Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

İdari para cezasına itiraz, indirimli ödeme ve dava açma hakkınız var

5 Mart 2009 Perşembe

Soru: Sigortalı işe giriş bildirgesi ile ilgili önemli bir konuda aydınlatmanızı rica ediyorum.

İlgili kanun maddesinde “kuruma ilk defa işyeri bildirgesi verilen işyerlerinde işe alınan işçilerin en geç bir ay içinde kuruma bildirmek zorunludur” denilmektedir. Faaliyette bulunacağı işyerini 1 Aralık’ta devralacak olan ve SSK’ ya henüz işe giriş bildirgesi vermemiş olan yeni kurulmuş olan bir şirketin faaliyet göstereceği işyerinde, 12 Kasım tarihinde maliyenin yeni şirket kurulumu ve işyeri açılışı ile ilgili yaptığı kontrolde, kontrol elemanına; işyerinde henüz işe personel alımı yapılmadığı halde “işyerini devredecek şirketin var olan 8 elemanını nasıl olsa yeni şirket çalıştırmaya başlayacak, bunun için de SSK’ya müracaat etmek için 1 ay zamanım var” şeklinde düşünerek “8 eleman çalışmaktadır” şeklinde bir beyanda bulunan muhasebecinin bu beyanı maliye tutanağına işleniyor. Ancak daha sonra bu ifadeye göre SSK nın ceza uygulayacağını öğrendik. Muhasebeciden kaynaklanan bu hatayı nasıl düzeltiriz? Ve cezadan nasıl kurtulabiliriz?

Cevap: Sigortalı olarak çalıştırılacak kişilerin en geç çalışmaya başlamadan bir gün önce sosyal güvenlik kurumuna bildirilmesi gerekiyor. Ancak;

-İnşaat, balıkçılık ve tarım işlerinde işe başlatılacak sigortalılar en geç işe başladıkları gün,

-Yabancı ülkelere sefer yapan ulaştırma araçlarına sefer esnasında alınanlar ile kuruma ilk defa işyeri bildirgesi verecek olan işyerlerinde, ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde,

-Kamu idarelerince istihdam edilen 4447 sayılı işsizlik sigortası kanununa göre işsizlik sigortasına tabi olmayan sözleşmeli personel ile kamu idarelerince yurtdışı görevde çalıştırılmak üzere işe alınanların çalışmaya başladıkları tarihten itibaren bir ay içinde kuruma bildirilmesi gerekiyor.

Yeni kurulan şirketinizde işyeri sicil numarası almadan ve işçilerin giriş bildirimleri yapılmadan, denetim de 8 eleman çalışıyormuş gibi ifade verilmesi kayıt dışında işçi çalıştırıldığı anlamına geliyor. Tutanak tutulduğu tarihten itibaren hemen işyeri sicil numarası alarak 8 elemanın bir aylık süre geçmeden girişlerini kuruma bildirmeniz gerekiyordu. Şayet girişlerini bir aylık süre içinde yapmamışsanız, her sigortalı adına asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası kesilir. Ceza tebliğ edildiğinde, 15 gün içinde kuruma itiraz ederek söz konusu işçilerin başka bir şirkette çalıştığını şirketinizle ilgisinin olmadığını ve yetkisiz kişinin yanlış beyanda bulunduğunu kanıtlayabilirseniz, idari para cezasını kaldırtabilirsiniz. Şayet kurum itirazınızı reddederse bu kez, red kararının tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde dava açma hakkınız var. Ayrıca idari para cezasına kuruma itiraz edilmeden veya yargı yoluna başvurmadan önce, tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde peşin ödenmesi halinde ¾ ü tahsil edilir. Ancak, itiraz veya dava sonucu kurum lehine karar verilmesi halinde, idari para cezasının tahsil edilmeyen ¼ lük kısmı gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilir.

Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .