Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

Babanızın Bağ-Kuru en erken 4 Ekim 2000 den başlatılabilir

5 Mart 2009 Perşembe

Soru: Babam 1947 doğumlu ve 1974 den beri vergi mükellefi. Şirketi adi ortaklık olarak kurdular. Daha sonra 1980 li yıllarda limitet bir şirket daha açtılar. Normalde 1974 den beri Bağ-Kurlu olması gerekiyor. Fakat kendi sigortasını yaptırmayı ihmal etmiş. Ortaklar ve çalışanların sigorta girişi olmasına karşın ve 25 yıldır Devlete şirket ortağı olarak vergi ödüyor olmasına rağmen, kendi sigorta girişi hiç yapılmamış. Bu zamana kadar nasıl olduysa hiçbir yasal uyarı ve ceza da almamış. Bu süresi uzatılan Bağ-Kur affından herhangi bir şekilde yararlanma şansı var mı? Varsa cezai hükümlülükleri çok mudur?

Annem kendisine bu sene kardeşinin şirketi üzerinden sigorta girişi yaptırdı. Babam ve kardeşimi üzerine almış. Bu durumu etkiler mi?

Kemal

Cevap: Babanız gibi kanuni süresi içinde Bağ-Kura kayır ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülüğü 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren başlatılıyor. Ancak bu tarihten itibaren 6 ay içinde 4 Ekim 2000 ve 1 Ekim 2008 tarihleri arasında vergi mükellefi olduğuna dair belge ibraz edenlerin sigortalılık hak ve yükümlülüğü 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren başlatılıyor. Babanızın Bağ-Kur sigortalılığı en erken 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren başlatılır. Bunun içinde en geç 1 Nisan 2009’a kadar(bu tarih hariç) 4 Ekim 2000 den 1 Ekim 2008 e kadar vergi kaydı ibraz ederek başvuru yapmak gerekiyor. Babanızın bu tarihten önce Bağ-Kur sigortasının başlatılması mümkün değil. Babanızın 1 Ekim 2008 den itibaren Bağ-Kur sigorta yükümlülüğü devam ediyor. Biran önce tescili yaptırarak sağlık yardımını da kendi sigortası üstünden alması gerekir. Tescil yaptırmayarak kendi sigortasından kaçarak anneniz üstünden sağlık yardımı alamaz.

Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .