Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

AGİ ödememenin yaptırımı

5 Mart 2009 Perşembe

Ben gıda sektöründe çalışıyorum. Size sorum asgari geçim indirimi asgari ücretiniçinde mi, yani toplam 527 mi, yoksa 527+49 mu? Bir de şirket bize maaş bordrolarımızı vermiyor. Ve maaş alırken ne maaş bordrolarını ne de kendindekalacak olan resmi evrakları 5 aydır imzalatmıyor. Yani bunları devlet sormuyor mu? Eğer bu evrakları resmi kurumlara vermeleri gerekiyorsa ne zamana kadar bunları vermeleri gerekiyor. Biz AGİ’leri vermiyorlar diye imzalamıyoruz. Sahteimza ile evrakları göndermiş olabilirler mi?

İşverenler, kendilerinde mevcut medeni durum ve çocuk sayısı ile ilgili bilgilerdoğrultusunda, her yıl ocak ayı itibariyle örneği Tebliğe ekli ‘Asgari Geçim İndirimineAit Bordro’ yu düzenleyeceklerdir.

Her bir ücretlinin yararlanacağı asgari geçim indirimi ayrı ayrı hesaplanarakbordroda ilgili aya ait sütunda gösterilecektir.

Yıl içerisinde meydana gelen değişiklikler için ayrı bir bordro düzenlenebileceği gibideğişiklikler aynı bordro üzerinde de gösterilebilecektir.

Bordro işveren nezdinde muhafaza edilecek olup, istendiği takdirde yetkililere ibrazedilecektir.

İşverenler, her yılın ocak ayında düzenleyecekleri asgari geçim indirimine aitbordroda, her aya ilişkin ücretliler için hesaplayacakları asgari geçim indirimi tutarını göstereceklerdir. Mevcut bilgilere göre hesaplanan yıllık asgari geçim indirimitutarının her aya isabet eden kısmı, ücret üzerinden hesaplanan gelir vergisindenmahsup edilecektir.

Ücretliye yansıtılacak tutar ücret ödemesinin yapıldığı dönemde ücret bordrosunda açılan ‘Asgari Geçim İndirimi’ satırında gösterilecek ve işveren tarafından ilgili aya ilişkin verilecek muhtasar beyannamede tevkif suretiyle kesilen vergiler toplamındanmahsup edilerek kalan tevkifat tutarı ödenecektir. Mahsup edilecek asgari geçimindirimi, ücretlinin o aydaki ücretinden kesilen gelir vergisinden fazla olamayacaktır. Aşması halinde ise aşan kısım için herhangi bir iade uygulaması yapılmayacaktır. Muhtasar beyanname üzerinde asgari geçim indirimi tutarının mahsup edilebilmesiiçin, söz konusu tutarın mutlak suretle ücretlilere ödenmiş olması gerekmektedir. Ücretlilere ödenmeyen tutarların mahsup edilmesi halinde bu tutar işverenlercemuhtasar beyanname üzerinden eksik beyan edilmiş ve ödenmemiş gelir vergisitevkifatı olarak addolunacaktır .

Brüt 666.-TL tutarındaki asgari ücretin net tutarı 477,19.-TL olup, Asgari Geçim DahilNet Tutar 527,13.-TL’dir.

Özürlü memurun emekliliği

Sosyal güvenlik reformu olarak adlandırılan 5510 sayılı Kanunla, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre özürlüolduklarını gösterir sağlık kurulu raporu olmayan memurların mağduriyeti giderildi.

Kanunun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve enaz yüzde 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kuruluraporu bulunanlar ile en az yüzde 40 oranında doğuştan özürlüolduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde 4/(c) bendikapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadelisigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde yaşlılık aylığı bağlanacaktır.

Ancak çalışmaya başladıktan sonra, SGK tarafındanyetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbîbelgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) Yüzde 50 ilá yüzde 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,

b) Yüzde 40 ilá yüzde 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.



Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .