Ana Sayfa | Yaz?lar? takip   et | Yorumlar?   et

Archive

SSK PRİM ORANLARI

5 Mart 2009 Perşembe

Sigortaya tabi olan işveren ve işçilerden SSK primleri belirli oranlarda kesilir. Sosyal Sigortalar Kanunumuzda:

Prim Alınması:

madde.72-

İş kazalarıyla meslek hastalıkları, hastalık, analık, mâlüllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının gerektirdiği her türlü yardım ve ödemelerle her çeşit yönetim giderlerini karşılamak üzere, Kurumca bu kanun hükümlerine göre prim alınır.

Prim Oranları:

madde.73

A) Tarifesine göre tespit edilecek iş kazaları ile meslek hastalıkları sigortası priminin tamamı işverenler tarafından verilir. Bu primin nispeti % 1.5 ten az, % 7 den fazla olamaz.

B)

a)Hastalık sigortası primi, sigortalının kazancının % 11′idir. Bunun %5′i sigortalı hissesi, % 6’sı da işveren hissesidir.

3 üncü maddenin (II/B) fıkrasında belirtilen çıraklar için ise kazancının % 4 üdür. Bunun % 2’si sigortalı hissesi, % 2’si işveren hissesidir.

b)Mülga

C) Analık sigortası primi, sigortalının kazancının % 1′idir. Bu primin tamamı işverenler tarafından verilir.

D) Malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, sigortalının kazancının % 20’sidir. Bunun % 9′u sigortalı hissesi, % 11′i de işveren hissesidir.

Ancak, maden işyerlerinin yeraltı işlerinde çalışanlar için malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, sigortalının kazancının % 22’sidir. Bunun % 9′u sigortalı hissesi, % 13′ü işveren hissesidir.



Labels:

0 yorum:

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .