Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

Varlık barışında son gün

5 Mart 2009 Perşembe

Soru: Yurt dışında ve yurt içindeki kayıtlarda olmayın para ve malın beyan edilmesi halinde, ileride vergi incelemesi yapılmayacakmış. Yurt içindeki para ve malların beyanı ne zaman bitiyor. Sistem nasıl işleyecek?

Cemil Eroğlu-Ankara

Cevap: Kamuoyunda varlık barışı olarak adlandırılan uygulamadan yararlanmak için bugün son gün, mesai saati sonuna kadar başvuru yapılması gerekiyor. Kamuoyunda Varlık Barışı olarak adlandırılan 4811 sayılı “ Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun” hükmüne göre; yurt içindeki varlıkların beyanında sistem özetle şu şekilde işleyecek:

-Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye’de bulunan, ancak 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla kanuni defter kayıtlarında işletmenin özkaynakları arasında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile gayrimenkuller bugün mesai saati sonuna kadar Türk Lirası cinsinden rayiç bedelle vergi dairelerine beyan edilecek. Beyan üstünden yüzde 2 vergi hesaplanacak. Vergi Nisan ayı sonuna kadar ödenecek.

-Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, kanuni defterlerine, taşınmazlar dışındaki varlıklarını banka ve aracı kurumlardaki hesaplara yatırmak suretiyle kaydedecekler. Beyan edilen varlıklar Pasifte özel fon hesabında gösterilecek. Bu fon hesabı, sermayenin cüz’ü addolunacak ve beyan tarihinden itibaren altı ay içinde sermayeye ilave edilecek. Serbest meslek kazanç defteri ile işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler, söz konusu kıymetleri defterlerinde ayrıca gösterecekler. Defter tutma yükümlülüğü bulunmayan gelir vergisi mükellefleri, taşınmazlar dışındaki varlıklarına ait tutarları banka ve aracı kurumlardaki hesaplara yatıracaklar.

-Vergi dairelerine birinci fıkraya göre beyan edilen varlıkların değeri üzerinden yüzde 5, vergi tarh edecek. Vergi, tarhiyatın yapıldığı ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenecek. Banka ve aracı kurumlar, kendilerine bildirilen varlıklara ilişkin olarak yüzde 5 oranında hesapladıkları vergiyi, bildirimi izleyen ayın on beşinci günü akşamına kadar beyanname ile bağlı bulunduğu vergi dairesine beyan ederek ve aynı sürede ödeyecekler.

-Beyan edilen varlıklar nedeniyle 1 Ocak 2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak. Ancak, diğer nedenlerle bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra başlayan 1 Ocak 2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin vergi incelemeleri sonucu gelir, kurumlar ve katma değer vergisi yönünden tespit edilen matrah farklarından, bu Kanun kapsamında beyan edilen tutarlar mahsup edilerek tarhiyat yapılır.

Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .