alacağı olanlar oluşturuyor. Bu dilimde 3 milyon 800 bin kişi bulunurken, 1 milyon 145 bin kişi bin YTL’nin üzerinde, 2 milyon 922 bin kişi 50-500 YTL arasında, 972 bin kişi de 500-bin YTL arasında KEY parası alacak.
Ziraat Bankası, bin YTL ve üzerinde alacağı olanlara, komisyon ücreti ve faiz oranında avantaj sağlayarak, alacağının 10 katına kadar kredi vermeyi öneriyor.

ŞİMDİYE KADAR 2.1 MİLYAR YTL ÖDENDİ

Key ödemelerine başlandığı ilk günden bu yana 4 milyon 521 bin 405 kişiye, toplam 2 milyar 176 milyon 369 bin 731 YTL’lik ödeme yapıldı

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, boşanmış kadın memurun KEY alamayacağına yönelik tartışmalara noktayı koydu.

3320 sayılı Memur ve İşçiler ile Bunların Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, boşanmış kadın memurun KEY alamayacağına yönelik tartışmalara noktayı koydu. 3320 sayılı Memur ve İşçiler ile Bunların Emeklilerine Konut Edindirme Yardımı Yapılmasına İlişkin Kanun’un uygulama yönetmeliğini hatırlatan Bakan Şimşek, “Yönetmeliğe göre eşlerin durumunda yardımdan yararlanma şartlarını etkileyecek bir değişiklik olduğu takdirde, eşler durumlarını en geç 15 gün içinde yazılı olarak ilgili Kurum, İşveren veya Sosyal Güvenlik kuruluşlarına bildirmek zorundadır denilmektedir. Bu bağlamda, eşlerinden ayrılmış kişiler zamanında bildirim yaparak, adlarına konut edindirme yardımı yatırılması hususunu kurumlarına bildirmiş iseler, bu kişiler hak sahibi olarak konut edindirme yardımı alma hakkı elde etmiş olacaklardır” dedi.

KADIN MAĞDUR OLMUYOR MU?

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, MHP Bursa Milletvekili Hamit Homriş’in KEY ödemeleri ile ilgili soru önergesini yanıtladı. Homriş, “KEY kesintileri yapılırken evli olan çiftlerden kesilen paralar aile reisi olarak erkeğin hesabına yatırılmıştır. Süreç içerisindeki ayrılan eşlerde KEY ödemelerinin erkeğe yapılması kadın açısından bir haksiz ve mağduriyet oluşturmuyor mu?” diye sordu. Önergeye verdiği yanıtta, 3320 sayılı Memur ve İşçiler ile Bunların Emeklilerine Konut Edindirme Yardımı Yapılmasına İlişkin kanunu ve ilgili yönetmeliği hatırlatan Bakan Şimşek, kanunda her ailenin alacağı bir konut için KEY’den yararlanmasını ve söz konusu yardımın da aile reisi adına yapılmasının öngörüldüğünü söyledi. Sözkonusu kanunun uygulama yönetmeliğinin 5′nci maddesinde de “eşlerden her ikisinin de yardıma müstahak olması durumunda yardım yalnız aile reisine yapılır” hükmünün yer aldığını kaydeden Bakan Şimşek, “bu bağlamda, ilgili dönemde eşlerin her ikisinin de yardıma müstehak olması durumunda yardım yalnız aile reisine yapılmıştır” dedi.

BİLDİRİMDE BULUNANLAR ALACAK

İlgili yönetmeliğinde 5′nci maddesinin son paragrafında ise “eşlerin durumunda yardımdan yararlanma şartlarını etkileyecek bir değişiklik olduğu takdirde, eşler durumlarını en geç 15 gün içinde yazılı olarak ilgili Kurum, İşveren veya Sosyal Güvenlik Kuruluşlarına bildirmek zorundadır” denildiğini belirten Şimşek şu bilgileri verdi:

“Yardıma müstehak eşlerin ayrılması durumunda, ayrıldıkları tarihten itibaren gerekli bildirimleri yapmaları halinde, kurumları tarafından tekrar adlarına konut edindirme yardımının yatırılması gerektiği ifade edilmiştir. Bu bağlamda, eşlerinden ayrılmış kişiler zamanında bildirim yaparak, adlarına konut edindirme yardımı yatırılması hususunu kurumlarına bildirmiş iseler, bu kişiler hak sahibi olarak konut edindirme yardımı alma hakkı elde etmiş olacaklardır.”



Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .