Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

Dava açan borçlanma hakkı alabilir

5 Mart 2009 Perşembe

Dava açan borçlanma hakkı alabilir

Soru: 20 Mayıs 1969 doğumluyum. İlk sigorta başlangıcım 6 Kasım 1993 şu anda 2753 gün prim ödemem var. İlk doğumumu 2 Şubat 1989 tarihinde, ikinci doğumumu da 11 Şubat 1992 tarihinde yaptım. 1 Ekim 2008 den sonra askerlik borçlanmasına benzer bir borçlanmada biz hanımlar içinde geçerli olacaktı. Ne yazık ki bizleri hayal kırıklığına uğrattılar. Biz hanımlar bu haktan faydalanmak için ne yapmalıyız? Lütfen verilen sözlerimizi tutalım. Madem askerlik borçlanması gibi olmayacaktı. Neden öyle söylediler? Bu konuyla ilgili bir gelişme var mı? Bizleri aydınlatırsanız sevinirim. Şu anda apartman görevlisi olarak çalışmaktayım. Ne zaman kaç yaşında emekli olabilirim? 1 Ekimdeki yasa beni nasıl etkiledi?

Bediha Ergen

Cevap: Sorunuzda da belirttiğiniz gibi yeni yasa ile getirilen doğum borçlanmasının aynen askerlik borçlanması gibi uygulanacağı ilgili bakan tarafından defalarca açıklandı. Yasanın TBMM si görüşmelerinde yer aldı. Ancak, Sosyal güvenlik kumru borçlanmayla ilgili olarak yayımlamış olduğu tebliğ ve genelgede, sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlar için borçlanma yapılamayacağı açıklandı. Ayrıca borçlanma için doğum nedeniyle işten ayrılma şartı getirildi. İşten ayrıldıktan sonra 300 gün içinde doğum yapanların doğum nedeniyle işten ayrıldığı kabul edildi. Oysa bunların hiç biri yasada olmayan şartlar. Yasa da doğum borçlanması için ne sigorta başlangıcından önce veya sonra şartı var. Ne de doğum nedeniyle işten ayrılma şartı. Yasa doğum borçlanması için sigortaya tescil, doğumdan sonraki 2 yıl süresince hizmet sözleşmesine tabi olarak çalışmamam, doğan çocuğun yaşaması ve borçlanma bedelinin bir ay içinde yatırılma şartı arıyor. Bu şartlar dışında tebliğ ve genelge ile SGK’ ca getirilen diğer şartlar hem kanuni, hem de hukuki değil. Genelge ve tebliğ ile getirilen şartlardan dolayı borçlanma yapamayanların, İş Mahkemesine dava açmaları halinde, yargı yoluyla borçlanma hakkı alacağı kanısındayız.

İki doğumuz için yasaya göre borçlanma yaparak 4 yıl kazanabilirsiniz. Ancak SGK yayımlamış olduğu tebliğ ve genelge hükümlerine göre borçlanma yaptırmaz. Dava açarsanız borçlanma hakkı alabilirsiniz.

Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 2922 gün daha prim ödeyerek 2753 gün olan prim ödemenizi 5675 güne tamamlamanız şartıyla 50 yaşınızı dolduracağınız 20 Mayıs 2019 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .