KEY listesinde ismi olmayanlar, kendisine yapılan ödemenin az olduğun düşünenler, 3 ay içinde öncelikle çalıştığı kuruma, ardından ilgili sosyal güvenlik kuruluşuna başvurması gerekiyor. Kanuna göre, itirazların, vatandaşın başvurusundan sonra, 2 ay içinde sonuçlandırılarak, listelerin Tasfiye Halindeki Emlak Bankası’na bildirilmesi zorunluluğu bulunuyor. Banka da listeleri tekrar düzenleyip, hesaplamaları yaparak, Emlak Konut GYO’ya bildirecek. Ödemeler, aynı şekilde Ziraat Bankası aracılığı ile yapılacak.

Uzmanlar, vatandaşlara KEY için yapılan itirazlarda mümkün olan en kısa sürede sonuç almalarını sağlamak üzere, çalıştıkları kurumlar ile ilgili sosyal güvenlik kurumlarına aynı zamanda itiraz başvurusunda bulunmalarını öneriyor. Yasaya göre, sosyal güvenlik numarası ile listelerde yer alanlara ödeme yapılmıyor.

Ziraat’in patronu bile 375 YTL aldı

KEY ödemelerinin yapılmasında büyük emeği geçen, Ziraat Bankası ve Tasfiye Halindeki Emlak Bankası’nın personeli de ‘KEY’zede olduğu ortaya çıktı. Ziraat Bankası’nın Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Uludağ’ın ise KEY ödemelerinden 375 YTL pay aldığı bildirildi. KEY ödemelerinden yararlanan 8.5 milyon hak sahibinin alacakları tutarları, Tasfiye Halindeki Emlak Bankası’nın bünyesinde oluşturulan KEY Merkezi’nde hesaplandı. Bu merkezde, yaklaşık 15 kişi görev yapıyor. KEY Merkezi’nin personeli, Emlak Bankası’nın eski personelinden oluştu. Söz konusu personelin, KEY paylarının tahsil edildiği dönemde Emlak Bankası’nda sözleşmeli olarak çalıştığı belirlendi. Bu nedenle, KEY Merkezi’nde görev alan personelin hiç birisi de KEY ödemelerinden yararlanamadı. Ödemeleri gerçekleştiren Türkiye Ziraat Bankası’nın personelinin KEY hesaplarında da sıkıntı yaşandı. HÜSEYİN ÖZAY