Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

Tarım Sigortası

5 Mart 2009 Perşembe

2925 SAYILI TARIM İŞÇİLERİ SOSYAL SİGORTALAR KANUNU

2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu’na göre; Sosyal Güvenlik Kanunları kapsamı dışında olanlarla, bu Kanunlara göre malüllük, yaşlılık aylığı sürekli tam işgöremezlik geliri almayanlar,süreksiz olarak tarım işlerinde hizmet akdiyle çalışanlar, istekte bulunmaları kaydıyla sigortalı olabilmektedir.

TARIM SİGORTALILARINA İŞKAZALARI İLE MESLEK HASTALIKLARI HALİNDE SAĞLANAN YARDIMLAR

a) Sağlık yardımı yapılması,
b) Sürekli işgöremezlik hallerinde gelir verilmesi,
c) Protez araç ve gereçlerinin sağlanması, takılması, onarılması ve yenilenmesi,
d) Cenaze masrafı karşılığı verilmesi,
e) Sigortalının ölümünde haksahiplerine gelir bağlanması,

Bu yardımlardan yararlanabilmesi için işkazasının olduğu tarihten en az üç ay önce sigortalının tescil edilmiş olması ve sigortalılığının sona ermemiş olması şarttır.

İŞKAZASINI BİLDİRME VE HEKİM TAVSİYELERİNE UYMAZLIK

İşkazası en geç kazadan sonraki iki gün içinde işverene veya Kuruma bildirilir.

İşkazası veya meslek hastalığı dolayısıyla hekimin bildirdiği tedbir ve tavsiyelere uymaması yüzünden malül kalmasına veya malüllük derecesine artmasına sebep olan sigortalının sürekli işgöremezlik gelirinin kendisine yüklenebilecek kusurun raporda belirtilen oranındaki kısmı, Kurum tarafından düşürülebilir.Şu kadarki, bu düşürme %50′yi geçemez.

Kurumun yazılı bildirisine rağmen teklif edilen tedaviyi kabul etmeyen sigortalıya, tedavi için Kuruma başvuracağı tarihe kadar sağlık yardımı yapılmayacağı gibi sürekli işgöremezlik geliri de verilmez.

TARIM SİGORTALILARINA, İŞKAZASI İLE MESLEK HASTALIKLARI SİGORTASI KAPSAMI DIŞINDA KALAN HASTALIKLARDA SAĞLANAN YARDIMLAR

a) Sağlık yardımı yapılması,
b) Ağız protezleri dışındaki protez araç ve gereçlerinin sağlanması, takılması, onarılması ve yenilenmesi.

HASTALIK HALİNDE TARIM SİGORTALILARINA YAPILACAK SAĞLIK YARDIMLARI

a) Hekime muayene ettirilmesi, hekimin göstereceği lüzum üzerine teşhis için gereken klinik ve laboratuar muayenelerinin yaptırılması ve tedavilerinin sağlanması,
b) Teşhis ve tedavi için gerekirse sağlık müessesine yatırılması,
c) Tedavisi süresince gerekli ilaç ve iyileştirme vasıtalarının sağlanması,

Hallerini kapsar.

Ancak ayakta yapılan tedavilerde verilen ilaç bedellerinin %20’sini sigortalı öder.

Bu madde gereğinçe yapılacak sağlık yardımları, sigortalının sağlığını koruma,çalışma gücünü yeniden kazandırma ve kendi ihtiyaçlarını görme kabiliyetini artırma amacını güder.

Sigortalının bu maddede belirtilen sağlık yardımlarından yararlanabilmesi için hastalığın anlaşıldığı tarihten önceki bir yıl içinde bu Kanuna göre 120 gün prim ödemiş olması şarttır.

SAĞLIK YARDIMLARININ SÜRESİ

Sağlık yardımları sigortalının iyileşmesine kadar devam eder.Ancak bu yardımlar sigortalının Kurumca tedavi altına alındığı tarihten başlayarak 18 ayı geçemez.

Kurum, sigortalının iyileşmesine yarayacak veya işgöremezliğini az çok gidermesi için gerekli görülecek protez araç ve gereçlerini , yukarıda yazılı sağlık yardımları süresi ile bağlı olmaksızın sağlamak,onarmak ve tespit edilen süre ve şartlarla yenilemekle yükümlüdür.

TARIM SİGORTALILARININ EŞ VE ÇOCUKLARINA SAĞLIK YARDIMI YAPILMASI

Sigortalının eşi ve geçindirmekle yükümlü olduğu çocukları,hastalıkları halinde sağlık yardımlarından 14 üncü maddede belirtilen esas ve şartlarla, 15 inci maddede yazılı süreyi aşmamak üzere yararlanırlar.

TARIM SİGORTASINDAN GELİR VE AYLIK ALMAKTA OLANLAR İLE AİLE BİREYLERİNE SAĞLIK YARDIMI YAPILMASI

Hastalık sigortası hükümlerinin uygulanmasında;

Bu Kanuna göre sürekli işgöremezlik geliri, malüllük veya yaşlılık aylığı almakta olanlar, 13 ncü maddede belirtilen yardımlardan,
Sosyal Güvenlik Kuruluşuna tabi olarak çalışmayan ve sağlık yardımlarından yararlanmayan eşi (Sigortalı kadın ise kocası, erkek ise karısı) ve geçindirmekle yükümlü oldukları çocukları ile gelir veya aylık almakta olan eş ve çocuklar, 14 ncü maddede belirtilen yardımlardan yrarlanırlar.

Şu kadar ki; sağlık yardımları her hastalık için 15 nci maddede yazılı süre ile sınırlıdır.

Yukarda belirtilen kimselerin ayakta yapılan tedavilerinde verilen ilaç bedellerinin % 10′u kendilerince ödenir.

TARIM SİGORTALILARININ GEÇİNDİRMEKLE YÜKÜMLÜ OLDUĞU KİMSELER

Bu Kanunun uygulanmasında, sigortalının geçindirmekle yükümlü olduğu kimseler;

a) Karısı, çalışamayacak durumda malül veya 55 yaşını doldurmuş kocası,
b) 18 yaşını veya orta öğrenim yapıyorsa 20 yaşını, yüksek öğrenim yapıyorsa 25 yaşını doldurmamış çocukları,
c) 18 yaşını doldurmuş olup da çalışamayacak durumda malül çocuklarıdır.

Bu Yasada sigortalı olma, tamamen kişinin dileğine bırakılmıştır. Buna göre tarım işçisi, arzu ettiği takdirde sigortalı olabilmekte ve gerek kendisinin, gerekse aile bireylerinin hem kısa vadede İş Kazaları ile Meslek Hastalıkları ve Hastalık hallerinde hem de uzun vadede malüllük, yaşlılık ve ölüm hallerinde güvenceleri sağlanmaktadır.

Ancak, Hastalık sigortası hükümlerinin uygulanmasında;

Bu Kanuna göre sürekli işgöremezlik geliri, malüllük veya yaşlılık aylığı almakta olanlar, 13 ncü maddede belirtilen yardımlardan,

Sosyal Güvenlik Kuruluşuna tabi olarak çalışmayan ve sağlık yardımlarından yararlanmayan kocaların, 506 sayılı Kanunun sağlık sigortası ile ilgili hükümlerinden herhangi bir şarta bağlı olmaksızın yararlandıkları dikkate alınarak, 506 sayılı Kanuna paralel olarak 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanununa tabi kadın sigortalının başka bir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi olarak çalışmayan ve sağlık yardımlarından yararlanmayan kocası, Yönetim Kurulumuzca (Devredilen) alınan karar gereğince, Kurumumuz sağlık yardımlarından, Yararlanırlar.

Şu kadar ki; sağlık yardımları her hastalık için 15 nci maddede yazılı süre ile sınırlıdır.

Yukarda belirtilen kimselerin ayakta yapılan tedavilerinde verilen ilaç bedellerinin % 10′u kendilerince ödenir.



Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .