Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

Yeni Dönemde Emekli Aylıklarında Haciz Uygulaması ve İtiraz Yolu

5 Mart 2009 Perşembe

Okurum Ahmet KILIÇ SSK emeklisi amcasının aylığından taahhüdü olmadan iki yıldır haciz kesintisi yapıldığından şikâyetçi. Keza diğer okurlarımdan Hüseyin KUTLUBAY ile Bayram DELEN de SSK emekli aylığının dörtte birini icranın, kalanını bankanın aldığından şikâyet ediyor.

Bugün de emekli aylıklarından icra kesintisi yapılıp yapılamayacağı konusunu tüm kurumlardan emekli olanlar bağlamında ve yeni Kanun çerçevesinde ele alalım istedik. 506 sayılı eski Kanun ve gerekse 5510 sayılı yeni Kanun uyarınca bağlanmış gelir veya aylıklar ve sağlanacak yardımların, nafaka borçları dışında, haciz veya başkasına devir ve temlik edilememesi gerekiyor.

Buna göre;

Gerek 01.10.2008 öncesi ister sonrasında emekli olsun, tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin gelir ve aylıkları haczedilemeyecek olup haciz yasağı halen devam ediyor. Ancak Yargının uygulamalarına göre bu yasak tek başına kısıtlayıcı nitelik taşımıyor ve aylığına icra gelenin yazılı şikâyet ve itirazı olursa ancak haciz işlemi önlenebiliyor.

Zira söz konusu uygulamaya göre 01.10.2008 öncesinde de SSK, Özel Banka-Borsa, Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına yapılan haciz istemine karşın emekli buna rıza göstermez itiraz ederse haciz kaldırılıyor, itiraz etmez de hacze rıza gösterirse haciz işlemi sürdürülüyordu.

Bu bakımdan emekli aylıklarına gelen haciz gelen SSK ve Bağ-Kur emeklileri bu hacizlere karşı şikayet yoluna gitmeleri karşıt önlem olarak zorunlu bulunuyor. Banka olsun, sair alacaklı olsun, aylığına haczi uygulanan SSK veya Bağ-Kur emeklisinin aylığı-geliri üzerinde haciz uygulayan İcra Tetkik Hâkimliklerine aylığının hacze uğradığını öğrendiği andan itibaren itiraz etmesinde fayda bulunsa da bu itirazını daha sonra da yapabiliyor.

Aksi halde;

30.09.2008 tarihi ve öncesinde göreve başlamış eski memurların haciz bakımından 5510 sayılı Kanuna tabi olmadıkları düşünüldüğünden bu kişilerin aylıkları hacze açık bulunuyor.

İster memur, ister işçi, isterse bağımsız çalışan olsun ilk defa işe girmeleri 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden sonra olanlar ileride iş kazası meslek hastalığına uğrar ve kendilerine gelir bağlanırsa veya primlerini-yaşlarını tamamlar ve emekli olup aylık bağlanırsa bu gelir ve aylıkları hacze uğramayacak.

Haciz işlemine itiraz ettiğiniz andan itibaren de İcra Tetkik Hâkimliği icra-kesinti işleminin durdurulmasına karar verir. Hatta okurlarım Bayram DELEN ve Hüseyin KUTLUBAY gibi emekli aylığını kredi karşılığında bankaya temlik eden bir emekli dahi geri ödemelerini emekli aylığından kesmekte olan bankanın uygulamasına karşı bile dilediği zaman itiraz edip, emekli aylığından kesintiyi durdurması mümkün.

SSK’dan aldığınızı belirttiğiniz aylığınıza haciz konmuş ve itiraz etmemişseniz kesilen bu miktarları geri almak için Asliye Hukuk Mahkemesine dava ederek bu durumu düzeltebilirsiniz.

Okur Sorularına Kısa Cevaplar

Mevlüt ASLAN - 30.04.2008 tarihi itibariyle Bağ-Kur borçlarınız beş yıldan fazla ise SGK’ya başvurarak 5510 sayılı Kanunun geçici 17 nci maddesinden yararlanıp bu borçlarınızın 01.05.2008’e kadar olan kısmını sildirebilirsiniz.

Şevket YILMAZ – 18.10.1951 doğumlu, 1975 ilk sigortalılık girişli bin 896 prim günü olan bir sigortalı olarak 3 bin 600 günle yaştan emeklilik için tek engeliniz gün sayısının tamamlanmamış oluşu. 20 aylık askerlik borçlanmasına ek olarak Libya, Irak ve Ürdün’deki çalışmalarınızı borçlanarak 3 bin 600 günü tamamlayıp emekli olabilirsiniz. Ancak yurtdışı çalışmalarınızın belgesini ibraz etmeniz şart. Bunun dışında toptan ödeme yolunuz bulunmuyor.

İzzet SARIKAYA – 19.08.1968 doğumlu, 12.09.1989 - 20.01.1997 tarihleri arasında 7 yıl 6 ay 17 gün Bağ-Kur’lu; 01.09.1997 - 01.01.2009 tarihleri arasında 3 bin 883 gün SSK’lı statüde hizmeti bulunan bir sigortalı olarak 51 yaşını dolduracağınız 19.08.2019 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .