Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

27 Ekim 2010 da emekli olabilirsiniz

5 Mart 2009 Perşembe

Soru: 19 Ocak 2009 tarihli gazetede yazmış olduğunuz yazı hakkında daha ayrıntılı bilgi almak istiyorum. Sigorta giriş tarihi askerlikten önce olanlar, askerlik borçlanmasını ödedikleri taktirde, 20 ay erken emekli olabiliyorlar mı?(SGK bu konuda ancak prim katsayın yükselir diye bir cevap verdi)

Sigorta giriş tarihim 16 Kasım 1982, doğum tarihim 27 Haziran 1963 olup, 5344 gün ödenmiş primim var. 1985-1987 yılları arasında 18 ay askerlik yaptım. Ama askerliğimi borçlanmadım. Şayet borçlanıp ödersem hemen emekli olabiliyor muyum? Ödeyemezsem ne zaman emekli olabilirim?

Ümit Şengün-Antalya

Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden sonra yapılan askerlik süresinin borçlanılması halinde, prim ödeme gün sayısı askerlik süresi kadar artar. Sigorta başlangıç tarihini öne çekmediği için, emekli olunacak tarihi değiştirmez. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınızdan, borçlanmanın emekli olacağınız tarihe hiçbir faydası olmaz. Sadece prim ödeme gün sayınızı artırır. Prim ödeme gün sayınız emekli olmak için yeterli olduğundan, askerliğinizi borçlanmanıza gerek yok. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 47 yaşınızı dolduracağınız 27 Haziran 2010 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .